Khamis, 8 Jun 2023

Resipi sate

 Tiap2 taun ikut resepi ni ja Alhamdulillah ank2 mkn sepuasnya...

nak lagi sedap potong ayam besar2 bila bakar nnti tak kecut dn kering....

Resepi asal tiada edit..

Terima kasih empunya resepi..

.

Resepi sate ayam merecikkk 😘

(untuk 1ekor ayam)

.

BAHAN2

-1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci n toskan)

❗kulit ayam jgn buang ye, potong kecik, n perapkan sekali isi ayam)

Bhn blend

-2 labu bwg besar

-5 ulas bwg merah (xnk letak pon Xpe, letak lg sedap)

-1 labu bwg putih

-2 Inci halia

-4 btg serai

(satukan kesemua bhn n blend dgn sdikit air)

.

Bhn perap

-2 keping gula melaka (potong kecil2/hiris2)

-1 ½ cwn gula (kena manis, baru sedap)

-2 sk garam

-4 sk serbuk kunyit

-3 sb serbuk jintan manis

.

CARA2

-dlm bekas besar, masukkan isi ayam yg tlh ditoskan.. Masukkan bhn blend + bhn perap..

-gaul sebati..

-boleh tambah apa yg kurang, gula/garam..

-perap semalaman Klu nk sedap.. (sy perap blk keje smlm, ptg td baru bkr)

-bila dh perap, baru cucuk ye..

-nk sedap, selitkan kulit ayam dibhgian tgh..

-lebihan perapan td,ambil sedikit, letak dlm mangkuk kecil, n tambahkan sedikit minyak masak.. (untuk renjiskan masa bakar, guna 1 btg serai ketuk hujungnya)

-sy bakar td, dlm 5min dah Masak, sbb dh perap semalaman..

-masa bakar tu renjiskan dgn bhn renjis ye.. Biar sate tu, basah je..

Mkn camtu pon dh sedap, sbb dah cukup rasa..

Selamat mencuba 😘

.

KUAH KACANG

Bahan2

-1 ½ cwn kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, n blend/tumbuk separa halus. Sy blend je, jgn hlus sgt ye)

-segenggam cili kering (potong, rebus)

-2 labu bwg besar

-2 Inci halia

(blend bhn bertnda dgn sdikit air)

-1 btg serai (ketuk)

-2 kpg gula melaka

-1/2 cwn gula

-garam

-3 cwn air

-1 kotak santan

-2 kpg asam keping

.

Cara2

-panaskan minyak, jgn sikit sgt, jgn byk sgt..

-tumiskan bhn blend, masukkan serai.. (tumis smpai pecah minyak)

-masukkan kacang, gaul sebati..

-masukkan air, biar mndidih.. (api slow)

-Nmpk dh kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam, n asam..

-masak sampai kuah Jd pekat..

-rasakan n boleh tmbh apa yg kurang..

-siap

.

Klu xnk letak santan pon Xpe, just guna air je..

Klu sy, sy suka ltk santan..

.

Kredit resepi

........Siti Norizan sahabat MAHN

Tiada ulasan:

Catat Ulasan