Wednesday, 31 August 2016

Merdeka

Dulunya hanya ada India Melayu Cina
Campur segala etnik Sabah Sarawak juga
Barulah wujudnya Malaya
Maju sikit tukar nama Malaysia

Sikit-sikit bangsa lain ikut serta
Mula dari Negara Indonesia
Menetap disini sama bekerja
Alasanya serumpun sama kita majukan Asia Tenggara

Lepas itu menyusul Mat bangla pula
Dulunya sikit sekarang sudah berjuta
Setiap ceruk mesti ada orang dia
Segala kerja bagi pada dia punya bangsa

Lama sikit bangsa Myanmar ikut serta
Atas tiket peperangan ada kat Negara sana
Bangsa kita terkenal dengan pemurah dan penderma
Dibiar menumpang duduk sama-sama

Orang negro pun tak lepas sama
Dia pun sibuk nak menetap kat Malaysia
4-5 tahun nampaklah semuka dua
Tapi sekarang muka dia aje sini sana-sana

Tak cukup  dengan mereka-mereka
Orang-orang arab pula datang menerpa
Ingatkan datang nak singah saja
Rupanya niat nak tinggal sama-sama dengan kita

Belum lagi cerita  bangsa lain yang ada
Pakistan, Hindustan Kambodia
Semua pakat nak duduk Malaysia
Sini aman damai kata mereka

Sikit-sikit mereka berjaya
Sikit –sikit mereka dah kuasai kita
Pergi aje seluruh ceruk dalam Malaysia
Kompom tak rasa macam duduk dalam Negara kita

Rumah orang Indonesia lagi besar dari rumah kita
Segala perniagaan orang Bangla tokeynye
Pergi  pasar borong orang Myammar dah macam gangster
Orang negro dah duduk semua rumah pangsa

Orang kita baru nak meniaga dah kena
Tak kena santau kena rampas dengan bandaraya
Anak muda sibuk buat benda tak guna
Lepas tu kata kita aniaya dia

Hari-hari orang kita bergasak kat alam maya
Kata orang tu tak guna, orang ni gila
Dia tak sedar yang Negara ni dah tak lama
Sikit lagi je nak kena rampas dengan mereka-mereka

Nak adu kat pemimpin, pemimpin tipu kita
Nak adu kat ahli agama, dia pun sibuk bergasak sesama dia
Kalau tengok saja memang alamatnya tak lama le
Silap-silap dia duduk serumah dengan kita

Hari ni 31 August. ..
Kita laung sama-sama
Merdeka! Merdeka! Merdeka!
Sama-sama kita raikan dengan “mereka-mereka”

*kisahbenarjuga*

Mati

Assalamua'laikum dan selamat pagi.🤓🤓

*NASIHAT IMAN*

*```Menguruskan orang yang mati lebih senang daripada menguruskan hati yang mati, Orang yang mati dimandikan, dikafankan, disolatkan lalu dikuburkan.Tapi hati yang mati hendak dimandi akalnya ada, hendak dikafan jasad bernyawa, hendak disolat masih bermaya, hendak dikubur nafasnya ada```*

*```Orang yang mati meninggalkan kenangan, Hati yang mati meninggalkan palitan dosa. Usah takut dengan orang yang mati, Tetapi takutlah bila hati yang mati.Berhati-hatilah dengan hati yang mati. Hidupkan kembali hati yang mati dengan dekatkan diri kepada Allah.```*

Monday, 29 August 2016

Nafkah

Wang Nafkah Bulanan Isteri:
Duitmu buat dirimu, duitku duitmu jua
*************************************
Sengaja aku menghulurkan duit nafkah bulanan buat isteriku di hadapan anak-anak kami. Tersengeh-sengeh KakLong & Nabila melihat wang yang bertukar tangan. Itu bukan pertama kali mereka melihat aku menjalankan tanggungjawabku sebagai seorang suami itu.

"Kenapa Papa kena bagi duit kat Mama?" Hasif masih terlalu kecil untuk faham namun tahap curiosity beliau begitu tinggi. Dia akan sentiasa bertanya apa2 yang dia tidak faham.

"Suami memang WAJIB beri nafkah setiap bulan pada isteri tahu Hasif. Nanti Hasif dah jadi suami pun, Hasif pun kena beri duit kat isteri". Isteriku mengajar ilmu kehidupan & kewajipan seorang suami. Hasif mengangguk faham.

"Best la jadi orang perempuan Mama. Gaji Papa dan Mama kan sama. Kenapa Papa kena bagi duit kat Mama?" Nabila pula bertanya.

"Kalau gaji suami lagi sikit dari gaji isteri dia pun, dia masih kena beri nafkah setiap bulan. Kena bagi, walaupun sedikit. WAJIB. Melainkan kalau isteri dia kata tak payah la..." Nabila sengeh. Puas hati dengan jawapan isteriku.

Ramai suami yang pandang remeh Nafkah Bulanan buat isteri masing-masing. Ada yang TIDAK TAHU & ada yang BUAT-BUAT TAK TAHU. Ada juga LANGSUNG TAK AMBIL TAHU.

Jangan terkejut kita seorang lelaki yang bergelar suami tidak tahu yang memberi nafkah buat isteri itu WAJIB.

Ada yang tidak pernah beri wang kepada isteri. Jika isteri tidak memaafkan & menghalalkan, maka suami akan sentiasa berada dalam keadaan berdosa.

Berilah Duit Nafkah bulanan kepada isteri kita. Tak mampu banyak, beri sedikit. Tak mampu RM200, berilah RM100. Jika tak mampu juga, berilah RM50 atau RM10. Jika masih tidak mampu juga, suami perlu minta isteri halalkan perbelanjaan yang dibuat dengan menggunakan wang isterinya.

"Okay sayang, bulan ni, bil air sayang bayar, bil letrik abang bayar yer?"

"Loan kereta Myvi bulan ni Ayang bayar yer, Abang tak cukup la duit bulan ni sebab nak kena tukang baiki dapur tu"

Biasa dengar tak dialog kat atas? Atau biasa buat? Sebenarnya, kalau kita nak bahagi-bahagikan pembayaran bil letrik, air, pinjaman kereta atau rumah sekalipun, kita kena minta isteri halalkan.

"Sayang, sayang halalkan bil air yang sayang bayarkan bulan ni yer!" Cakap macam tu kat isteri anda. Kalau cakap baik-baik, pasti isteri kita gembira aje nak tolong kita dengan perbelanjaan rumahtangga.

Aku takut berdosa. Aku juga pernah TIDAK TAHU mengenai wang nafkah buat isteri dan urusan perbelanjaan keluarga.

Aku tidak malu mengakui yang kami sama2 tidak tahu perkara ini waktu mula-mula mendirikan rumahtangga 18 tahun dahulu. Masa tu student lagi. Kat luar negara pulak tu. Bila mula bekerja pada 2002, kami belanja sendiri-sendiri. Perbelanjaan dan bil pula dibahagi-bahagikan. Aku tidak beri duit nafkah kepada isteriku kerana waktu itu aku TIDAK TAHU mengenai perkara ini. Isteriku juga TIDAK TAHU. Lagi pun, sangkaku, gaji isteriku pun sama banyak dengan gaji aku. Kenapa nak kena beri lagi.

Tapi sangkaanku silap. Gaji aku hanya cukup-cukup sahaja. Cukup bulan gaji habis. Pernah terjadi, duit tinggal RM10 sahaja sehari sebelum gaji masuk.

Perkara ini berubah lebih kurang 10 tahun yang lalu (aku tak ingat tarikh sebenar) apabila kami mula TAHU mengenai Duit Nafkah seorang isteri ini. Duit untuk isteri belanja beli apa sahaja yang dia mahu & bila sahaja dia mahu.

Duit ini tidak termasuk duit belanja dapur, ikan, ayam, sayur. Tidak termasuk baju kain isteri. Tidak termasuk syampu, ubat gigi & toiletries lain. Perbelanjaan ini semuanya mesti ditanggung oleh Suami. Tapi kalau isteri tersayang nak tolong, takde salahnya kan?

Aku mula memberi Duit Nafkah Bulanan buat isteriku & aku mohon beliau halalkan setiap sen yang aku tidak lunaskan sebelumnya. AlhamdulilLah isteriku halalkan. AlhamdulilLah leganya hati. Lapangnya dada.

Pasti ada suami yang merasakan ia seakan tidak adil. Namun percayalah, terdapat keberkatan dalam memberikan Duit Nafkah isteri kita. Islam itu Adil. Percayalah.

Sejak memberi wang nafkah bulanan buat isteri, rezekiku bertambah & mencurah-curah. Kehidupan menjadi lapang & mudah. Segala keperluan sentiasa dalam kecukupan. Isteri apatah lagi, gembira sokmo. Bibir sentiasa dihiasi Senyuman manis.

Ada keberkatan dalam pemberian Wang Nafkah Bulanan isteri kita.

A Happy Wife leads to a Happy Home & Happy Family. (A grumpy wife... Anda jawab sendiri...)

Jika anda belum lakukan, mulai dengan hari ini. Berilah Duit Nafkah belanja isteri anda. Anda akan lihat perubahan positif dalam kehidupan anda sekeluarga, InsyaAllah.

Kongsikan dengan suami2 diluar sana. Semoga beroleh keberkatan rezeki & kelapangan dalam kehidupan.

#DrMahyuddin

Sunday, 28 August 2016

Ibu

Ada satu 'variety show' Korea tu tentang masalah yang dikemukan peserta untuk pertimbangan penonton-penonton rancangan tersebut.

Lalu ada seorang remaja lelaki mengadu tentang ibunya yang ada masalah 'mood' yang tak menentu. Dia dan abangnya sering dimarahi dan kadang-kadang tak kira masa dan tempat. Ayahnya rileks saja.

Rancangan tersebut terus melakukan siasatan dengan meletakkan kamera di beberapa sudut rumah. Bila mereka meninggalkan kediaman, ada jurukamera yang ikut. Mereka juga di interview pihak program. Tempohnya mungkin seminggu dua juga untuk pihak TV melakukan siasatan dan rakaman.

Bila ditayangkan semula di studio di hadapan penonton, selebriti jemputan dan keluarga tersebut, memang betullah ibunya jenis 'mood swing' tahap kronik.

Pernah sekali tu remaja tersebut dimarahi di depan kawan-kawan ibunya padahal baru 5 minit lepas ibunya tersenyum dan mengajaknya makan.

Wanita itu juga kerap berleter dan bunyinya nyaring betul. Sakit telinga. Kadang-kadang naik tangan juga pada anak-anak lelakinya. Pengarah program pun kena marah juga. Huhuhu.

Semua penonton kerut dahi. Selebriti juga geleng kepala. Kita yang tengok di kaca TV pun rasa, 'wah, kesiannya jadi anak-anak dia, mujur tak ada anak perempuan kalau tak, nangis sajalah kerjanya.'

Selepas habis 'part' anak, produksi mula menyingkap hasil siasatan lanjut  dan punca ibunya begitu.

Program tersebut mula menayangkan di skrin bagaimana ibunya terpaksa mengemas rumah, memasak, basuh baju, sediakan pakaian dan keperluan dua anak lelakinya yang dah besar dengan suaminya tu. Padahal si ibu bekerja sebagai tukang cuci (cleaner) di restoran dari pagi sampai petang.

Kamera turut mengikuti ibu tersebut ke tempat kerjanya. Teruk juga tugas wanita itu. Memang memenatkan. Iyalah, 'cleaner' ni kerjanya sangat fizikal.

Di rumah, anak-anak lelaki makan dan tinggal segala pinggan mangkuk berlambak-lambak dalam singki. Pakaian main sepah sana sini.

Yang si ayah balik kerja, mandi terus duduk atas sofa tengok TV. Bila isteri siap masak, dia makan. Lepas tu duduk balik di sofa.

Masa si isteri sibuk nak sapu lantai, sang suami hanya angkat kaki tinggi-tinggi kasi laluan bini nak sapu kemudian tak bergerak-gerak depan TV.

Sampah pun tak mahu tolong buangkan. Oh...senangnya kerja laki dia. Sepanjang program tayangkan video klip mereka di rumah, memang buntut suami dah macam melekat di sofa. Apalah...

Anak-anak lelaki selain kerjanya duduk bilik dengar muzik, seorang lagi asyik bergayut dengan awek, mereka asyik keluar rumah jumpa kawan-kawan. Balik buat bising sampai ibunya stress.

Dan di video-video terakhir, pihak program menayangkan si ibu kadang-kadang terduduk di meja dapur keletihan dan menangis. Dalam interview, wanita itu menceritakan betapa penatnya hidup dia sehari-hari.

Melihatkan keseluruhan video tersebut, penonton terdiam dan ada yang menangis. Pengacara juga sampai tak tahu nak kata apa.

Yoo Jae Suk (pengacara) berkata, "Saya rasa insaf pula. Saya perlu muhasabah diri saya sebagai suami dan menghargai isteri saya."

Dan dah tentu anak-anak lelakinya juga menangis. Bila pengacara mengajukan soalan apa perasaan mereka setelah melihat keseluruhan klip video, mereka kata "Selama ni kami tak tahu mak terlalu penat. Dan baru kami tahu betapa teruknya kami."

Suaminya juga turut insaf dan beberapa kali juga dia diperli pengacara tentang 'melekatnya' dia di sofa sepanjang masa.

Dan dengan insafnya lelaki itu berkata, "Maafkan saya kerana membiarkan awak (isteri) kepenatan. Mulai hari ni saya takkan buat begitu lagi cuma...jangan suruh saya buang sampah."

Oh my...

Pengajarannya:

1. Jangan mudah buat kesimpulan. Siapa salah dan apa puncanya ni bukan proses yang sekejap dan mudah.

2. Hargai ibu anda.

3. Jangan ambil mudah.

4. Elakkan menjadi anak dan suami tak guna, lebih-lebih lagi terhadap isteri atau ibu yang dah korbankan tenaga dan masanya.

5. Ini bukan tentang tanggungjawab saja. Ia tentang sifat kemanusiaan.

6. Dan banyak lagi pengajaran yang masing-masing boleh fikirkan sendiri.

-NAS-
#sayasayangmak #maafkananakmu

Wednesday, 24 August 2016

Hati mulia

LIMA JARI KITA✋

1. Ada *IBU JARI* yang selalu berkata baik & menyanjung.

2. Ada *JARI TELUNJUK* yang suka menunjuk & memerintah.

3. Ada *JARI TENGAH* yang sombong, hanya kerana merasa paling panjang.

4. Ada *JARI MANIS* yang selalu jadi teladan, baik & sabar sehingga diberi hadiah cincin.

5. Dan ada *JARI KELINGKING* yang lemah & penurut.

Dengan perbezaan (kekurangan dan kelebihan) yang dimiliki masing2 jari, mereka bersatu, saling melengkapi dan menjadi kuat.

Falsafah sederhana ini memberi contoh tentang bagaimana kuat dan indahnya kebersamaan dalam hidup. Kita dilahirkan dengan segala perbezaan yang kita miliki dengan tujuan untuk bersatu :
* saling menyayangi.
* saling menolong.
* saling berkongsi.
* saling menghargai.
* saling melengkapi.

Bukan untuk :
- saling menuduh.
- saling menyalahkan.
- saling merosak
- saling iri hati
- saling memporakperandakan.

Semua perbedaan dari kita adalah keindahan, agar kita RENDAH HATI dan menghargai orang lain, tidak ada satupun pekerjaan yang dapat kita selesaikan sendirian.

Kita terlihat punya kelebihan, hanya kerana orang lain punya kekurangan. Begitu juga sebaliknya.

Tiada yang benar2 lebih bodoh atau lebih pintar, kerana bodoh atau pintar itu relatif.

Orang pintar boleh gagal.
Orang hebat boleh jatuh.
Orang kuat boleh kalah.

Tetapi...
Orang yang *RENDAH HATI* dalam segala hal akan selalu mendapat *KEMULIAAN ☺☺

Monday, 22 August 2016

Susu

KAKAK...SAYA NAK SEGELAS AIR KOSONG...BOLEH ?

Seorang budak lelaki miskin berjalan dari rumah ke rumah untuk menjaja kerepek yang diusahakan oleh ibunya. Menjelang tengah hari, dia sudah berasa lapar, namun tidak mahu pulang selagi belum habis menjualnya. Bagi menghilangkan rasa lapar, dia berhajat meminta segelas air dari sebuah rumah berdekatan.

“Kakak, saya nak segelas air kosong...boleh?"

Direnungkan wajah budak yang kelihatan lesu dan sayu itu.

“Tunggu sebentar ya,” Seketika kemudian wanita itu keluar dengan segelas susu di tangannya. Budak itu terus minum tanpa berlengah.

“Berapa ya saya berhutang dengan kakak?” katanya sambil menyeluk saku poketnya.

“Tak perlu bayar.”

“Tetapi saya hanya minta air kosong. Emak saya ajar, jangan ambil apa-apa daripada orang lain tanpa bayaran.”

“Kalau begitu bayarlah dengan ucapan
"ALHAMDULILAH" dan terima kasih.”

“Okey, ALHAMDULILAH. Terima kasih kakak”

Budak itu terus beredar kembali menjaja kerepeknya. Entah bagaimana, dia terasa begitu bertenaga dan penatnya hilang.

Bukan semata-mata kerana segelas susu itu, malah lebih daripada itu, kerana sifat pemurah wanita itu walaupun tidak dikenalinya.

Beberapa tahun berlalu, wanita tersebut diserang penyakit yang serius. Dia telah dirawat di sebuah hospital di bandar tersebut, dengan dibawah pengawasan oleh seorang doktor pakar.

Rupa-rupanya doktor pakar yang merawat wanita itu adalah budak lelaki yang pernah diberikan segelas susu kepadanya suatu waktu dulu. Si doktor masih mengenali wajah wanita itu, walaupun dia sudah berusia.

Doktor muda itu berusaha merawat wanita itu sehingga sembuh. Malah bil hospital pun ditanggungnya. Setelah wanita tersebut sihat sepenuhnya, tiba kepadanya sekeping bil hospital. Di atas bil itu tertulis.

“Bil ini telah dijelaskan dengan segelas susu. Alhamdulillah dan Terima kasih – Dr Muhammad.”

MORAL OF THE STORY...
Walaupun kecil bantuan yang dihulurkan namun disertai dengan ikhlas, impaknya tidak terjangkau oleh imaginasi kita. Hakikatnya bantuan ALLAH SWT sering ada di mana-mana, dalam pelbagai bentuk dan kadang-kadang disampaikan melalui perantaraan orang yang berada berdekatan kita.

#Orang yang menangis, tidak selamanya dia akan menangis. Akan ada waktu, tangisannya itu Allah ganti dengan bahagia. Sabarlah Duhai Hati...
Mari lah kita bersedekah pada hari yang mulia ini
ALHAMDULILLAH....

<FWD>

Saturday, 20 August 2016

Hormat ilmu

Assalam. Terima kasih kalau confession aku ni sudi disiarkan. To be honest, aku bukan student iium. Tapi aku rasa iium confession ni satu platform yg baik utk aku share kisah utk iktibar kita semua.

Aku ada sorg roommate. Asalnya dia course lain tapi dia mintak tukar sbb dia lagi minat dgn course yg skrg ni. Sejak tu lah mula rapat sbb slalu pgi kelas skali. Kira aku mmg rapat dgn dia ni Mmg member aku pun lebih2 lagi aku dia je lah satu2nya member lelaki aku yg paling dekat, ye lah duduk pun sebumbung. Member lelaki aku yg lain semua duduk kolej lain lah, rumah sewa lah, duduk rumah sendiri lah ulang alik ke kelas hari2.

Bdasarkan pemerhatian aku, dia ni mmg rajin. Kalau study mmg dia start awal dari aku. Aku mmg mlm before exam lah baru aku terhegeh2 cari nota, tu pun sempat layan movie dgn video2 youtube dulu. By the time aku nak start study, dia dah siap study 4 ke 5 kali ulang dah. Setiap kali lecture pun, pen mmg sentiasa di tgn dia utk catit nota. Aku mmg dtg lecture bawak badan je lah, nak sign attendance pun rembat pen dia. Kelas pun dia pernah ponteng, lewat mcmana pun tetap akan pergi jugak. Aku pulak kalau dah lewat bangun mmg sambung tido je lah. Hubungan dgn mak bapak dia pun mmg dia jaga. Slalu aku dgr dia call mak ayah dia. Muka ganas tapi dlm hati ada taman gak ah dia ni. Aku mmg jarang call mak ayah aku sbb aku mmg aktif dlm group whatsapp family aku je.

Nak dijadikan crita, setiap kali exam aku mesti score lagi tinggi dari dia. Jauh pulak tu beza dia. Aku punya pointer sikit lagi nak dpt dekan, tapi dia tak cecah pointer 3 langsung. Aku tau dia upset, sbb tu aku pun slalu bagi smangat kat dia sbb aku nmpak effort dia yg bsungguh2 tu. Even aku lebih percaya yg dia mampu utk score lebih baik dari aku. Aku sentiasa tunggu bila dia nak defeat aku.

Tapi apa yg aku prasan, dia x berapa menjaga hubungan dia dgn manusia. Dia mmg suka bgurau kasar smpai ada member2 prempuan aku smpai menangis2 sbb gurauan dia. Slalu xbertempat. Jujur aku ckp kdg2 aku terasa hati jugak dgn apa yg dia ckp dgn aku tapi aku xpeduli sbb aku mmg dah faham dgn cara dia yg gurau kasar x bertempat tu. Kitorg slalu study group dgn member2 prempuan skali. Dlm study group tu yg byk mengajar kitorg yg prempuan lah. Yg prempuan ni lah yg memainkan peranan sbg ‘pensyarah’ dlm study group kitorg. Maklumlah, prempuan kan lebih rajin. Tapi tu lah, kdg2 time member prempuan tu tgh mngajar pun dia boleh dtg nakal dia tu. Dia bgurau bukan agak2, smpai ke hal2 fizikal, rupa paras, private life org pun dia sentuh. Tau je lah hal2 mcmni kan sensitif bagi prempuan. Dah tu susah pulak nak minta maaf walaupun dah mmg salah dia. Ego di sbg lelaki terhadap permpuan mmg tinggi

Aku pernah tegur dia, aku ckp la xbaik dia buat mcmtu. Lebih2 lagi org tu dah kongsi ilmu dgn kita. Aku percaya yg kalau seseorg tu dah kongsi ilmu dgn kita walaupun sikit, dia dah dikira sbg guru. Kita org islam kan ada adab kalau nak berguru. Mungkin tu lah jugak salah satu faktor knp dia susah nak score. Sbb dia xjaga hati org yg dah menjadi ‘guru’ dia. Kita x tau kalau2 member yg dah ajar kita tu tiba2 bniat utk x halalkan apa yg dia ajar kat kita disebabkan lidah kita yg lancang. Eventhough dia xde pun x halalkan ilmu tu, tapi keberkatan dlm menuntut ilmu tu tetap dah berkurang. Bila kita dah sakitkan hati org, walaupun balasan dari org tu xde tapi balasan dari Allah tetap ada. Dan balasan dari Allah bukan semestinya dtg dlm bentuk sakit atau musibah. Boleh jadi Allah tarik sikit rezeki kita, tarik sikit nikmat, tarik sikit kefahaman dlm ilmu, tarik sikit keberkatan. Tu lah pasal semua benda xjadi mcm yg kita rancang.

Walaupun dah panjang lebar aku terangkan benda alah tu waktu aku tgh menegur dia, dia tetap nafikan. Dia kata “eh xdelah, aku xrasa xmungkin pun sebab mcm tu…”. Dari reaksi dia tu, dah terserlah ego dia, kesombongan dia terhadap manusia secara xlangsung kpd kekuasaan Allah. Aku cuma berharap yg dia berubah. Aku xpernah lupa doa utk dia n kwn2 aku yg lain. Aku berdoa supaya Allah lembutkan hati dia.

So guys, sbb tu lah hubungan dgn manusia pun sama penting utk dijaga sbgai mana kita jaga hubungan kita dgn Allah. ‘Habluminallah Habluminannas’ kena seiiring. Apa guna kita berhempas pulas solat dan ibadah utk jaga hubungan kita dgn Tuhan kalau hubungan kita sesama manusia masih goyah. Kita xpernah tau di antara manusia2 di sekeliling kita tu, mana yg pernah berjasa pada kita, mana yg secara xsedar kita dah aniaya dia, mana yg makbul dan diterima doa2 nya. Jgn sombong kpd makhluk ciptaanNya. Kalau kita sombong, secara xlangsung kita dah sombong pada Sang Pencipta. Ada yg siap kata ‘alah, kubur masing2 jugak’. Yup mmg betul, tapi boleh kau urus jenazah kau sendiri nanti? Dlm kubur nanti, kau yakin yg kau dah dpt taman2 syurga smpai xperlu doa2 dari manusia lain yg masih hidup?

Apa2pun, kita manusia ni mmg saling memerlukan. Sekian perkongsian saya dan doakan kami utk exam kami yg bakal kami tempuhi, semoga kami dpt ijazah tanpa repeat insyaAllah dlm 3 tahun lagi. Doakan jugak kejayaan kami di dunia dan akhirat. Semoga yg membaca confession ini juga berjaya dunia dan akhirat, insyaAllah. Amiin

– Student U lain


Tuesday, 16 August 2016

senggok

 16 Ogos 2016 19:19
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sekadar berkongsi pengamatan saya terhadap pelajar-pelajar kita di KMS sekarang. Pada 2-3 minggu permulaan kuliah dulu pelajar-pelajar kita kelihatan begitu bersemangat sekali, tetapi selepas 4-5 minggu berikutnya saya melihat semakin ramai yang kelihatan lesu dan tersenggok senggok di dalam dewan kuliah. Saya berasa bimbang juga, adakah sebab kuliah yang saya sampaikan semakin membosankan atau pelajar-pelajar ini sekarang sudah mula hilang semangatnya?

Namun setelah mendengar beberapa keluhan, pelajar-pelajar ini sebenarnya memang sedang keletihan dan ada juga yang sedang stress dengan situasi yang mereka sedang hadapi sekarang. Katanya ada kuliah yang bermula pada pukul 7.30 pagi lagi? Kelas bersambung-sambung 4-5, 5-6 dan sampai 6-7 pun  ada. Kelas malam tak tau lah macam mana ceritanya. Dengan berbagai tutorial, tugasan dan berbagai lagi yang perlu dibereskan, sesiapa pun pasti akan keletihan kalau berada dalam situasi ini.

Saya bukanlah pakar dalam bidang pedagogi atau sebarang jenis gogi dalam pendidikan, namun saya yakin keadaan seperti ini bukan satu suasana pembelajaran yang sihat. Saya juga menyedari yang saya tidak berhak untuk mencampuri urusan pembelajaran pensyarah lain, tetapi kita berkongsi pelajar yang sama dan bermatlamat yang sama jug pada dasarnya. Apa yang berlaku semasa PdP orang yang lain, pasti mempengaruhi PdP saya pula nanti.

Dalam kita mengejar kecemerlangan pelajar, kita juga perlu sedar, bukan semua pelajar berada pada tahap yang sama. Bukan juga semua pelajar kita juga takdirnya nanti akan menjadi doktor atau jurutera. Saya lebih percaya tugas kita adalah menyediakan pelajar untuk suasana pembelajaran di Universiti nanti, bukan suasana pembelajaran latih tubi di peringkat sekolah dulu. Waima sekolah sekarang ini juga katanya telah cuba beralih pendekatan pembelajarannya. Saya juga tercari-cari dimana kedudukan Independent Learning dalam situasi macam ni? Mungkin juga saya seorang saja yang tak nampak lagi...?

Kalau pelajar kita ini ingin dimaraton kan pembelajarannya seperti sekarang, saya rasa ramai  pelajar kita yang akan kecundang nanti sebelum separuh jalan lagi kerana garisan penamat masih jauh. Sesi depan nanti mungkin ramai pelajar berpotensi yang akan lari jauh daripada sistem kita.

Kita memang tak mampu mengubah perkara atau dasar yang berada diluar kuasa kita, namun kita boleh cuba mengubah apa yang berada dalam kemampuan dan kawalan kita. Akhir kata, maaf dipinta kalau ada yang marah atau tidak bersetuju dengan pandangan saya. Ini hanya pandangan peribadi saya yang tidak mengetahui niat, hasrat murni atau mungkin tekanan  saudara/saudari hadapi dalam melaksana PdP sekarang ini.  

“…apalah guna sekolah-sekolah didirikan; kalau tak dapat mengajarkan yang mana benar, dan yang mana tidak…” – Praemodya Ananta Toer

Monday, 15 August 2016

Pantun majlis

PANTUN PEMBUKA ACARA

Melati kuntum tumbuh melata,
Sayang merbah di pohon cemara;
Assalamualaikum mulanya kata,
Saya sembah pembuka bicara.

Mencari timba si anak dara,
Di bawah sarang burung tempua;
Salam sembah pembuka bicara,
Selamat datang untuk semua.

Sayang kumbang mencari makan,
Terbang seiring di tepi kali;
Selamat datang kami ucapkan,
Moga diiringi restu Ilahi.

Ke Pekan Kuala membeli bingka,
Sayang pesanan terlupa sudah;
Majlis bermula tirai dibuka,
Dengan alunan madah yang indah.

Indah berbalam si awan petang,
Berarak di celah pepohon ara;
Pemanis kalam selamat datang,
Awal bismillah pembuka bicara.


Koleksi Pantun


Mega berarak indah berbalam,
Dipuput bayu ke pohon ara;
Pemanis kalam selamat malam,
Awal bismillah pembuka bicara.

Assalamualaikum salam sejahtera
Pembuka kata lidah bicara
Izinkan saya mulakan acara
Semoga majlis disambut ceria

Kompang bergema pusaka bangsa
Dipalu oleh si anak muda
Hadir tuan meriah suasana
Kami menyambut penuh gembira

Ulik Mayang nyanyian asli
Dilagu si gadis merdu sekali
Terima Kasih sekalung budi
Sudi datang ke majlis merai.

Melayang serindit di atas permatang
Merbah berkicau di hujung muara
Pemanis kata selamat datang,
Awal Bismillah pembuka bicara.

PANTUN BACAAN DOA

Kalau pergi Tanjung Keramat,
Anak manis jangan diangkat;
Bersama kita memohon rahmat,
Moga majlis mendapat berkat.

Tetak buluh kajang sepuluh,
Laksana dititing kias ibarat;
Angkat tangan jemari sepuluh,
Doa di pohon biar selamat.

Lebat kemiri pohonnya rendah,
Dahan terikat tali perkasa;
Sepuluh jari kami menadah,
Mohon berkat yang Maha Esa.

Tetak buluh kajang sepuluh,
Mari jolok sarang penyengat;
Angkat tangan jemari sepuluh,
Doa di pohon biar selamat.

Anugerah di kecap si anak watan
Mengangkat senjata bidalan suara
Menadah tangan memohon keberkatan
Mendapat restu hidup sejahtera

Bunga mawar cantik tersemat
Dipetik gadis di tepi titi
Doa dibaca memohon Rahmat
Moga Majlis sentiasa diberkati

Tangan ditadah penuh inayah,
Majlis dibuka penuh rahmatNya,
Mohon keberkatan serta hidayah,
Moga tercerna minda kelas pertama.

PANTUN UCAPAN

Duduk sekawan gadis jelita,
Buat santapan untuk pahlawan;
Tampillah tuan kami meminta,
Madah ucapan kata aluan.

Sudilah tuan jalan berlapan,
Jalan berlapan di malam kelam;
Sudilah tuan beri ucapan,
Kata aluan pemanis kalam.

Emas tempawan buatmu puteri,
Busana indah buat rupawan;
Sudilah tuan tampilkan diri,
Bersama madah kata aluan.

Duduk sekawan si burung unta,
Tepi keramat di waktu malam;
Padamu tuan kami meminta,
Kata azimat penutup kalam.

Pergi ke kota beli selasih,
Sayang si dara buat halwa;
Berilah kata simpulan kasih,
Sulamkan mesra satukan jiwa.

PANTUN UCAPAN PERASMIAN

Daun semulur di pekan sari,
Batang jerami rebah ke bumi;
Madah dihulur sembah diberi,
Kata perasmi hajatnya kami.

Kalau tuan pikat kenari,
Jangan patahkan batang jerami;
Kepada tuan sembah diberi,
Mohon rasmikan majlis kami.

Bunga selasih di dalam taman
Harum melati penyeri intan
Terima kasih ucapan tuan
Kekal bersemi dalam ingatan

Tuah tersenyum pada Si Teja,
 Duduk bersimpuh sambil bersila,
 Kain ditenun bersama reja,  
 YDP PIBG hormat dipersila,

PANTUN PERSEMBAHAN

Pakaian dipakai cantik berseri,
Majlis keraian kita semua,
Majlis kita takkan berseri,
Tanpa persembahan multimedia

Dari Kedah ke Kuala Perlis
Singgah bersantai di tepi jeti
Persembahan pembukaan memeriahkan majlis
Semoga hadirin terhibur di hati.

Sehabis merah daun yang sihat
Dahan melebar bercerita sakan
Majlis anugerah mohon berehat
Persembahan pelajar kita saksikan

PANTUN JEMPUT MAKAN

Lebat rumbia di Sungai Kedah,
Sayang senduduk di tepi muara;
Penganan mulia terletak sudah,
Samalah duduk menjamu selera.

Terbang sekawan si burung merbuk,
Batang selasih di Tanjung Dara;
Padamu tuan kami persembah,
Santapan kasih juadah mesra.

Kalau tuan pikat cemara,
Buatlah bara bakar selasih;
Sudilah tuan jamu selera,
Hidangan mesra pengikat kasih.

Sungguh indah bunga kemboja,
Di bawah atap tepi halaman;
Juadah sudah letak di meja,
Sudilah santap tuan budiman.

PANTUN ANUGERAH

Terbang tinggi si burung helang
 Berkicau kenari sambil berterbangan
 Insan cemerlang negara terbilang
 Anugerah diberi tanda kecemerlangan.

Warga cemerlang tersenyum manis
 Hadir bersama ibu bapa wibawa
 Sambutan anugerah penyeri majlis
 Sematkan gagah  di dalam jiwa

Berkebaya batik berwarna merah
Diserikan dengan permata berlian
Tibalah masa penyampaian anugerah
Penerima teruja menunggu giliran

Ikan sembilang, sepat dan kelah
Guna bubu biasa di hujung
Pencapaian cemerlang dapat hadiah
Petanda ilmu sentiasa dijunjung

PANTUN DI AKHIR MAJLIS

Bunga dedap di atas para,
Anak dusun pasang pelita;
Kalau tersilap tutur bicara,
Jemari disusun maaf dipinta.

Pohon berangan tempat bertemu,
Girangnya rasa si anak dara;
Baliklah tuan membawa ilmu,
Binalah bangsa bangunkan negara.

Di atas dahan burung tempua,
Melihat rusa tepi perigi;
Salam perpisahan untuk semua,
Dilain masa bersua lagi.

Bunga seroja di atas para,
Jatuh ditimpa buah berangan;
Andai kata tersilap bicara,
Kemaafan jua kami pohonkan.

Dari Kedah ke pekan sari,
Beli suasa di Kota Tinggi;
Selesai sudah tugas diberi,
Di lain masa bersua lagi.

Akar keladi melilit selasih
Selasih tumbuh di hujung taman
Kalungan budi junjungan kasih
Mesra kenangan sepanjang zaman

Tenang-tenang air di kali
Tempat mandian putra puteri
Sempurna sudah majlis dirai
Salah dan silap harap dimaafi

Bersyukur kini kami panjatkan,
Majlis anugerah telah disempurnakan,
Sekalung penghargaan kami hulurkan,
Segulung tahniah kami ucapkan....

Merdu bertingkah alunan suara
Kadang tak sedar tersilap kata
Andai terlanjur patah bicara
Serendah hati kemaafan dipinta

Sunday, 14 August 2016

EPF

*Untuk renungan dan penilaian dari diri masing2...... Dari sumber bilik sebelah*

8/8/2016, yang lalu, sy telah bercadang utk memindahkan simpanan KWSP sy ke skim patuh Islam di Cawangan ......... sy bernasib baik kerana dapat berhadapan dgn ketua khidmat penerangan KWSP sendiri.
Seperti biasa sy sebelum keputusan dibuat, sy telah bertanya beberapa soalan..

1. Apa bezanya skim lama dan skim baru..???
Jwpan : Skim Patuh Islam..

2. Maksudnya..???
Jwpn : Semua pelaburan akan dilabur ke industri2 berkonsepkan halal, berbanding skim lama hanya 41% sahaja yg halal..

3. Siapa panel pelabur KWSP skim lama dan skim baru..???
Jwpn : sama, tidak ada perubahan.

4. Bermakna sebelum ini dividen pelaburan TIDAK HALAL..?!!
Jwpn: Diam

5. Bagaiman konsep perkiraan dividen..???
Jwpn: skim lama, perkiraan dividen akan dibuat pada setiap hujung tahun, dan jika berlaku kerugian, kerajaan memberi jaminan tetap akan membayar sebanyak 2.5%, kpd ahli KWSP, jika untung bayaran dividen 6-7% setahun. Berbanding skim baru, untung atau rugi adalah berdasarkan kepada prestasi pelaburan, TIDAK ada lagi jaminan kerajaan, ayat paling sempoi, lu tanggunglah sendiri..

5. Bagaiman ianya dinilai skim ini patuh Islam..???
Jwpn: Pelaburan hanya berkonsep halal..

6. Konsep perkiraan..???
Jwpn : sama spt skim lama..

7. Tiada perbezaan pun..???
Jwpn: Ya

8. Bagaimana boleh capai status halal, sedangkan perkiraanya tetap sama..?? Sedangkan skim lama kata tidak halal, tapi masih mengekalkan konsep lama..???
Jwpn : Diam

9. Bagaimana saham itu boleh diklasifikasikan mencapai status halal..???
Jwpn: Setiap pelaburan perlu mendapat nasihat dari panel pelabur yg dilantik.

10. Lagi..???
Jwpn : Itu je

11. Bukankah konsep saham patuh islam, membolehkan pelabur mengetahui running atau untung rugi pelaburan bila2 masa, tanpa perlu tunggu hujung tahun, betul atau tidak..???
Jwpn: Diam

12. Jika berlaku ketidak puasan hati pelabur dalam urus tadbir pelaburan saham, adakah pelabur@ahli boleh membatalkan perjanjian dan masuk semula skim lama..???
Jwpn: TIDAK boleh..!!!

13. Cadangan atau nasihat puan..???
Jwpn: Tunggu dan lihat..

14. Tang mana dikatakan patuh Islam..??
Jwpn: Bukan bidang kuasa sy..

15. Assalamualaikum
Jwpn: Walaikumsalam..

# Kesimpulan yg  boleh buat ialah, memudahkan dana KWSP dicairkan..

Saturday, 13 August 2016

Durian

DURIAN DAN NANGKA MENJADI PEMBUNUH
Oleh: Dr Mohd Syamirullah

Sejak seminggu dua ini, di hospital tempat saya bertugas,  kami mendapati peningkatan kes-kes jantung (serangan jantung dan tekanan darah tidak terkawal), kencing manis (diabetis ketoacidosis dan paras gula tidak terkawal) yang sangat ketara. Saya sendiri selaku pegawai perubatan nefrologi (buah pinggang) menerima beberapa kes pesakit buah pinggang yang berkomplikasi sehingga ada yang terpaksa dihantar ke hospital besar, bahkan ada yang meninggal dunia.

"Makcik nak makan durian..dah sembilan tahun sejak dia disahkan menghidapi penyakit buah pinggang, dia tak pernah sentuh durian. Jadi semalam dia minta kat anak dia..makan seulas sahaja.. sedar-sedar pagi ini dah keletihan, sesak nafas, sakit dada." ujar seorang gadis muda, sambil mengurut-urut dada ibunya yang laju.

Pesakit ini datang ke jabatan kecemasan dengan bacaan serum potassium setinggi 7.3. Rentak jantungnya (ECG) menunjukkan sinus arrest, dengan kadar denyutan jantung hanya 32 per minit. Hemodialisis kecemasan dilakukan, hanya menurunkan bacaan serum potassium untuk sementara sahaja sebelum kembali meningkat.

Beliau meninggal dunia akibat kegagalan jantung (cardiogenic shock).

POTASSIUM

Ada banyak jenis mineral dan garam galian yang diperlukan oleh badan manusia. Kalsium, fosfat, magnesium, potassium, sodium adalah diantaranya. Kesemua galian dan garam mineral ini, dikawal kandungan dan kuantitinya oleh buah pinggang kita. Tidak boleh terlalu kurang, dan tidak boleh terlalu lebih.

Potassium, adalah sejenis bahan galian dan unsur elemen yang penting bagi tubuh manusia. Ia bertanggungjawab ke atas fungsi otot untuk mengecut (contraction). Kekurangan potassium, dipanggil hypokalemia, contohnya disebabkan muntah atau cirit birit yang berterusan boleh menyebabkan seseorang menjadi lemah, sengal dan lenguh seluruh badan, cramping dan muscle ache (myalgia).

Terlebih potassium pula, dipanggil hyperkalemia, boleh membahayakan nyawa kerana ia mengganggu fungsi contraction otot jantung. Hyperkalemia, adalah sebuah medical emergency yang perlu dirawat SEGERA, kerana ia boleh menyebabkan cardiac arrhythmia bahkan asystole.

Bagi orang yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang, khususnya end stage yang bergantung kepada dialisis, mereka ini tidak lagi boleh menghasilkan air kencing. Tubuh badan mereka tidak lagi boleh mengeluarkan bahan-bahan kumuh yang antaranya terdiri daripada garam mineral dan zat yang berlebihan ini. Dalam kes ini, potassium.

Umum mengetahui, bahawa antara makanan yang paling banyak mengandungi potassium, adalah pisang. 100 gram pisang, mengandungi 358 mg potassium. Yang keduanya, adalah sayur bayam (spinach). 100 gram bayam mengandungi 558 mg potassium.

Namun tak ramai yang mengetahui, dua jenis buah-buahan tempatan kita sebenarnya mempunyai kandungan potassium yang tinggi. 100 gram durian mengandungi 436 mg potassium, iaitu lebih tinggi dari pisang. Begitu juga dengan nangka, 100 gram nangka mengandungi 448 mg potassium, lebih tinggi dari keduanya.

Atas sebab itulah, saya menggesa kepada anda yang mengenali sesiapa sahaja sama ada ahli keluarga, jiran mahupun rakan yang menghidapi penyakit kerosakan fungsi buah pinggang, khususnya yang bergantung kepada diaisis, agar BERPANTANG buah-buahan ini. Ia boleh meragut nyawa mereka.

BERPANTANG dalam erti kata mengurangkan atau kalau boleh, berhenti terus pun tak apa. Mungkin sekali sekala hanya dalam kuantiti yang sedikit, bukannya sekaligus. Secara kasarnya, pesakit buah pinggang tetap memerlukan dietary potassium yang mencukupi, iaitu sekitar 1500 ke 2000 mg sehari. Pendek kata jika pesakit mahu makan durian, maka kurangkan makanan high potassium lain seperti yang dinyatakan di atas.

Jangan pula tengahari sudah makan gulai nangka, malamnya hendak menjamah durian pula!

Saya kongsikan di sini, sebuah case study yang berlaku di sebuah hospital di tanah air : http://e-mjm.org/2011/v66n1/Hyperkalaemia.pdf

Bahkan sebenarnya, KURMA yang kita selalu makan, mengandungi kandungan potassium yang jauh lebih tinggi. 100 gram kurma mengandungi 656 mg potassium, hampir dua kali ganda pisang.

Cumanya, kita lazimnya jarang mengambil kurma dalam kuantiti yang banyak mencecah 100 gram. Kita biasa makan ketika berbuka puasa dalam jumlah kiraan ganjil sahaja, kerana itu ia jarang memberi kesan kepada kita.

Namun awas, kerana mutakhir ini ada banyak produk yang memproses kurma. Ada yang dijadikan jus yang sudah tentu memekatkan konsentrasi potassium yang ada didalamnya. Ada yang menjadikannya cokelat, ada yang diproses dalam minuman seperti kopi dan sebagainya.

Tapi, kurma kan makanan Nabi? Makanan "sunnah"? Mustahil lah ia boleh bawa keburukan.

"Itula dengar sangat cakap doktor ni, doktor ni semua kan belajar ilmu dari yahudi, sampai tak reti nak bezakan mana sunnah. "

Dalam bidang toksikologi, kita ada sebuah prinsip asas yang dipanggil sola dosis facit venenum, bermaksud "the dose makes the poison."

Kita juga ada dalam bidang farmakologi, sebuah subbidang khas dipanggil farmakokinetik yang mengkaji tentang bagaimana tubuh badan manusia memproses setiap bahan khususnya ubat-ubatan.

Setiap tubuh badan manusia secara individu, mempunyai kapabiliti tersendiri memproses setiap bahan yang ada.

Bagi manusia yang sihat seperti kita, habiskan sebijik durian pun tak apa. Kerana buah pinggang kita sihat, ia boleh mengkumuhkan dan membuang potassium berlebihan.

Tetapi bagi pesakit ESRD, ini tidak boleh bagi mereka. Mereka tidak boleh mengkumuhkan potassium, sebab itulah hatta seulas durian pun boleh membahayakan nyawa mereka.

Begitu juga dengan pesakit ESRD dan kegagalan fungsi jantung. Mereka ini, PANTANG air berlebihan.

Air, benda yang bagus bagi manusia. Bahkan kita digalakkan meminum sehingga 4 litre air sehari.

Tetapi ini, tidak benar bagi pesakit ESRD dan CCF. Mereka ini, hanya dibenarkan meminum sekitar 500ml air sahaja. Sekiranya lebih, air ini tidak dapat dikumuh keluar dan akan berkumpul di kaki sembab, bahkan sehingga ke paru-paru menyebabkan sesak nafas.

Begitu juga contoh seterusnya, nasi untuk pesakit kencing manis. Benar, nasi tu makanan berkhasiat dan berzat. Namun sudah tentulah pesakit kencing manis, tidak boleh mentekedarah nasi seperti orang sihat.

Atas sebab itulah, saya mengambil kesempatan ini menyeru kepada kita semua, agar BERHATI-HATI dengan sesetengah pihak yang bermotifkan keuntungan menjual "bahan-bahan beracun."

Mereka ini mengambil kesempatan atas keterdesakan dan atas nama "ikhtiar" seorang pesakit, serta memanipulasi dan memomokkan dengan ketakutan ke atas "bahan kimia".

Bahkan ada yang sanggup menggunapakai nama agama. Arwah seorang ahli keluarga saya sendiri, antara yang terpedaya, mengamalkan "kopi habbatussauda" kerana terpengaruh dengan dakwaan penjualnya bahawa ia mampu menyembuhkan penyakit darah tinggi yang dihidapinya. Beliau dihasut dengan dakwaan ubat hospital tidak boleh menyembuhkan, boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dsb, dan disuruh mengamalkan 'perubatan sunnah' iaitu habbatussauda. Kesudahannya, kombinasi darah tinggi yang tidak terkawal dan faktor pengambilan kaffein yang berterusan, beliau meninggal dunia akibat strok (angin ahmar).

Berhati-hatilah dengan apa sahaja yang dipanggil "natural" kerana apa yang "natural" bagi seorang, mungkin menjadi "pathological" bagi seorang yang lain.

Dapatkan nasihat doktor YANG MERAWAT ANDA, bukannya orang sebarangan, hatta saya sekalipun sering ditanya di FB "bolehkah saya ambil supplemen ini", saya tidak akan menjawabnya kerana saya tidak mempunyai maklumat mengenai kesihatan orang yang bertanya. Saya tidak tahu fungsi buah pinggang anda normal atau tidak, fungsi hati anda ok atau tidak, apa masalah kesihatan yang anda ada.

Akhir kata, orang yang bertanggungjawab atas kesihatan anda, first and foremost adalah diri anda sendiri. Justeru buatlah pilihan yang selamat dan letakkanlah kepercayaan kepada orang yang betul. Kerana in the end, yang akan menanggung kesannya, adalah anda sendiri.

Thursday, 11 August 2016

Teman

Al-kisah ada seorang Raja yg memiliki 10 anjing ganas utk menghukum yg bersalah.

Jika sang Raja tidak berkenan maka org yg bersalah akan dilempar ke kandang agar dicabik oleh anjing2 ganas tersebut.

Suatu hari seorg Menteri membuat keputusan salah & murkalah Sang Raja. Maka diperintahkan agar sang Menteri dimasukkan ke kandang anjing ganas.

Menteri berkata: "Tuanku, saya telah mengabdi padamu selama 10 tahun, tapi Tuanku tegas menghukumku begini. Atas pengabdianku selama ini saya hanya minta waktu penundaan hukuman 10 hari saja".

Sang Raja pun mengabulkannya. Sang Menteri bergegas menuju ke kandang anjing  tersebut & meminta izin kepada penjaga utk mengurus anjing2nya.

Ketika ditanya utk apa? Maka dijawab: "Setelah 10 hari nanti engkau akan tahu''.

Selama 10 hari itu sang Menteri memelihara, mendekati, memberi makan bahkan akhirnya boleh memandikan anjing2 tersebut hingga menjadi sangat jinak padanya.

Tibalah waktunya. disaksikan Sang Raja dimasukkanlah Menteri ke kandang anjing, tetapi Raja terkejut ketika melihat anjing2 itu jinak padanya.

Maka dia bertanya apa yg telah dilakukan Menteri pada anjing2 tersebut?

Jawab Menteri: "Saya telah mengabdi pada anjing2 ini selama 10 hari & mereka hanya binatang tapi tidak melupakan jasaku.

Terharulah Raja, meleleh airmatanya lalu dibebaskanlah sang Menteri dari hukuman & dimaafkan.

Sahabatku,
Hikmah dari cerita di atas adalah:

Agar kita tdk mudah mengingkari & melupakan kebaikan2 yg kita terima dari org terdekat  kita.

Jgn mudah menghapus kenangan yg telah terukir dan persahabatan yg telah terjalin bertahun lamanya hanya krn hal2 kecil yg kurang kita sukai darinya saat ini.

Mencari teman itu lebih mudah daripada mendapatkan sahabat.

Jagalah persahabatan yang ada dengan baik karena menjaga persahabatan itu jauh lebih sulit dari mendapatkannya..

Doa yang terbaik selalu untukmu saudara2 ku, semoga silaturrahim ini ttp terjaga... Insya  Allah❤

Alkahfi

Cara Enjoy membaca Surah Al Kahfi , surah sunnah hari jumaat

bahagikan Surah Al Kahfi kepada 4 Cerita Utama

1) pagi ini selepas subuh atau lepas punch card boleh mula kisah pertama ,Cerita -Ashabul Kahfi- bermula ayat 1 hingga 31

2) hah... sebelum solat jumaat ,sambil sambil makan cendol luar masjid boleh mula baca cerita kedua , Kisah -Pemilik Dua Kebun- bermula ayat 32  sehingga 59

3) selesai solat jumaat masuk office sebelum masuk waktu asar boleh sambung Cerita no 3 , Kisah -Pengembaraan Nabi Musa - yang bermula ayat 60 sehingga 82

4) sebelum azan maghrib berikan sedikit masa untuk kisah ke 4 ,
 - Kisah pengembaraan Zulqarnaian - mula ayat 83 sehingga 110

Copy paste ~Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan ~

Rumah syurga

BACA INI SUPAYA KITA FAHAM AGAMA.

Hari ini suami tidak mampu datang solat & belajar agama di masjid (adakah ini termasuk saya & awak?).

Maka suami tidak mampu mengajar anak isteri untuk  memahami Agama. Maka wujud 3 suasana di rumah2 di seluruh dunia:

1-Suasana Rumah Seperti Pawagam:

(Rumah jadi seperti pawagam.. Tv n Audio yang besar2.. karaoke2.. video2 games.. seakan berada di Pawagam.

Anak2 dibesarkan dlm suasana kelalaian.. sehingga rasa terkilan bila terlepas drama di tv.. menangis bila tengok hindustan.. ada juga ibu bapa yg bersyukur bila anak2 terpilih jadi penyanyi buat maksiat di pentas2.. ini kesan dari suasana rumah seperti Pawagam)

2-Suasana Rumah seperti Hotel:

(Suasana rumah yg dihias mewah2 seperti Hotel.. setiap tahun tukar sofa baru.. tilam2 mewah.. bilik air mewah..sehingga menjadi tempat rehat yg lebih merehatkan diri dari ketika berada di rumah Allah).

3-Suasana Rumah seperti Restoran:

(Suasana rumah dipenuhi dengan  makanan seperti restoran.. setiap saat dalam  kekenyangan.. fikiran hanya fikir makan dan minum sahaja.. fikir untuk penuhkan. perut.. peti ais penuh dengan makanan.. dan pembaziran berlaku dengan  begitu banyak).

Sebab itulah kita perlu berubah kepada Kefahaman Agama agar suasana rumah tempat lahirnya manusia2 berubah.

Suasana rumah seperti  rumah Baginda صل الله عليه وسلم  dan Sahabat2 ra di Madinah tidak wujud lagi.. iaitu Suasana Rumah seperti  Madrasah.

Hidupkan suasana bacaan Quran dan Hadis di rumah. Hidupkan suasana dakwah. Bercakap mengenai kebesaran ALLAH dan suasana Ilmu di rumah.

Hidupkan suasana zikir dan solat2 sunat di rumah.. Rumah penuh dgn Nur Quran Hadis..

ALLAH turunkan Rahmat.. Keberkatan.. dan Sakinah dalam rumah dan keatas ahlinya.. keluarga hidup dalam keadaan bahagia. Lahirkan anak2 yg alim alimah, Hafiz Hafizah dan Daie Daieyah yg memperjuangkan Agama di seluruh alam..

*Suasana ini yg perlu kita wujudkan di rumah2 kita.

Hari ini anak2 kita makan makanan penyihat otak dan penguat ingatan, kismis dan macam2 lagi tapi pencapaian exam tak cemerlang, belajar tak pandai2*.. rupanya bukan salah makanan kesihatan tapi sebenarnya  hati anak2 gelap sebab tak dengar Hadis. Sebab itulah kita perlu wujudkan amalan bacaan taklim Hadis Nabawi di rumah2 kita.

*Cari satu masa, kumpulkan keluarga, baca Hadis2 Nabi صل الله عليه وسلم  dan baca kisah2 para sahabat dalam kitab Hayatus Sahabah agar isteri dan anak2 kita mengenali kehidupan sahabat2 Nabi صل الله عليه وسلم  *, insan2 yang telah berjaya.

Barulah isteri dan anak2 siap untuk hidup secara sederhana dan tidak berhajat kepada kemewahan sehingga kadangkala melebihi kemampuan bapa dan suami.

Semoga kita semua niat dan azam untuk hidupkan suasana rumah seperti Madrasah di rumah kita.
انشاءالله تعالي baiti jannati.

Suntingan dari tulisan Ustaz Khann Da'ie.
Hayyu Asyir Nasr City.
Bumi Kaherah.

Solat jemaah

Al Kahfi:
:: HANYA MUNAFIQ YANG SENGAJA TINGGAL SOLAT JEMAAH ::

Meninggalkan solat jemaah bagi kaum lelaki, merupakan satu perkara normal di zaman kita ini. Akan tetapi, di zaman sahabat, hanya mereka yang uzur dan kaum munafiq sahaja yang meninggalkan solat jemaah.

قَالَ عَبْدُ اللَّهِ: لَقَدْ رَأَيْتُنَا وَمَا يَتَخَلَّفُ عَنْ الصَّلَاةِ إِلَّا مُنَافِقٌ قَدْ عُلِمَ نِفَاقُهُ أَوْ مَرِيضٌ
'Abdullah bin Mas'ud radiallahu 'anhu berkata: Aku telah melihat di zaman kami yang mana tiada seorang pun yang akan meninggalkan solat (jemaah) kecuali orang munafiq yang dikenali kemunafiqannya atau orang yang sakit.

إِنْ كَانَ الْمَرِيضُ لَيَمْشِي بَيْنَ رَجُلَيْنِ حَتَّى يَأْتِيَ الصَّلَاةَ
Orang yang sakit akan berjalan dengan dipimpin dua orang lain sehingga dapat menghadiri solat (jemaah).

وَقَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَّمَنَا سُنَنَ الْهُدَى وَإِنَّ مِنْ سُنَنِ الْهُدَى الصَّلَاةَ فِي الْمَسْجِدِ الَّذِي يُؤَذَّنُ فِيهِ
Sesungguhnya Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam telah mengajar kepada kami jalan kebenaran. Sesungguhnya antara jalan kebenaran itu itu solat di masjid yang dilaungkan azan padanya.

Dalam riwayat seterusnya disebutkan:

وَلَوْ أَنَّكُمْ صَلَّيْتُمْ فِي بُيُوتِكُمْ كَمَا يُصَلِّي هَذَا الْمُتَخَلِّفُ فِي بَيْتِهِ لَتَرَكْتُمْ سُنَّةَ نَبِيِّكُمْ
Seandainya kalian mendirikan solat (fardhu) di rumah-rumah kalian sebagaimana orang yang tidak hadir solat jemaah lalu solat dirumahnya, nescaya kalian akan meninggalkan sunnah nabi kalian.

وَلَوْ تَرَكْتُمْ سُنَّةَ نَبِيِّكُمْ لَضَلَلْتُمْ
Seandainya kalian meninggalkan sunnah nabi kalian, kalian akan sesat.

وَمَا مِنْ رَجُلٍ يَتَطَهَّرُ فَيُحْسِنُ الطُّهُورَ ثُمَّ يَعْمِدُ إِلَى مَسْجِدٍ مِنْ هَذِهِ الْمَسَاجِدِ إِلاَّ كَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِكُلِّ خَطْوَةٍ يَخْطُوهَا حَسَنَةً وَيَرْفَعُهُ بِهَا دَرَجَةً وَيَحُطُّ عَنْهُ بِهَا سَيِّئَةً
Tidaklah seseorang itu bersuci dan memperbaguskan bersucinya (iaitu wudhu) kemudian dia pergi ke salah satu masjid yang ada, melainkan Allah akan merekodkan untuk setiap langkahnya itu satu kebaikan dan meninggikan darjatnya dengan kebaikan itu, dan menghapuskan pula daripada orang itu satu kejahatan.
[Sahih Muslim, Kitab al-Masajid wa Mawadhi' as-Solat, no: 654]

Ayuh, kita ikuti jalan para sahabat yang mana mereka ialah umat yang diredhai Allah. Bersama-sama kita menjauhi 'sunnah' orang munafiq. Sunnah padanya hidayah, meninggalkan sunnah menghampiri kesesatan.


| www.fb.com/AlkahfiServices | www.alkahfi.com.my |

Tuesday, 9 August 2016

Kaki ke masjid

"Kalau kakimu tidak membawamu kemasjid, bagaimana ia akan membawamu ke syurga!" Begitu sentap sekali perkongsian yang diterima dalam Whatsapp tempoh hari. Beruntunglah orang yang digelar kaki masjid. Sekurang-kurangnya mereka mendapat 11 ganjaran berikut;

1- Rasulullah berpesan: "Jika kamu melihat seseorang yang sentiasa ke masjid, maka persaksikanlah dia orang beriman. Allah berfirman: 'Sesungguhnya orang yang memeriahkan masjid-masjid Allah hanyalah orang yang beriman dengan Allah dan hari akhirat (Al-Tawbah 9: 18). " (Riwayat Ibn Majah)

2- Rasulullah bersabda: "Sesiapa yang pergi ke masjid jemaah, maka pada satu langkah dihapuskan dosa, pada langkah lain dicatatkan pahala, baik semasa pergi atau balik." (Riwayat Ahmad, Ibn Majah)

3- Rasulullah bersabda: "Tiada seorang Muslimpun yang sentiasa menghadirkan dirinya ke masjid-masjid untuk solat dan zikir melainkan Allah gembira menyambutnya sebagaimana ahli keluarga yang bergembira menyambut saudaranya yang sudah lama menghilang." (Riwayat Ibn Majah)

4- Rasulullah bersabda: "Ada tiga golongan semuanya dijamin Allah; ketika hidup dia diberikan rezeki dan kecukupan, apabila mati dia masuk syurga:
i. Sesiapa yang masuk ke rumahnya dengan memberi salam, maka dia dijamin Allah.
ii. Sesiapa yang keluar rumah untuk ke masjid, maka dia dijamin Allah.
iii. Sesiapa yang keluar demi untuk berjuang di jalan Allah, maka dia dijamin Allah. (Riwayat al-Bukhari dalam Adab al-Mufrad)

5- Rasulullah bersabda: "Tidak berkumpul suatu kaum di mana-mana rumah Allah, mereka membaca kitab Allah dan mengkajinya sesama mereka, melainkan diturunkan kepada mereka ketenangan, diliputi rahmat dan malaikat meneduhi mereka dan Allah menyebut-nyebut mereka di depan malaikat-malaikat." (Riwayat Muslim)

6- Rasulullah bersabda: "Ada tujuh golongan yang akan dinaungkan Allah dengan naungan-Nya pada hari yang tidak ada naungan selain naungan-Nya...seseorang yang hatinya terpaut pada masjid-masjid." (Riwayat al-Bukhari)
Dalam riwayat Malik: "Seseorang yang hatinya terpaut pada masjid sehingga dia kembali kesitu semula."

7- Rasulullah bersabda: "Berilah khabar gembira kepada orang yang selalu berjalan kaki dalam kegelapan malam demi menuju ke masjid bahawa untuknya cahaya sempurna pada hari kiamat." (Riwayat al-Tirmizi)

8- Rasulullah bersabda: "Sesiapa yang solat berjemaah sempat dengan takbir pertama selama 40 hari kerana Allah, dicatatkan untuknya dua pelepasan; pelepasan daripada neraka dan pelepasan daripada sifat munafik." (Riwayat al-Tirmizi)

9- Rasulullah bersabda: "Masjid rumah setiap orang bertakwa. Allah telah jamin sesiapa yang masjid menjadi ibarat rumahnya dengan keluasan, kerehatan dan kemudahan melepasi sirat menuju keredaan Tuhan." (Riwayat al-Baihaqi)

10- Rasulullah berasabda: "Sesiapa yang berpergian pada waktu awal pagi atau petang menuju ke masjid, Allah akan menyediakan baginya tempat atau hidangan di dalam syurga setiap kali dia pergi ke masjid pada awal pagi dan petang." (Riwayat Ahmad)

11- Allah berfirman: "Demikianlah, dan sesiapa yang mengagungkan syiar-syiar Allah maka kerana hal itu satu kesan ketakwaan hati." (Al-Hajj 22: 32)
Dan Allah juga berfirman: "Sesungguhnya orang paling mulia di sisi Allah ialah yang paling bertakwa."  (Al-Hujurat 49: 13)

* Ya Allah semoga kami menjadi kaki masjid dunia supaya kami termasuk dalam senarai VIP-Mu di syurga.

"Ya Allah, bantulah kami untuk mengingati-Mu, bersyukur kepada-Mu dan melakukan ibadah yang terbaik untuk-Mu."
(Riwayat Abu Dawud)

Sunday, 7 August 2016

Hakikat ilmu

Kisah dari seorang sahabat di Uni Madinah. Aku yang uni di Jordan ni pun terasa panas dan pedasnya. Jazakallah sheikh. T.T

--
"Semua tutup buku dan simpan dalam beg. Saya cuma mahu sebatang pen dan meja yang kosong!"

Pelajar-pelajar terpinga.

"Hari ini kita ada ujian."

"Syeikh! Kami tak tahu pun hari ini ada ujian." Beberapa pelajar mengangkat suara.

"Hatta saya juga tidak tahu hari ini ada ujian." Balas syeikh selamba dan yakin.

Kertas diedarkan kepada setiap pelajar.

"Dengar, tulis, dan jawab semua soalan." Kami diam dan menumpukan perhatian.

"Lagi 20 minit saya akan kutip kertas. Siap atau tidak bukan masalah saya."

MasyaAllah. Kami belum ulangkaji. Yang belajar dalam kelas belum faham sepenuhnya. Apa lagi yang melekat di kepala. Teramat sikit.
Kebanyakan pelajar hanya diam dan menoleh kiri kanan. Memang tidak boleh jawab!

Kekeliruan dengan apa yang sedang berlaku membuatkan beberapa pelajar menzahirkan protes.

"Mengapa tidak beritahu dahulu nak buat ujian."

"Mana kami ingat apa yang syeikh ajar"

Tidak kurang pelajar yang risau markah mereka akan hilang begitu sahaja.

"Berapa markah ujian ini syeikh?" Soalan berulang-ulang walaupun syeikh sudah nyatakan bahawa dia tidak akan jawab.

Kertas dikutip. Kami pasrah. Mahu dikorek dalam otak sudah tidak jumpa.

Selesai kertas dikutip, syeikh ingin melangkah keluar. Pelajar-pelajar masih tidak berpuas hati. Ditanya lagi syeikh itu dan ini.
Wajah syeikh berubah.

"Inilah kamu! Inilah penuntut ilmu!"
Satu kelas tersentak dan diam.

"Dimana hafazan kamu? Dimana ulangkaji kamu? Apa selama ini ilmu hanya bercampakan diudara tanpa mengisi minda kamu? Apa kamu mahu esok ujian baru malamnya kamu ingin membaca?"

"Kamu bertanya berapa markah? Berapa markah? Sampai bila ilmu yang kalian belajar ini bermatlamatkan markah? Sampai bila? Hanya untuk ujian. Tidak kamu hafal, simpan dan terjemahkan
dalam kehidupan? Bukankah itu tujuan kamu ke sini?"

"Sungguh zaman telah berbeza. Hari ini semua terlalu mudah. Semua dalam internet. Sofware-sofware kitab yang berlambak. Menyebabkan kamu tidak berminat untuk bersungguh-sungguh menjaganya."

"Kamu akan balik ke negara kamu dan jadi ulama'. Apakah kamu mahu ilmu kamu hanya pada internet dan sofware? Terputus bekalan elektrik, terputus segala ilmu kamu. Begitu?"

Subhanallah. Terputus segala kata. Bagaikan batu besar menghempap kepala. Pengajaran penuh makna.
#peringatanbersama :')
Dalam belajar hanya ada 2 perkara.

Pertama: Ikhlas (ia adalah tujuan). Ikhlas kerana Allah , menuntut ilmu untuk menjadi hambaNya.

Kedua: Ittiba ' dengan sunnah rasulullah (ia adalah jalan)

Belajarlah untuk memenuhi tujuan hidup, bukan untuk memenuhi keperluan hidup.

Ilmu itu adalah ketibaan makna pada jiwa, bukan pada akal semata-mata

📝 Pesanan buat penuntut ilmu

Ilmu itu sifatnya cahaya. Cahaya Allah itu sifatnya menolak untuk berada dalam hati yang dipenuhi maksiat.

📝Stress dalam menuntut ilmu

Menuntut ilmu sepatutnya tiada tekanan kerana matlamat kita adalah Allah.

Stress adalah fitrah. Allah kurniakan stress untuk kita lebih maju kehadapan. Stress ibarat geseran dalam hukum fizik, dengan geseran, kita akan dapat berdiri tegak. jika tiada geseran, kita tidak mampu berdiri, badan kita akan meluncur.

📝Bagaimana menangani stress?

Ingat! Untuk tenang mesti ingat Allah.

Belajar dengan niat kerana Allah, menjadi hamba dan khalifahnya!

Apabila belajar kerana Allah, kekuatan akan hadir secara luar biasa!

Kekuatan dan ketabahan akan hadir kerana harapanmu dalam belajar adalah agar Allah bantu.

📝 Kita Bukannya Robot

Elakkan menjadi robot hanya tumpahkan ilmu ke kertas jawapan peperiksaan seperti fungsi pendrive yang paste folder ke laptop.

Jenis ini akan lebih cenderung untuk copy ilmu semata-mata, tetapi tiada ruh yang mengiringi ilmu tersebut.

📝 Study smart vs study hard

Allah tidak menilai Effect, tetapi Allah menilai Effort!

Allah tidak menilai kamu dean`s list atau tidak tetapi yang Allah lihat adalah usaha kamu.

Allah tidak ciptakan manusia bodoh, tetapi Allah cipta kebijaksanaan yang berbeza.

Hidup adalah untuk complete each other,  bukan to compete with others.

Nak compete biarlah bertempat.

Rajin2 kan diri untuk belajar dan terus belajar.
Ilmu yang ada kongsi dengan kawan2 insya Allah Allah akan permudahkan Untuk kita pula.
Kawan minta tolong ajar, jangan bagi alasan. Cuba jugak sbb ia proses utk belajar.
#khasuntuksemuapenuntutilmu
#Keberkatanilmu

Poligami

NASIHAT YANG JARANG-JARANG DIDENGARI DI AKHIR ZAMAN :

POLIGAMI SUATU YANG SUCI 👰👰👰👰
Tajuk :  Poligami, Takut Bini, Takwa Islami

JANGAN BERJIMAK SEMASA ISTERI UZUR
Bismillah .. AyahZu pernah 'berpesan' : salah satu sebab anak menjadi pondan @ lelaki bersifat keperempuanan atas sebab pasangan mengamalkan hubungan kelamin semasa isteri sedang uzur haid. Ayahzu memaklumkan hal tersebut ditulis di dalam kitab kitab lama silam.

KAUM HAWA TIDAK LAYAK CEMBURU ATAS HAL AGAMA
AyahZu juga mempunyai lebih dari seorang isteri, beliau memberitahu bahawa 'Cemburu' itu hak suami tapi bukan hak isteri, isteri tidak boleh cemburu sekiranya suaminya ingin berpoligami seperti tuntutan sunnah (*hal ketentuan agama). Isteri hanya boleh sikit cemburu dalam hal hal yang tiada punya pertalian dengan hukum hakam agama.

Poligami adalah hal hukum yang telah dihalalkan Allah SWT. Maka apakah layak seorang 'wanita' berlaku cemburu atas hukum "Ketetapan Allah" ? Beraninya kamu cemburu atas "Hukum Allah?" Wahai kaum hawa, bertakwalah kamu!

POLIGAMI MELUKAKAN HATI?

Poligami akan membuat hati isteri sedikit terluka dan 'sakit hati, tetapi kamu (kaum wanita) akan dianggap 'zalim' apabila membiarkan 'wanita' lanjut usia yg lain (andartu) terluka hati bilamana masih tidak mempunyai suami sepertimu?

 Siapakah yang lebih 'terluka hati' ? Kamu atau mereka yang 'andartu?' Kamu yang mendapat 'adik baru' (madu) lebih terluka, atau seorang wanita yang berhajat mempunyai suami tetapi hajat itu tidak kesampaian bilamana kamu menghalangi mereka dari berumahtangga dengan suamimu? Kan itu namanya sebuah kezaliman? Mereka yang andartu itu lebih "terluka hati" dengan gelaran orang "Anak Dara Tua Lanjut Usia!"

Kamu tidak beri mereka menikahi suamimu, tapi bagaimana perasaanmu jika Andartu itu adalah "diri kamu sendiri??" Masa tu barulah kamu pula tergedik gedik nak mencari pasangan dari suami orang atas sebab peluang 'andartu' mendapat yang bujang adalah sangat tipis (pasangan sebaya).

Wahai kaum Hawa! Janganlah begitu Tamak atas suamimu itu! Mereka bukan milikmu selamanya, dan jika kamu engkar menderhaka atas 'hajat' kehendak suamimu, ingatlah bahawa suamimu itu akan menjadi hak milik para Bidadari di syurga, sedangkan nasibmu dipinggir pinggir kawah jahanam bilamana kamu menjadi penentang hukum Allah.

Izinkanlah suami suamimu yang berkemampuan agar mereka berpoligami .. berilah peluang adik adik madumu yang 'masih bujang' merasai 'kebahagiaan' yang telah Allah beri kamu rasai sebelum ini. Janganlah berlaku tamak atas 'barang' yang bukan milikmu selamanya, suamimu itu adalah "pinjaman Allah" yang sementara buatmu.

POLIGAMI ITU ADALAH JIHAD FISSABILILLAH
Redha Allah atasmu bilamana kamu membenarkan para suami berjihad berpoligami dijalan Allah! Poligami itu adalah sebuah JIHAD terbesar diakhir zaman, maka bantulah para suamimu untuk jihad memerangi maksiat.

Bilamana ramai wanita lanjut usia dinikahi, demi Allah maksiat umat terhadap Allah di atas mukabumi ini akan merendah dan berkurangan - demi Allah!

POLIGAMI DIANGGAP BERDOSA?
Selagi mana Poligami masih dianggap suatu 'dosa' oleh kaum hawa, maka selagi itulah maksiat dari kaum hawa akan terus 'bertebaran' melata di atas bumi Allah ini! Aku telah 'menyaksikan' "segala" kejahatan kaum hawa itu! Itulah kesannya jika poligami masih dipandang sepi di akhir zaman ini!

Maksiat bertebaran atas umat islam bilamana hukum Allah diremehkan. Hudud ditolak! Poligami ditentang! Kesannya umat umat muslim 'awam' semakin menjadi jahat bilamana Hukum Agama Allah tidak dapat ditegakkan atas umat manusia yang telah hilang 'pedoman' agama yang tulen.

TIDAK KAWIN KUNCI MAKSIAT KAUM HAWA
Jika berlaku kemaksiatan atas wanita wanita bujang lanjut usia, maka dosanya akan ditanggung oleh para isteri isteri "penentang" hukum Allah (poligami). Mereka menjadi jahat dengan bermaksiat dengan Allah atas kerana kamu tidak membenarkan para suamimu dinikahi oleh mereka yang masih bujang masak ranum.

POLIGAMI ITU PENUTUP PINTU ZINA
Penikahan dan Poligami itu adalah peng'reduce maksiat umat Islam! Kalaulah tidak atas kerana kemaksiatan para hamba hamba Allah yang Islam, nescaya umat manusia tidak diwajibkan untuk bernikah @ poligami. Tapi ia diwajibkan (pada yang 'berhajat') bagi menutup segala pintu-pintu Iblis ke lorong kemaksiatan kepada Allah.

IBLIS & SYAITAN ANTI POLIGAMI
Iblis suka ramai wanita wanita tidak berkahwin, maka dengan jalan ini Iblis dan Syaitan mudah menghasud agar kamu @ kaum hawa berbuatan dosa dan noda terhadap Allah SWT. Iblis dan Syaitan itu adalah Penentang No Satu Poligami - Mereka tidak suka umat Islam menikah, maka tertutuplah pintu maksiat terbesar atas para hamba hamba Allah! Ingatlah apa yang berlaku atas Adam & Hawa di syurga? Angkara siapa?

WANITA LEBIH RAMAI DARI LELAKI 1:40
Apa yang kamu faham dengan Nisbah angka 40 Wanita Bujang dibandingkan dengan 1 Pria Bujang di tanah melayu ini? Hanya 1 wanita sahaja dari 40 yang layak 'mempunyai' suami ?? 😱.. Maka apa yang akan berlaku dengan 39 wanita lain yang bujang terlajak? Dan dari 39 itu, berapa ramaikah pula yang mampu menjaga & mempertahankan kehormatan diri mereka dari terjebak ke lembah maksiat yang dikutuki Allah?! 🙄🤔??

Apakah kamu faham apa yang saya sampaikan ini? Dan apa yang kamu faham tentang nisbah 9 nafsu wanita berbanding dengan 1 akalnya?? Apa kaitannya terlajak 'bujang' dengan nisbah nafsu yang 9 itu? 🤔😳🙈

POLIGAMI JALAN KELUAR BAGI KRISIS 'ANDARTU'
Atas kerana itulah POLIGAMI di akhir zaman ini yang mana pada asalnya hukumnya 'sunat'(Sunnah) akan menjadi sunnah yang wajib!

Dengan Poligami itu, kaum Adam (Khalifah Allah) mampu me'reduce kemaksiatan dikalangan kaum hawa (namapun dah "hawa nafsu"), Allah SWT menghalalkan pernikahan dan poligami atas kerana untuk menjauhi para hamba-hamba-Nya dari terjebak kelembah kemaksiatan!! Itulah Kunci utama yang perlu kamu fahami mengapa umat islam perlukan hukum Poligami ini.. ia adalah "Penawar" bagi dosa dan noda umat di akhir zaman, Rasulullah tinggalkan kita 'Penawar' bagi penyakit kemaksiatan di akhir zaman. TAPI MENGAPA KAMU 'MASIH' BUAT BUAT TIDAK 'FAHAM' TENTANGNYA?

APA ITU UBAT MAKSIAT DI AKHIR ZAMAN?
Zina dan Onani itu adalah suatu "jenayah" di dalam agama Allah. Ia dikutuk dan dilaknati Allah SWT atas setiap pelakunya. Maka jalan keluarnya adalah pernikahan yang halal dan "POLIGAMI". Jika tiada poligami, maka jumlah wanta bujang terlajak semakin ramai. Peluang mereka mendapat suami semakin 'susut' jika tiadanya hukum Poligami ini.

Rasulullah menikahi lebih dari 4 orang wanita bukan atas kerana Baginda tinggi nafsu (*seperti tuduhan kaum kafir), tetapi Baginda berpoligami dengan isteri isteri yang kematian suaminya (syahid perang) demi meringankan 'beban jiwa' & batin buat para isteri isteri yang 'solehah' yang kehilangan tempat bergantung! Rasulullah SAW berpoligami demi 'menutup' kemaksiatan yang 'terbuka' dihadapan wanita wanita yang tidak mempunyai suami. Hal itulah yang harus kamu fahami.

UMAT TAMPA PEDOMAN & NASIHAT
Apa lagi jika kamu berada pada zaman di mana Rasululah SUDAH TIADA dan NABI-NABI PUN SUDAH TIADA INI! Kamu akan hilang pedoman jika mengikut suatu hatimu (*menjadi para penentang Poligami secara "senyap").

Hanya tinggal para Ulama dan Wali Wali sahaja tempat kamu meraih 'pedoman' di akhir zaman .. Tapi dalam bab Poligami ini sangat sikit Ulama yang berani menyuarakannya. Maka inilah "masanya" untuk kamu mendengar "NASIHAT" dari para Wali-Wali-Nya bilamana para alim Ulama Tidak Berani lagi untuk menyampaikan hal yang HAQ! 😃😇

JANGAN JADI PARA ALIM YANG DAYUS
Suami yang ingin beristeri lagi tetapi Takut pada isterinya, dia mungkin menjadi lelaki dayus di sisi Allah sekalipun dia seorang alim agama, sedangkan seorang alim agama yang tulen tidak akan "Takut" kepada sesiapa selain Allah demi menegakkan hukum-Nya @ Sunnah demi kebaikan umat Islam.

PENYAKIT 'TAKUT ISTERI'
Rasulullah SAW sendiri menyatakan 14000 tahun silam akan penyakit penyakit umat islam diakhir zaman. Salah satunya ; "Penyakit Lemah Iman" dan satu lagi adalah "Penyakit Takut Isteri"😊(*telinga berdesing - Rasulullah sedang memanggil) .. para suami mengabaikan ibu sendiri atas sebab demi menjaga hati si isteri @ takut bini hinggakan ibu ayah sendiri terabai di kampung halaman.

NASIHAT TERAKHIR BUAT KAUM HAWA BERIMAN
Note : Buat kamu Hawa, dengarlah nasihatku ini. Sekalipun kamu tidak suka dimadukan. TETAPI jangan kamu menjadi salah seorang dari para Penentang Poligami. Jadilah seorang muslimah yang mendengar dan taat segala perintah hukum Allah yang diamanahkan ke atasmu.

Sekarang ini terdapatnya sebilangan Ustazah yang menjadi menentang secara "halus" poligami.. Pertamanya dia juga 'takut' sekiranya suaminya menambah 'adik baru', maka ditakut takutkan bagi suami yang ingin berpoligami ini. Mereka meremeh remehkan kaum Adam dengan perkataan tajam yang menyakitkan hati :

✳"Bila bab kawin, baru nak ikut sunnah?"
✳"Seorang isteripun tak mampu nak tanggung, inikan 2?
✳"Belanja dapurpun minta duit isteri, ada hati nak kawin lagi?"
✳"Wahai kamu Adam, janganlah ikutkan hawa Nafsu"
✳"Poligami itu tidak termasuk sunnah!"
✳"Kerjapun kilang dan sekurity, gaji tak seberapa tapi ada hati nak buka cawangan? Sedar diri tu sikit!"
(*mmm Nabi kerja apa? Berapa isteri Nabi ustazah?)

✳ Koleksi Ucapan para Ustazah2 di TV : 😊👎 semua ini kata kata yang tidak mendorong ke arah keimanan dan ketakwaan kepada Allah. Poligami itu bukanlah hal untuk bersuka suka, melainkan untuk mengelakkan umat dari jatuh ke lembah maksiat selain meramaikan 'umat islam' sebab Rasulullah suka umatnya ramai dan suka umat islam yang mempunyai anak yang ramai.

NASIHAT BUAT PARA SUAMI YANG BERIMAN :
Jika kamu berkemampuan kewangannya, dan baik agamanya yang bisa memimpin & membimbing umat, maka apa salahnya jika kamu cuba cuba memasang niat menambah 'adik baru' ... kasihanilah 'mereka-mereka' yang masih tidak mempunyai suami di luar sana.

Jika kamu menutup hati atas Poligami, bermakna kamu telah menutup ruang 'wanita wanita' bujang di luar sana untuk memilikimu dan menumpang kasih sayang daripadamu. Mereka jadi "bujang terlajak" atas kerana kamu Taboo kepada Poligami, padahal ia telah Allah halalkan atas kaum Adam.

Kamu telah ditakut-takutkan dimomokkan agar kamu menjauhi "Poligami" ini kaum hawa, semua itu adalah bisikan bisikan syaitan agar manusia terjebak ke lembah yang dimurkai Allah.

JADILAH UMAT MUSLIM YANG "TAAT HUKUM"
"Jika kamu taat perintah Allah & Rasul, maka pandanglah Poligami itu sebagai suatu yang "BAIK" dan "MULIA" tapi bukan suatu yang harus ditakuti dan dijauhi.

SEKOLAH TAKWA BAGI KAUM HAWA
Hanya dengan poligami sahaja isteri isteri beriman akan bertambah menjadi "lebih baik" .. Poligami itu sebenarnya adalah "SEKOLAH IMAN & TAKWA" buat kaum Hawa (bahawa para Aulia silam).

Hanya dengan poligami sahaja dapat diuji sejauh mana tingginya keimanan 'seorang isteri' yang muslimah atas segala ketentuan hukum Allah SWT. wassalam. 😊
☀✨🙏✨☀

P/S : Maaf pada yang terguris hati & 'rasa' .. tapi tidaklah kami berbicara mengikut kehendak rasa, kecuali semua itu adalah kehendak Allah agar kami menyampaikan hal 'Kebenaran' yang HAQ dari ajaran agama Islam silam - Ampun maaf pada kaum Hawa yang tersinggung hati. (p.m.s)

Saturday, 6 August 2016

Luahan pelajar

Some Schools in Kolkata India sent this letter to the parents few months before board exams...

Dear Parents,

The exams of children are to start soon. I know you are all really anxious for your child to do well.

But, please do remember, amongst the students, who will give the exams, is an artist, who doesn't need to understand Maths.

There's an entrepreneur, who doesn't care about History or English literature.

There's a musician, whose Chemistry marks won't matter.

There's a sportsperson, whose physical fitness is more important than Physics.

If your child does get top marks then great. But, if he or she doesn't please don't take away their self- confidence / dignity from them.

Tell them it's ok, it's just an exam. They are cut out for much bigger things in life.

Tell them, no matter what they score, you love them and will not judge them.

Please do this and if you do, watch your children conquer the world. One exam or a 90 percent marks won't take away their dreams and talent.

And please do not think that doctors and engineers are the only happy people in the world.

With Warm Regards,
The Principal

Tips pspm

Tips utk student sempena pspm :
1. Solat subuh berjemaah
2. Jangan tiru tutor
3. Jangan main dlm lab
4. Tak paham jumpa lecturer
5. Jangan bergantung dengan soalan ramalan
6. Cari kawan yg jenis ada matlamat bukan yg nak main-main
7. Jangan bercouple
8.Belajar bukan hanya 3k (Kelas, kafe, katil)
9.jangan main handphone dalam kuliah
10. Jangan kutuk lecturer          blkng²
11.kutuk lecturer dpn2 pon x bole
12. Elak last minute preparation
13. Jangan tido pleasee
14. Nampak hala tuju ( target kita)/ tujuan kita bljr sbb apa. Nak guna apa yg kita belajar utk apa.Baru lah mudah utk kita faham
15. Jangan tiru lab report
16. Belanja pensyarah utk amik hati walaupun hanya sebiji gula²
17. Selalu btanya khabar pensyarah
18. Ziarah ke rumah psyarah
19. Mdoakan kesejahteraan psyarah dan keluarganya

Kecukupan

Beri jawapan di tempat kosong di bawah ini dan mohon dijawab dengan jujur di dalam hati masing-masing..

1. Allah menciptakan tertawa dan ______
2. Allah itu mematikan dan ______
3. Allah menciptakan lelaki dan ______
4. Allah memberikan kekayaan dan ______

Kebanyakkan kita tentu akan dengan mudah menjawab:
1. Menangis
2. Menghidupkan
3. Perempuan
Tapi bagaimana no. 4? Adakah Kemiskinan menjadi jawapannya???

Untuk mengetahui jawapannya, mari kita lihat rangkaian firman Allah dalam Surah An-Najm ayat 43-45, dan 48, sebagai rujukan:
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﺿْﺤَﻚَ ﻭَﺃَﺑْﻜَﻰ
"dan Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis." (QS. An-Najm : 43).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﻣَﺎﺕَ ﻭَﺃَﺣْﻴَﺎ
"dan Dia-lah yang mematikan dan menghidupkan." (QS. An-Najm : 44).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﺧَﻠَﻖَ ﺍﻟﺰَّﻭْﺟَﻴْﻦِ ﺍﻟﺬَّﻛَﺮَ ﻭَﺍﻟْﺄُﻧﺜَﻰ
"dan Dia-lah yang menciptakan berpasang-pasangan lelaki-lelaki dan perempuan. " (QS. An-Najm : 45).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﻏْﻨَﻰ ﻭَﺃَﻗْﻨَﻰ
"dan Dia-lah yang memberikan kekayaan dan kecukupan." (QS. An-Najm : 48).

Ternyata jawapan kita semua betul untuk no. 1-3, tetapi jawapan untuk no. 4 ramai keliru.
Jawapan Allah Ta'ala dalam Al-Qur'an bukan Kemiskinan, tapi KECUKUPAN.

Subhanallah..
Sesungguhnya Allah Ta'ala hanya memberi Kekayaan dan Kecukupan kepada hamba-Nya. Dan ternyata yang "menciptakan" kemiskinan adalah diri kita sendiri.

Itulah hakikatnya, mengapa orang-orang yang sentiasa bersyukur; walaupun hidup serba kekurangan ia akan tetap tersenyum dan merasa cukup, bukan merasa miskin!

Jadi, marilah kita bangun rasa kesyukuran dan kecukupan di dalam hati dan fikiran kita, berhenti mengeluh, berhenti mengatakan rezeki kecil, agar kita menjadi hamba-Nya yang selalu bersyukur.

Semangat menjemput rezeki yang halal, biar semakin berkat.. Insha'Allah

Remaja masakini

Anak muda negara kita dan anak muda negara luar...sama shj...hnya beberapa negara yg penduduknya terlalu padat dn taraf kmiskinan...xada perkerjaan...

Jadi mereka mcari kerja...berhijrah kenegara yg mereka fikir dpt mbantu mereka...dng merasa sedar diri...mereka berusaha menaikkan taraf hidup mereka...dan hasil titik peluh mereka telah mngubah kehidupan kluarga di negara sendiri...

Ada negara yg mbyar sara hidup pd rakyat mereka yg xberkerja...kerajaan mereka spoilkan hidup mereka...

Begitu jgk yg terjadi di kuwait...lahir shj seorg bayi...kerajaan tlh sedia rm1000++ setiap bulan ke akaun bayi itu...dlm usia 18thn mereka sudah memiliki harta2 yg mereka inginkan...

Kemewahan mereka mjadikan mereka tidak ada ehsan pd yg lain...kurang mhormati manusia lain terutama yg tua...jiwa mereka lebih ganas...sesetengah2 negara tidak akn kelihatan remaja2 bkerja...mmg xnmpk...kita akn temui org2 tua mjaga berbgai kedai...

Pekerjaan sebenarnya byk...pd yg tinggal dlm zone selesa...mereka xakn berusaha...myalahkan krajaan dan takdir...

Keluarlah dari kotak...lihat sekeliling anda...akn terjumpa nya sesuatu yg anda inginkan yg anda carikan...

Utk mpermudahkan pecarian...kuasai byk bhasa...dan berdoa....

Ayat 12 surah al a'raf

TAFSIR AYAT 12 SURAH AL ARAF

Allah berfirman, "Apakah yang menghalangimu untuk bersujud (kepada Adam) di waktu Aku menyuruhmu?” Menjawab iblis, "Saya lebih baik daripadanya; Engkau ciptakan saya dari api, sedangkan dia Engkau ciptakan dari tanah."
Ulama ahli nahwu dalam menganalisis firman-Nya: Apakah yang menghalangimu untuk bersujud (kepada Adam) di waktu Aku menyuruhmu? (Al-A' raf: 12)
Huruf la dalam ayat ini adalah zaidah (tambahan). Sedangkan menurut sebagian dari mereka, huruf la ini ditambahkan untuk mengukuhkan keingkaran. Perihalnya sama dengan pengertian yang terdapat di dalam perkataan seorang penyair:
مَا إِنْ رأيتُ وَلَا سمعتُ بِمِثْلِهِ
Sesungguhnya aku tidak pernah melihat dan tidak pernah pula mendengar semisalnya.
Maka huruf in dimasukkan sebelum ma nafiyah untuk mengukuhkan makna nafinya. Mereka mengatakan bahwa demikian pula pengertiannya dalam ayat ini, yaitu firman-Nya:
{مَا مَنَعَكَ أَلا تَسْجُدَ}
Apakah yang menghalangimu untuk bersujud (Al-A'raf: 12)
Padahal sebelumnya telah disebutkan melalui firman-Nya:
{لَمْ يَكُنْ مِنَ السَّاجِدِينَ}
Dia tidak termasuk mereka yang bersujud. (Al-A"raf: 11)
yang mengandung pengertian ketiadaan bersujud.
Kedua pendapat di atas diriwayatkan oleh Ibnu Jarir dan keduanya disanggahnya. Ibnu Jarir sendiri memilih pendapat yang mengatakan bahwa makna mana'aka' mengandung pengertian kata kerja lain yang bentuk lengkapnya adalah seperti berikut, "Apakah yang mencegahmu, menindasmu, dan memaksamu untuk tidak bersujud di saat Aku perintahkan kamu untuk melakukannya," atau pengertian yang semisal. Pendapat ini cukup baik dan kuat.
Ucapan iblis yang mengatakan:
{أَنَا خَيْرٌ مِنْهُ}
Saya lebih baik daripadanya (Adam). (Al-A'raf: 12)
Alasan iblis merupakan sesuatu hal yang lebih besar daripada dosanya, seakan-akan iblis membangkang —tidak mau taat— karena tidak ada perintah yang menganjurkan seseorang yang memiliki keutamaan bersujud kepada orang yang lebih rendah keutamaannya daripada yang diperintah. Seakan-akan iblis la’natullah mengatakan, "Saya lebih baik daripadanya, maka mengapa Engkau perintahkan saya untuk bersujud kepadanya?"
Kemudian iblis mengatakan, dikatakan dirinya lebih baik karena ia diciptakan dari api, sedangkan api itu lebih baik daripada apa yang diciptakan-Nya dari tanah liat. Iblis yang laknat dalam alasannya mengacu kepada asal unsur kejadian, tidak mengacu kepada kemuliaan yang besar yang ada pada diri Adam. Yaitu Allah menciptakan Adam dengan tangan kekuasaan-Nya sendiri dan meniupkan ke dalam tubuhnya roh (ciptaan)-Nya.
Iblis melakukan analogi yang tidak benar, berlawanan dengan nas firman Allah Swt. yang mengatakan:
{فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِينَ}
maka tunduklah kalian kepadanya dengan bersujud. (Al-Hijr: 29, Shad: 72)
Iblis memisahkan diri di antara malaikat karena tidak mau bersujud. Karena itulah maka dia terusir dari rahmat dan putus asa dari rahmat. Iblis la'natultah keliru dalam analogi dan pengakuannya yang mengatakan bahwa api lebih mulia daripada tanah.
Padahal sesungguhnya tabiat tanah liat itu ialah kuat, sabar, tenang, dan kokoh. Tanah merupakan tempat bagi tetumbuhan, pengembangan, penambahan, dan perbaikan; sedangkan api mempunyai watak membakar, liar, dan cepat. Karena itulah iblis berkhianat terhadap unsur kejadian dirinya, sedangkan Adam mendapat manfaat dari unsur kejadiannya, yaitu selalu ingat kepada Allah, kembali kepada-Nya, tenang, taat dan berserah diri kepada perintah Allah Swt., mengakui dosa dan memohon tobat serta ampunan.
Di dalam kitab Sahih Muslim disebutkan melalui Siti Aisyah r.a. bahwa Rasulullah Saw. telah bersabda:
"خُلِقَت الْمَلَائِكَةُ مِنْ نُورٍ، وخُلقَ إِبْلِيسُ مِنْ مَارِجٍ مِنْ نَارٍ، وَخُلِقَ آدَمُ مِمَّا وُصِفَ لَكُمْ"
Malaikat diciptakan dari nur (cahaya), dan iblis diciptakan dari nyala api, sedangkan Adam diciptakan dari apa yang telah digambarkan kepada kalian.
Hal yang sama telah diriwayatkan oleh Imam Muslim.

Ibnu Murdawaih mengatakan, telah menceritakan kepada kami Abdullah ibnu Ja'far, telah menceritakan kepada kami Ismail ibnu Abdullah ibnu Mas'ud, telah menceritakan kepada kami Na'im ibnu Hammad, telah menceritakan kepada kami Abdur Razzaq, dari Ma'mar, dari Az-Zuhri, dari Urwah, dari Aisyah yang mengatakan bahwa Rasulullah Saw. pernah bersabda: Allah menciptakan malaikat dari nur Arasy, dan menciptakan jin dari nyala api, serta menciptakan Adam dari apa yang digambarkan kepada kalian. Saya (perawi) bertanya kepada Na'im ibnu Hammad, "Di manakah engkau mendengar hadis ini dari Abdur Razzaq?" Na'im menjawab, "Di Yaman."
Menurut lafaz lain dari hadis ini yang tidak sahih disebutkan seperti berikut:
"وَخُلِقَتِ الْحُورُ الْعِينُ مِنَ الزَّعْفَرَانِ"
Dan Aku menciptakan bidadari yang bermata jeli dari za'faran.
Ibnu Jarir mengatakan, telah menceritakan kepada kami Al-Qasim, telah menceritakan kepada kami Al-Husain, telah menceritakan kepada kami Muhammad ibnu Kasir, dari Ibnu Syauzab, dari Matar Al-Waraq, dari Al-Hasan sehubungan dengan makna firman-Nya: Engkau ciptakan saya dari api, sedangkan Engkau ciptakan dia dari tanah. (Al-A'raf: 12) Bahwa iblis melakukan analogi, dialah yang mula-mula melakukan analogi (kias). Sanad asar berpredikat sahih.
Ibnu Jarir mengatakan, telah menceritakan kepadaku Umar ibnu Malik, telah menceritakan kepadanya Yahya ibnu Salim At-Taifi, dari Hisyam ibnu Sirin yang telah mengatakan bahwa iblisl yang mula-mula melakukan kias (analogi), dan tidak sekali-kali matahari dan rembulan disembah melainkan karena adanya kias tersebut. Sanad asar ini berpredikat sahih pula.

Koje

*ANDA STUDENT?*

Bertabahlah wahai sahabat seusia ku,antara umur 22 ke 26 tahun. zaman kita ini ada Diploma ke, Ijazah ke, Master or Phd belum tentu lg mampu untk masuk sektor kerajaan. simpanlah Sijil kita itu sebagai Kenangan dan tanda Ilmu yg pernah kt pelajari. Gambar konvo yg kita melangkah terima skrol tu simpanlah juga untk tontonan anak cucu kita nanti.

Skrg memang susah nak dpt penempatan kerja dlm sektor kerajaan dan swasta. tmasuklah graduan perubatan, perguruan yg dpt biasiswa kerajaan sekalipun ada yg dah hampir nk masuk 2 tahun mengangur mash x di panggil untk penempatan.

saya tpikir juga mcm manalah agaknya generasi adik adik akan dtg. semakin hari semakin bertambah bilangan anak2 Malaysia ni,bgaimana nasib mereka suatu hari nanti.

kalau di lihat dlm website SPA8, kerajaan sdg membekukan pengambilan pekerja. dan mengoptimunkan bilangan pekerja. maksudnya kalau ada kekosongan brulah akan ambil pekerja baru..nak tunggu kekosongan yg letihnya.krn Tngu pakcik dan makcik nak pencen umur 60 tahun bru ada kekosongan. memang agak sikitlahh yg pencen sb bilangan mereka tak ramai.

so,mulai skrg. anak muda kena letak dlm mindset bhawa kita belajar diploma atau ijazah bukan tiket untk dapat kerja. dan perlu fikir juga mcm mana nk byr blik pinjaman Ptptn dan Mara selepas hbis blajar.

Nak tak nak kita kena fikirkan 10  halatuju yg hendak kt lakukan setelah tamat belajar untk teruskan kehidupan.selepas senaraikan 10 halatuju tersbut kaji dan pilihlah yg terbaik. contohnya seperti berniaga ke, kerja kilangke,buat perkhidmatan ke, kerja dgn orang ke dan sbagainya. asalkan halal dan dpt kita teruskn hdup untk sara kehidupan diri sendiri dahulu tanpa mengharapkan duit mak ayah lagi.

jangan risau sahabat rezeki di bumi Allah ni luas,bukan hanya terhad kpd sektor kerajaan sahaja. yg tak ada ijazah,master pun dah ramai yg bjaya dan kaya raya dlm bidang mreka cuburi. Perjalanan hidup kita masih jauh dan kita tak akan jangka apa akan berlaku pd kehidupan kita 10 tahun akn dtg iaitu ktika umur 32 hg 36 tahun.

dan kpd Yang dapat kerja bagus selepas tamat belajar itu,itu adalah rezeki anda. dan hargailah rezeki itu dgn kerja bersungguh2 krn ramai yg menginginkan apa yg anda nikmati itu.

saya sendiri pun kerja sendri.buat bisnes . kadang2 org kata sy mengangur dan tak ada masa depan. tak per. krn manusia boleh jer ckp apa sahaja. Mereka bukan Tuhan yg aturkan khdupan kita, dan mereka tak tahu apa yg kita rasa dan lalui.

Itu sahaja. terima ksh sudi bca ya. lama dah tak tulis panjang2. ini hanyalah pendapat peribadi saya saja. tak kena mengena yg hdup mahupun yg mati.

_Nukilan ikhlas peniaga_

Tuesday, 2 August 2016

Jawa

*_Ujian TOJFL Bahasa Jawa_*

*TOJFL*
*_(Test of Javanese as Foreign Language)_*

*1) Jatuh tersandung akar pohon yang melilit di tanah saat berjalan :*
a. Kebelet
b. Kepater
c. Kepaduk
d. Kesrimpet

*2) Jatuh krn kaki masuk ke celah2 lantai yg terbuat dari bambu saat berjalan di rumah panggung :*
a. Keblusuk
b. Keblasak
c. Nyelempit
d. Kecemplung

*3) Saat berjalan, tdk melihat ada anak tangga di depan, shg hilang keseimbangan langkah kemudian terjatuh:*
a. Kesrimpung
b. Kejolak
c. Kesandung
d. Keblasak

*4) Tukang beras sedang ngangkut beras, lalu ada lubang kecil di ujung karung, maka jatuhnya beras dari karung disebut:*
a. Mbrobol
b. Mrucut
c. Mancur
d. Ngicrit

*5) Saat menyeberang sungai yg dihubungkan oleh dua batang bambu, lalu di tengah2  kehilangan keseimbangan, dan jatuh ke sungai:*
a. Gentawil
b. Genteyoran
c. Krungkeb
d. Kepengkok

*6) keeper menahan bola jatuh, dan ditahan dg kedudukan tangan yang salah lantas keseliuh, disebut:*
a. Kepengkok
b. Krungkeb
c. Kepluntir
d. Kecethit

*7) Anak kecil jalan di pinggir kolam, lalu ada hantu lewat, krn kaget dia jatuh ke kolam, disebut :*
a. Mlipir
b. Kecemplung
c. Mrosot
d. Kepater

*8) Ketika memanjat pohon, lalu jatuh, tapi masih sempat megang dahan2 sblm jatuh ke tanah, disebut :*
a. Gentawil
b. Lungkrah
c. Mbrasak
d. Nungsep

*9) Di saku ada kerikil. Ternyata sakunya lubang, kerikil jatuh satu persatu sampai habis,  jatuhnya kelereng disebut :*
a. Ketlingsut
b. Mbrobol
c. Mrucut
d. Merat

*10) Berjalan di pematang sawah, tiba2 ditolak oleh teman, sampai terjatuh ke dalam sawah, disebut :*
a. Ngrobyok
b. Krungkeb
c. Nyungsep
d. Ndlosor

*11) Jika Anda pusing/bingung menjawab, maka disebut :*
a. Puyeng
b. Ngelu
c. Nggliyeng
d. Uyeng-uyeng

*12) Cairan dengan 'kekentalan' _viscuos_ sedang, keluar melalui suatu lubang dengan tekanan dan volume kecil disebut :*
a. ngecrit
b. ngecrut
c. ngecrot
d. Mancur

*13) Ketika berjalan dijalan yg licin, kemudian terpeleset dan jatuh kebelakang, disebut:*
a. nggeblag
b. mblenthang
c. nyungsep
d. Mlumah

*14) Suatu benda yg terdiri dari kesatuan benda kecil-kecil, yang terlepas satu persatu bagian-bagiannya karena kehilangan sifat "cohesion" Langkah tersebut dinamakan:*
a. mrithili
b. mrotholi
c. mbrodholi
d. nggregeli

*15) Meminum suatu cairan langsung dari tempat aslinya tanpa menyentuhkan mulut ke tempatnya:*
a. ngokop
b. nyruput
c. nyerot
d. Nyedot

*16) Membuka paksa suatu lubang sempit yg lentur dgn menggunakan ibu jari kanan dan kiri :*
a. ngrogoh
b. nyuthik
c. njembeng
d. nyethot

*17) Nyethot (A) vs njiwit (B), hubungan kadar rasa sakitnya adalah :*
a. A>B
b. A<B
c. A=B
d. semua jawaban benar

*18) Mak jeganggik :*
a. Tiba-tiba
b. Kaget
c. Mustahil
d. Tanggung

*19) Bau yang kurang enak disebut:*
a. Prengus
b. Kecing
c. Penguk
d. Ting klenyit

*20) Berantakan :*
a. Ting klenyit
b. Mblader
c. Ting penthalit
d. Ting klejing

*21) Gelas berada dipinggir meja hampir jatuh disebut :*
a. Gedhawel
b. Gayutan
c. Mingklik - mingklik
d. Delosor

*Selamat menjawab...!!!*