Tuesday, 15 August 2017

Korban

​KISAH BENAR YANG BOLEH DIAMBIL PELAJARAN. MOGA BERMANFAAT​


Kisah semalam yg mengajar saya...

Moga menjadi motivasi buat kita yg jauh lebih dewasa..

Semalam kami ziarah anak bongsu berumur 15 tahun di Madrasah Hafizah Tamam Bangi kepunyaan Ustazah Asni Abu Mansor (Personaliti TV 1, TV3, TV 106, Oasis, TV Hijrah).

Setelah membawa anak "outing", semasa dlm kereta saya terdengar perbualan diantara ayah dan anak.


Ayah: Huda, tahun ini Ayah nak buat ibadah Qurban utk Huda di Kemboja.. Nanti ayah bayarkan rm280.


Huda : Tak payah le Ayah..


Ayah : Kenapa pulak tak payah?


Huda : Bukan tak payah......Huda nak buat Qurban..tapi Ayah tak payah bayar utk Huda. Huda nak bayar sendiri dgn duit Raya Huda.


Ayah : Oh ye ke..Ok le tu.


Huda : Ayah, lbu,..Ustazah Asni cakap dlm Tazkirah di Madrasah....Binatang Qurban yg kita sembelih didunia akan menjadi kenderaan kita di Padang Masyar nanti. Tapi ramai yg tak nak buat..Ada yg kata tahun lepas dah buat...tahun ini tak payah lah.....

Kenapa pula mcm tu? Ustazah kata....

Kalau kenderaan kita didunia kita bolih "renew" roadtax setiap tahun, kenapa kita tak boleh renew lbadah Qurban setiap tahun? Hanya 1 tahun 1 kali sahaja dibulan Dzulhijjah...kita buat bukan utk org lain tetapi diri kita.

Kita kene yakin...perintah Allah SWT pasti baiķ


Ibu : Alhamdulillah...Syukur..lbu dpt llmu baru.....Ye kan... ibaratkan Renew Roadtax!!..

Takde roadtax bukan main risau dgn polis dan JPJ.....Takde kenderaan di Padang Masyar kita tak risau...pada hal kita nafsi nafsi...sendirian tiada siapa dpt menolong kita hanya dgn Amal kita..........hanya org beriman dan beramal soleh shj yg akan selamat.

Alhamdulillah....


Ibadah Qurban Bukti Cinta❤ kita kpd Allah SWT


Moga menjadi Amal Soleh Ustazah Asni Abu Mansor dan juga Huda.

Tk Huda atas llmu yg dikongsikan..simple tapi amat bermakna..❤


CnP..

Monday, 14 August 2017

Solat

Assalamualaikum n Salam Sejahtera
Semoga ceria sentiasa, sihat walafiat n dipermudahkan urusan, Aamiin.

Sekadar perkongsian n renungan...

Jahat @ Baik kita....
Solat jgn pernah tinggal...
Solat Bukan sebab kita baik...
Solat sebab perintah Allah...
Solat kita adalah lambang Kehidupan kita...
Ada orang x dpt Nikmat pun dlm solat...tenung sejenak,apa kah solat kita sekadar perlakuan solat?
Yg tidak Ada Allah lgsg dlm solat....
Solat lah ...Kerana Allah menjanjikan Rahmat,kebahagiaan,kberkatan hidup & rezeki...
Berapa Ramai yg tkejar2 Mencari duit,harta kekayaan Tanpa solat...?
Rezeki sentiasa di rasa x pernah cukup.....
Kerana  kita merasa duit adalah segala2nya...jadilah kita hamba kepada duit....
Nabi tidak Kagum dgn kekayaan...nabi tidak kagum dgn pangkat & kekayaan manusia...klu tidak,gunung2 ,Bukit yg hendak di tukarkan kpd emas permata,di tolak baginda...
Syukur Tanpa hilang Allah....itu lah perjuangan hidup....
Yakinlah dgn solat ....solat Akan merubah seluruh Kehidupan kita...

Orang bekerja seronok klu dapat bonus...
Itu masa hidup....
Klu dah mati...
Dapat anak tak tinggal solat itu bonus..
Dapat anak yg pandai al Quran itu bonus...
Sedekah masa hidup itu bonus...
Ilmu yg di kongsi itu bonus...

Sehebat apapun kita...kita tetap Akan mati....
Sehina manapun kita...kita tetap Akan mati...
Takut mcm manapun dengan mati...tetap Akan mati...
Berani mcm manapun ...tetap Akan mati ....
Sayang Macam manapun kita dengan Kehidupan Ini...tetap Akan mati...
Hakikat hidup di dunia Ini adalah kematian di akhirnya....
Mati itu pasti...
Sakaratul maut itu pasti...
Alam barzakh itu pasti...
Ingat mati ...
Leburlah sifat2 langit yg tak layak pada diri....
Renungkan Saat sendirian setelah mati...
Lenyaplah sangkaan buruk kepada sesiapapun....
Kita tak bawa segunung harta setelah mati
Kita tak bawa sijil tertinggi yg kita Ada
Kita hanya mengharap Rahmat Allah tuhan sekelian alam....

Semoga Bermanfaat .. 😊😊

C&P

Skor A

Bila exam dah dekat sangat..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ada mak ayah yang tanya saya, boleh tak anak dia dapat A kalau hantar tuisyen sekarang? ( tinggal sebulan dua je lagi nak exam besar)

Begini lah.. Saya jawab sebagai ibu dan guru.

Pertama:
Kita kena kenal anak kita.

Kalau anak kita dari kecil, perkembangannya lambat setahun atau dua tahun dari anak-anak orang lain, atau dalam istilahnya tidak ikut 'milestones' yang sepatutnya, jadi kita kena terima hakikat yang anak kita mungkin 'tidak dapat sama laju' seperti anak orang lain. Terutamanya kalau anak kita mempunyai 'masalah' lain yang mungkin kita sedari.

Kalau anak kita, dalam tempoh 'persediaan' untuk ke arah peperiksaan ini, ada terlibat dengan 'kemalangan' dan 'kecederaan' atau 'penyakit' yang lambat sembuh, kita kena terima hakikat yang anak kita mungkin banyak tertinggal berbanding anak orang lain.

Kalau anak kita, tiba-tiba terpaksa mengharungi 'masalah keluarga' di saat mereka inginkan sokongan dan harapan, besar kemungkinan mereka 'hilang' fokus dengan peperiksaan. Contohnya, bertukar sekolah, ibubapa bercerai, ahli keluarga meninggal, ayah kahwin lain, kes buli, kes dera, kes terabai..

Semua ini serba 'sebanyak' akan menjatuhkan prestasi dan kejayaan anak-anak. Jadi, mak ayah kenalah rasional bila meletakkan harapan pada anak dan cikgu.

Kedua:
Kita kena 'lihat' usaha kita (mak ayah)

Kalau kita sudah dapat kenalpasti masalah anak kita sejak awal, dan kita banyak usaha untuk memulihkan anak kita, kita kena dapat UKUR tahap usaha kita adalah sepadan dengan tahap peningkatan anak kita. Dan mesti mencapai tahap yang kita inginkan. Kalau tidak sepadan,mak ayah kena belajar terima hakikat!

Bukan semua anak dilahirkan untuk peroleh 'A' dalam hidup. Tetapi tepat untuk dilahirkan cemerlang dalam lingkup hidupnya.

Sedaya upaya lah kita mak ayah menjaga 'kesihatan' anak kita apabila anak kita bertarung dengan musim peperiksaan. Kesihatan ini bermaksud dari segi fizikal dan mental. Sekiranya kita mak ayah tidak mampu lari dari takdir yang 'menyakitkan', berlapang dadalah untuk menerima hakikat prestasi anak kita juga turut sama terjejas.

Kenalpasti bagaimana kita melayan 'kerenah' anak kita. Kalau kita jenis memanjakan, jenis memenangkan anak, atau jenis tak suka paksa-paksa, jadi kena terima hakikat anak yang C tidak boleh bertukar menjadi A dengan sekelip mata.

Ketiga:
Kita kena SEDAR usaha anak kita.

Kalau kita sudah banyak berusaha, tetapi anak kita jenis buat tak tahu, jenis 'tak makan saman', jenis 'ketegaq' atau jenis 'pahat dengan penukul', terimalah hakikat A dalam exam bukan target utama kita. Target kita adalah A pada akhlak dahulu, kemudian baru boleh bincang untuk dapat A dalam pelajaran.

Kalau kita sedar anak kita usahanya sudah banyak, tetapi tetap ditakuk itu juga, bertabahlah. Mungkin bukan A untuk kali ini, tetapi A untuk masa akan datang. Kuatkan semangat juang anak supaya tidak menyalahkan takdir dan tidak sesekali menyalahkan Tuhan.

Setelah mengambilkira ketiga-tiga faktor di atas, sekiranya ibubapa berhajat menghantar anak tuisyen di akhir-akhir waktu begini semata-mata untuk memastikan anak mendapat 'straight A' dalam peperiksaan, waima 'one to one' sekalipun, 24/7, hanya ada satu lagi yang boleh saya katakan..

Keempat:
Keajaiban.

1. Boleh dapat A kalau kena 'soalan target'.
2. Boleh dapat A kalau dapat 'soalan bocor'.
3. Kun Fa Ya Kun.. InsyaAllah. Tiada yang mustahil pada kejadian Allah.

==============================
RENUNGAN

~ Sebagai cikgu sekolah menengah, saya lihat ramai budak yang A masa UPSR , 'kantoi' bila naik sekolah menengah. Sehingga saya terfikir, macamanalah budak-budak ni boleh dapat A masa UPSR dahulu... Sesungguhnya 'keajaiban' itu tidak mustahil.

Dan betapa bahagianya saya melihat ramai murid yang dapat B dan C boleh bersaing dengan jayanya dan lebih cepat pemahamannya di sekolah menengah. Biarpun ketika UPSR, tidak peroleh 5A atau 6A.

Ya, apa yang saya lihat adalah mereka ini sifatnya pejuang. Mereka yakin ada sinar di hadapan. Semangat mereka jujur dan tulus. Dorongan dan doa ibubapa sentiasa konsisten. Akhlak juga semakin baik. Murid begini lah yang saya yakin boleh dapat A dalam hidupnya. Kalau bukan sekarang, mesti akan dapat pada masa akan datang!

Jadi, untuk menjawab soalan cepu emas ibu ayah yang mengharapkan A di saat-saat akhir, adalah suatu yang sukar. Itu kerja Tuhan. Pada saya A bukan segala. Peningkatan itu yang saya mahu ukur dan lihat.

Cuma saya berharap, tolonglah jangan hantar anak tuisyen hanya apabila masa sudah 'suntuk'. Hantarlah awal-awal! Kita boleh 'screaning', kita boleh 'baiki'.

Sebaiknya dari tahun 4 untuk UPSR, tingkatan 1 untuk PT3 dan tingkatan 4 untuk SPM.

Lagi baik, upahlah tutor peribadi yang berkelayakan. Senang mahu fokus pada kelemahan anak. Kita bukan mahu hantar tuisyen untuk belajar macam di sekolah, kita mahu hantar anak tuisyen untuk fokus membantu membaiki kelemahan dan melonjak kejayaan..

Kalau target nak A, cikgu kat sekolah pun semuanya harapkan A. Lagi banyak usaha dan kerja mereka dalam memastikan anak kita dapat A.

Jadi, fikir-fikirkan, kenapa dan apa sebenarnya yang kita mahu untuk anak-anak kita?

Thursday, 10 August 2017

Rezeki

KISAH YANG BOLEH KITA JADIKAN PELAJARAN.....

Pada Zaman Nabi Musa عليه سلام ada sepasang suami isteri yg hidup dalam kesusahan dan kefaqiran bertahun-tahun sehingga suatu malam ketika keduanya sedang istirehat, sang isteri bertanya kepada suaminya : "Wahai suamiku bukankah Musa adalah utusan Allah?"
Suaminya menjawab : "Iya betul"
Isteri : "Mengapa kita tidak menghadapnya dan mengadukan keadaan kita kepadanya agar dia memohon kepada Allah sehingga kita boleh menghabiskan sisa usia kita dalam keluasan rezeki?"
👍👍👍
Suami : "Idea yg bagus wahai isteri ku"..

Di pagi harinya, keduanya bergegas menghadap Nabi Musa عليه سلام dan menyampaikan hajat mereka kepada beliau....

Lalu Nabi Musa a.s memohon kepada Allah agar sepasang suami isteri tersebut diluaskan rezekinya.  Maka Allah mengabulkan permintaanya tapi itu hanya tahan 1 tahun sahaja.

Nabi Musa عليه سلام pun menyampaikan kabar baik tersebut kepada mereka dan mengingatkan mereka juga bahawa itu hanya 1 tahun sahaja lalu mereka menyetujuinya...l
Setelah itu rezeki datang kepada mereka dari segala penjuru tanpa mereka bayangkan sehingga mereka bisa hidup dalam kecukupan dan kebahagiaan.

Sang isteri berkata kepada Suaminya : bukan kita akan seperti ini hanya 1 tahun saja?
Suami : iya betul
Istri : mengapa kita tidak gunakan kesempatan ini untuk berbuat baik. sehingga apabila nanti kita dalam kesulitan mereka akan ingat kepada kebaikan kita.
Suami : tepat sekali wahai istriku.
🏚🏘🏡🏠🏭🏢

Setelah itu mereka membangun rumah di persimpangan jalan yg dilalui oleh musafir dari 7 arah, dirumah tersebut  dibuatkan 7 pintu yang menghadap setiap jalan sehingga keduanya bisa menjamu para musafir yg melewati rumat tersebut.
⏱⏰🕰

Mulai sejak itu mereka berdua sibuk membuat makanan untuk para tetamu yang datang siang dan malam  dan haripun berganti minggu,  minggu berganti bulan, dan bulan berganti tahun dan mereka terus dalam keadaan seperti itu.

Akhirnya Nabi Musa عليه سلام bertanya kepada ALLAH : bukankah mereka akan Engkau luaskan rizkinya satu tahun saja?

Allah berfirman : "ya Musa...  Aku bukakan kepada mereka satu pintu karuniaku sedangkan mereka membukakan 7 pintu kedermawanan,  maka Aku malu kepada mereka,  apakah mereka lebih pemurah dan dermawan dariKu?? "

SUBHANALLAH

Pelajar

Kita sebagai Manager/Ketua selalu susah nak percaya kepada orang bawah. Semua kita nak buat sendiri.

Cubalah ubah sekali, percayakan orang bawah dan berikan mereka kebebasan untuk bekerja. Kita cuma perlu pastikan mesej yang kita sampaikan jelas dan boleh difahami.

Para Manager akan rasa satu beban pergi begitu sahaja.

Cubalah!

Wednesday, 9 August 2017

Orang tua

Punca kebanyakan krisis ekonomi dunia: ageing population

Ageing population ni satu masalah demografi. Iaitu apabila peratusan orang tua semakin tinggi di kalangan rakyat satu-satu negara tersebut. Contohnya Jepun, 46% daripada rakyat mereka berusia 50 tahun ke atas, berbanding Malaysia yang hanya 19%.

Tak susah untuk kita faham kenapa ageing population ni merupakan bencana kepada ekonomi

1) orang tua dah tak spend sebanyak orang muda

2) kalau kita ada business restoran, antara ada 10 orang pelanggan muda yang suka makan dengan ada 10 orang pelanggan tua yang kena jaga makan, mana yang lagi menguntungkan business? Yang 10 orang muda

3) maka apa jadi kalau demografi kawasan kita bertukar dari orang muda kepada orang tua? Pelanggan restoran akan berkurang

4) apa restoran akan buat kalau pelanggan mula berkurang? Kurangkan pekerja

5) macam mana hasil pendapatan kerajaan kalau semakin banyak rakyat dah tak berkerja sebab tua? Duit kerajaan akan berkurang

6) tapi sistem perubatan kerajaan kita hampir percuma, pesara kerajaan pula dapat duit selagi hidup, kalau meninggal waris pulak dapat. Jadi apa kesan kepada perbelanjaan kerajaan dengan orang tua semakin ramai? Perbelanjaan naik

7) hasil berkurang, perbelanjaan terpaksa terus dinaikkan. Maka apa jadi kepada kerajaan? Kerajaan akan terus naikkan cukai dan akan terus berhutang dengan banyak

8) yang paling sengsara siapa? Orang muda yang baru nak masuk berkerja

Baru-baru ni seorang professor UM berbangsa Jepun beritahu. Di Jepun, majoriti orang muda tidak mampu nak dapatkan 'permanent job'. Majoriti mereka hanya mampu dapatkan temporary job. Kenapa? Sebab businesses pun x confident nak ambil pekerja tetap dengan demografi yg semakin tua dan business yang semakin perlahan dari tahun ke tahun. Tahu tak 40% drpd kerja di Jepun adalah 'temporary'!

Permanent job is a 'luxury' utk orang muda Jepun. Lebih malang lagi, tanpa permanent job, diorang tak dapat kahwin! Kesannya, (mengikut prof tu), hampir 50% drpd mereka yang berumur 40 masih belum berkahwin. Sebab diorang tak ada kerja 'permanent'. Sob2 sian diorang

Kesannya, spiral masalah demografi ni menjadi lebih kronik. Kurang orang kahwin, kuranglah anak. Maka population Jepun terus menerus shrinking. Cuba tengok kat bawah ni utk population pyramid Jepun. Ekonomi diorang memang tidak mampu nak diselamatkan, tidak kiralah walau apa pun dilakukan central bank atau kerajaan mereka

https://www.populationpyramid.net/japan/2016/

Lebih malang lagi, Jepun bukanlah english-friendly country. Jadi diorang susah nak dapatkan immigrants. Berbeza dengan US, UK ataupun Australia yang mana ekonomi diorg dibantu oleh immigrants (walaupun immigrants membawa isu yang lain)

Di website yang sama, kalau korang tengok untuk Greece, situasinya sama. Hence the reason kenapa mereka mengalami krisis hutang (pesara diorang bersara awal dan bayaran pencen adalah tinggi, maka duit kerajaan habis di situ). Atau spain, atau germany. Atau europe as a whole. Semuanya shrinking, hence explaining why until now, ekonomi diorang struggling to recover sejak 2008 (Global Financial Crisis)

Hanya US yang mampu recover dengan elok sejak GFC. Kenapa? Haa pergilah tengok demografi diorang. Orang duk kata sejak 10 tahun lepas USD akan collapse lah apa lah. Sampai sekarang tak berlaku. Kenapa? Sebab isunya bukan dengan USD ke fiat money ke hutang ke apa. Isunya pada demografi. US punya population pyramid in fact macam sangat 'ideal' untk kestabilan ekonomi

Macam mana dengan Malaysia?

Haa apa lagi pergi tengok population pyramid Malaysia. Perasan tak? Population pyramid kita mula berhenti berkembang dengan laju pada tahun 1990. Sejak daripada tu, rakyat Malaysia dah kurang beranak

Perasan tak? Datuk kita adik beradik diorang ada berbelas. Ibu bapa kita dalam 8-10 orang. Kita dalam 4-6 orang. Tapi anak-anak kita? Ramai antara kita kemungkinan besarnya anak akan berada dalam lingkungan 0-3 orang (maaflah aku assume yang baca ni majoriti orang2 muda macam aku hehe)

Banyak faktor. Tapi kalau tanya aku antara penyumbang utama sebab ibu bapa dah mula semakin sibuk berkerja. World Bank tak habis-habis suruh Malaysia tingkatkan bilangan wanita berkerja, katanya untuk tingkatkan economic potential dan equality. Sedangkan kementerian wanita pun tengah struggle nak seimbangkan antara pastikan perempuan berkerja + diorang nak kahwin dan ada anak yang 'mencukupi' untuk sustain Malaysia economic population

Sebab tu kalau perasan dari tahun ke tahun, polisi ekonomi Malaysia banyak menjurus ke arah nak mudahkan parent berkerja melahirkan anak. Utk wujudkan nursery di tempat kerja. Atau berikan paternity leave untuk lelaki. Etc3. Silap-silap akan tiba masanya kita jadi macam UK. Maternity leave setahun beb! Hahah

Moving forward, population kita confirm akan menjadi ageing population. Pesara akan ramai, kos perubatan akan meningkat. Orang muda akn sengsara sebab tersekat dengan kos sara hidup yang tinggi, gaji yang rendah, tapi cukai yang tinggi.

Krisis ekonomi itu pasti akan berlaku. Kerajaan pun sedar benda ni, sebab tu pekerja kerajaan tengah dikurangkan, untuk kurangkan beban pencen di masa depan. Akan tiba waktu pekerja kerajaan yang baru tidak lagi ada pilihan untuk memilih pencen. Fiscal deficit dan hutang negara perlu dikawal dari sekarang, kalau tak kita berisiko menjadi seperti Greece apabila population Malaysia sudah menjadi tua nanti. Dan businesses kita memang akan menjadi semakin sakit, kerana orang tua tidak suka berbelanja. Tidak ada kaitan dengan fiat currency ke apa.

Tp untunglah kita, sebab kitalah orang tua tu nanti. Orang muda (anak cucu kita) pada masa tulah yang akan sengsara membayar cukai tinggi untuk kos rawatan dan pencen kita. Disebabkan kita ramai, ahli politik juga akan terus menjaga kebajikan kita. Dan kalau kita businessman yang bijak, maka kita akan dapat baca pun business apa yang akan turun dan naik berdasarkan demographic pattern ni

Last. Tau tak kenapa US dan China terkejar2 untuk buat hubungan dengan ASEAN? Sebab demografi kita akan terus berkembang for the next 30 years, sedangkan negara maju lain dah mengecut. Dan kenapa diorg mula buat baik dengan africa? Sebab hanya Africa akan berkembang for the next 30-60 years.

Sekian

#notaekonomi

P/S: psst. Harga minyak akan naik banyak malam ni. Cepat2 isi

FB izzuddin yussof

Tuesday, 8 August 2017

Pilu

PONDOK JAGA SEPARUH DARI HIDUP KAMI
(Sekadar satu renungan)

Sy persembahkan satu lagi pengalaman sedih sy semasa menjadi pegawai pljran daerah utk tatapan krn lebih ramai org suka membaca pengalaman dari tulisan berbentuk ilmu semata.
Ambillah iktibar.
Bukalah hatimu.

Mlm itu sy bersama pemandu membuat semakan ke sekolah2 utk menyelia kerja pengawal keselamatan sekolah.
Bbrp sekolah disinggahi.
Akhirnya sy sampai di satu sekolah kebangsaan  dipinggir bandar.

Bila kenderaan kami berhenti di pintu pagar sekolah,
Sy turun.
Seorg llaki tua berunifom jaga,
Yg sy jangka 60 an menegur sy.

Sy cepat memperkenal diri dan minta memeriksa bbrp perkara.
Dia spt keberatan utk membenarkan sy masuk ke pondok pengawal,
Ttp bila di minta dia beralah.

Sy menolak pintu bilik pengawal utk masuk.
Pintu yg ditolak tertampan sesuatu,
Lalu sy menjengok ke dlm.
Ya Allah,
Seorg remaja perempun belasan tahun sdg tidur beralas tikar rumput di lantai,
Brbantal lipatan kain.
Tidurnya mengiring krn kakinya kena di bengkok disbbkan bilik yg sempit.

Begitu nyenyak dia hingga tidak sedar kakinya tertampan pintu.
Kasut sekolah,
beg dan unifom sekolah menengah diletak ditepinya.

Sy tidak menerus hajat utk masuk dan mengajak org tua itu berbual di luar.

Dlm nada yg sedikit terketar,
Mgkn rasa bersalah,
dia berkata,
"Minta maaf encik,
Anak sy,
Mnumpang tidur di pondok ini"

Dia terhenti.
Tutur kata perlahan dan tertib dan spt menahan sebak.

"Tak ada siapa dirumah,
Mak dia dah meninggal,
Anak2 dh kawin dan pindah.
Sy tinggal dua beranak.

"Sy kena kerja utk belanja kami berdua dan cari duit sekolah anak perempuan bongsu sy tu.
Kerja lain dh tak larat,
Kerja jaga ni blhlah.
Sy bimbang nak tinggalkan dia seorg dirumah.
Minta maaf encik,
Minta maaf."

Air matanya mula tergenang di sinar lampu yg berbalam.
Bahunya sy gosok utk menenangkannya.
Sy pula yg serba salah dan sedih.

Dia terus merintih,
"Hidup waktu mlm kami di sinilah telah setahun lebih bila krn sy kerja syif mlm sbb rakan ada masalah nk kerja mlm.

"Rumah jaga ni separuh dari hidup kami dua beranak.
Esok pagi anak sy akan ke sekolah menengah dgn basikal,
Dia menumpang mandi di sekolah ini.

"Encik,
Tlg,
Jgn repot kat tokey sy dan guru besar,
Sy takut kena buang kerja.
Spt mana kami hidup."

Di sini dia dah teresak dan mengesat air mata dgn lengannya.
Sy menepuk bahunya,
Mnyuruhnya bersabar dan menjengok sekali lagi ke dlm pondok.

Tgn anak itu sy lihat menampar nyamuk di pipi.
Ya Allah,
Anak semuda ini telah diuji dgn kepayahan hidup.

Sesungguhnya llaki ini seorg yg tabah,
Hnya ini jln hidup yg ada baginya.
Sy dh tak sggup mendengar kata2 pak cik ini..

Bila sy menaiki kenderaan,
Pemandu nampak kehairanan krn bbrp sekolah yg dilalui sy bersungut itu ini,
Tapi kali ini diam dan mengesat air mata,
Ttp dia tidak berani bersuara.

Pengorbanan seorg bapa hingga penghujung usianya,
Slagi kudrat masih ada,
Keringat diperah demi menyambung hidup anak.

Bila isterinya dijemput Allah,
Apa pilihan lagi yg ada padanya demi sesuap nasi dan keselamatan anak dara suntinya.

Jika anda prnh bersungut teruknya bekerja,
Susahnya hidup,
Ukurlah dgn org tua ini.

Jika anak anda bersungut tilam nipis,
Lama,
Katil kecil,
Bilik panas tak ada aircond,
Ukurlah dgn anak dara org tua ini yg bermlm ditikar rumput di lantai simen rumah jaga yg kakinya pun tidak boleh berlunjur.

Jika anak anda bersungut bilik air tak selesa,
Srpn tidak sedap,
Ukurlah dgn anak ini yg mandi di tandas sekolah,
Srpn di mana yg sempat.

Jika nk mrh anak murid lewat ke sekolah,
Mengantuk dalam kelas,
Pakaian lusuh tidak di seterika, penampilan yg comot,
Mulut jgn cepat mengungkap kata yg tidak elok,
Ambil tahulah kisah hidup yg dilalui mrk.

Jika jd ketua,
Ambil tahu sedikit kisah hidup org bawah,
Jgn tahu mengarah shj.

Pejamkan mata,
Hayati keperitan hidup pak cik ini dan menangislah krn byk menangis melembutkan hati.

Sunday, 6 August 2017

Ibu bapa

😢😢😢😢

Ibuu..👱🏻‍♀
Ayah..👨🏼
Jangan sumpah anak2 walaupun hatimu tercabar!!
Tahan marahmuu..😓

😶Bila anak2 mencabar kesabaran ibu dan ayah, mengguriskan hati ,,
Lalu terdetik rasa marah hingga kesudut hati,
Rasa benci dan menyampah,
Maka Hilanglah redho seorang ibu disaat itu.
Hilang jugalah redho Allah pada anak itu.

😔Ingatlah wahai ibu..wahai ayah..

😥Cepat2lah beristighfar,,
 jangan dibiarkan benci dan marah itu bertakhta  walaupun sekejap..
 Dirisaukan ketika itu Allah cabut nyawa kita
Ataupun nyawa anak kita.

😧Maka tergolonglah anak itu dalam golongan anak derhaka,,

😳selayaknya neraka jahannamlah buatnya..
Nauzubillah.

😲Sanggupkah ibu dan ayah biarkan anak yang dikandung itu begitu pengakhiran hidupnya?

🤚Sedangkan anak2 itu tidaklah begitu..

🤝Sebetulnya ibu dan ayah kembali kepada permulaan kehidupan..

🙌Selidikilah diri kita:

🤔Sejauh mana kita didik mereka dengan ilmu agama?

🤔Sejauh mana kita dampingi anak2 dengan nasihat berguna?

🤔Sehebat mana kasih sayang yang kita curahkan?

🤔Sejauhmana keperihatinan kita pada mereka disaat diperlukan?

⏰Ibu ayah Jangan lupa..

🤡Anak yang terlalu dimanjai juga akan  bersikap degil kelak kerana mereka sukar memahami hak ibubapa.

😡Anak yang sering dimarahi tidak akan ada jati diri, akhirnya sifat itu dilepaskan kembali.

😠Anak melawan cakap kemungkinan kerana diri kita yang selalu melawan dengan orang tua kita

😖Anak jadi liar kerana punca rezeki yang didapati tidak berkat

😒Anak tidak mesra dengan ibu ayah kerana tiada komunikasi yang sempurna.

😟Anak menjadi kurang ajar kerana kurang ketaatan kepada Allah.

😭Anak yang degil bukan kehendaknya kerana pengaruh gangguan jin iblis yang menguasi jiwanya. Rawatlah ia.

⭐Carilah dimana silap kita dalam mendidik anak2.
Bukan semata2 mencari salah si anak.

😀Anak2 itu acuan kita

💪🏻Didiklah dari seawal kejadiannya.

🤗Peluk dan usaplah anak disaat dia memberontak.

🌟Ada sesuatu mesej yang Allah nak kita faham disebalik kesulitan itu.

👌Belajarlah dari kerumitan agar tidak berulang kesilapan.

😍Pupuklah cinta Allah dalam keluarga.

👍Insyaallah..kita tak akan hilang pedoman.

👨‍👩‍👧‍👦Anak2 jadi soleh solehah kerana punya bimbingan bukan kutukan.

*Muhasabah Diri* 😔😔

Untuk Peringatan Kita Bersama

Belajar kimi-A!

Tips utk budak2 nak UPS :
1. Solat subuh berjemaah
2. Jangan tiru tutor
3. Jangan main dlm lab
4. Tak paham jumpa lecturer
5. Jangan bergantung dengan soalan ramalan
6. Cari kawan yg jenis ada matlamat bukan yg nak main-main
7. Jangan bercouple
8.Belajar bukan hanya 3k (Kelas, kafe, katil)
9.jangan main handphone dalam kuliah
10. Jangan kutuk lecturer          blkng2x
11.kutuk lecturer dpn2 pon x bole
12. Elak last minit preparation
13. Jangan tido pleasee
14. Nampak hala tuju ( target kita)/ tujuan kita bljr sbb apa. Nak guna apa yg kita belajar utk apa.Baru lah mudah utk kita faham
15. Jangan tiru lab
16. Belanja pensyarah
17. Selalu btanya khabar pensyarah
18. Ziarah ke rumah psyarah
19. Mdoakan kesejahteraan psyarah

Selamat

Selalu bila waktu pagi,
Bila suami/isteri nak ke tempat kerja,
Atau anak-anak ke sekolah,
Apa yang selalu kita buat?

Mungkin yang selalu atau kebanyakkan dari kita akan saling bersalaman, cium pipi kiri kanan, simple morning hugs,

Then?
Say goodbye, drive safely, take care etc,
Betul tak?

Ok so, mulai hari ini mari kita ucapkan:

*فِي أَمَانِ الله*

*"Fii Amanillah"* instead of goodbye, take care kepada pasangan atau anak-anak kita ketika mereka hendak pergi.

Apa maksud *Fi Amanillah*?

Ia perkataan Arab membawa maksud *semoga  engkau dilindungi Allah.*

Wah hebat maksudnya kan?
Siapa lagi pelindung yang hebat?
Tentu sekali Tuhan yang Maha Esa, Allah SWT.

Bila Allah lindung, tiada siapa yang boleh ganggu mereka-mereka kesayangan kita walau seinci pun.

So jom ubah!

Salam *Fi Amanillah* buat anda semua.

Friday, 4 August 2017

MRTA

Berapa ramai di sini yang dalam proses beli rumah?,


Atau mempunyai kawan kawan, saudara mara yang sedang dalam proses beli rumah?,


Berapa banyak yang lu orang dah stadi pasal skim perlindungan rumah?,


Berapa harga rumah?, 100k, 300k, 500k, sejuta-k?


Apply loan dari bank mana?, atau tak kisahla mana mana bank pun asalkan dapat sebijik rumah?,


Insuran rumah macam mana kira?, atau.."Ahh pergi mati lah dengan insuran rumah, bayar saja nanti bank setelkan semua".


Ya. Kesilapan yang sering dilakukan oleh ramai orang ketika membeli rumah ialah dalam part mengenalpasti pilihan skim perlindungan rumah. Sebenarnya ada beberapa hal yang perlu dititikberatkan dalam proses pembelian rumah, antaranya:


1. Loan

2. lawyer fee/SnP

3. Insuran


Dan antara 3 perkara di atas, perkara dibawah tajuk Insuran menjadi perkara paling selekeh sekali, di mana pembeli rumah akan menuruti sahaja nasihat pihak bank supaya menandatangani dokumen di sini dan di sana, dan jeng jeng jeng...setel!

Dan menjadi ilmu pedoman juga pada semua pembeli rumah yang malas mengambil untung, apa bila membeli rumah kos nya mestilah 10% downpayment dari harga rumah, bayar lawyer dalam rm5-7 ribu, dan bayar insuran. Insuran ni pula dimasukkan sekali dalam loan, jadi tak payah fikir banyak, sain saja. Atau kalau berduit sikit, bayar juga Insuran yang harganya mungkin RM4 ribu, RM8 ribu, RM 15 ribu, RM25 ribu, bergantung pada harga rumah.

Insuran inilah yang kita panggil sebagai MRTA, atau bahasa penuhnya Mortgage Reduce term Assurance. Kalau produknya islamik, nama MRTA ni akan bertukar kepada MRTT, Mortgage Reduce Term Takaful.


Faedahnya?


Tanya saja sesiapa yang sudah memiliki rumah, kata mereka..

"Rumah ni, kalau aku mati...bini aku tak payah bayar apa dah, rumah dapat free terus"


Itulah faedah memiliki MRTA bilamana lu orang membeli rumah. Katakanlah, harga rumah RM500,000. Katakanla insuran MRTA punya harga bank impose dalam RM15 ribu. So lu orang setel semua, dan start bayar loan mungkin RM2000/sebulan selama 20 atau 25 tahun. Hidup menjadi gembira sebab kalaupun lu orang mati pada tahun ke 3 semasa pembayaran loan masih berjalan, balance hutang lagi 17 atau 22 tahun tu tak payah bayar, rumah jadi percuma dan anak bini anda juga gembira kerana sudah mempunyai tempat berlindung. Begitu juga halnya kalau lu orang mati pada tahun ke 17 atau tahun ke 22, balance hutang lagi 3 tahun tu tetap tak payah bayar, dan rumah masih tetap menjadi percuma untuk diwarisi oleh anak isteri.


Cool tak?, cool kan?, insuran bayar Rm15 ribu je dan RM15 ribu ni burnt, unrecoverable, tapi kalau mati rumah yang harga RM500,000 jadi percuma dan tiada bebanan hutang rumah yang ditanggung oleh ahli keluarga.


Sedihnya gua ingin nyatakan, disebabkan ramai pembeli rumah lebih gemar take for granted, maka ramai orang jadi tak tahu yang sebenarnya, ada lagi satu skim yang lebih power, lebih cool, lebih awesome, lebih berfadeh dari MRTA atau MRTT seperti lazim digunapakai oleh kebanyakan orang.


Skim yang gua maksudkan ini diberi nama, MLTA = Mortgage Level Term Assurance, atau MLTT = Mortage Level Term Takaful.


Now, apa yang power sangat dengan MLTA/MLTT ni?,


Kita ambil contoh yang sama, rumah harga RM500,000. Sepatutnya, secara tardisi pembeli akan ambil MRTA/MRTT dan bayar RM15 ribu lump sum, atau build in kos insuran tu dalam principle loan supaya tak nampak sakit sangat kena bayar cash RM15 ribu.


Tapi kali ni rileks dulu...jangan bayar MRTA RM15 ribu ni.


Beritahu bank:


"Gua tak nak MRTA/MRTT pebenda ni semua..gua nak amik MLTA/MLTT dari Pidomat".


Bank akan tanya pula, "Apa yang power sangat MLTA/MLTT yang Pidomat bagi pada kau?"


Kahkahkah, bila bank tanya macam ni lu orang bertenang, dan ingat fakta fakta gua nyatakan kat bawah ni. Bila dah ingat, jawab pada bank.


Brader bank, pertama sekli...Lu punya MTA/MRTT ni kalau gua bayar RM15k, duit ni burnt, gua tak dapat balik. Kalau gua hidup lepas habis bayar hutang pun gua tak dapat duit ni balik. Manakala MLTA/MLTT yang Pidomat offer is recoverable. Duit yang gua bayar dalam MLTA/MLTT masuk investment link dan ada high cash value bila tahun berganti tahun. Secara pemahaman mudahnya, kalau gua masih hidup lepas habis bayar loan, duit Rm15k ni akan dapat balik. Mungkin dapat lebih sikit, mungkin dapat kurang sikit, bergantung pada suasana pelaburan.


Yang ke duanya pula brader bank, lu punya MRTA/MRTT ni cuma bagi rumah free. Itu saja yang lu boleh bagi. Lu cuba fikir macam ni brader bank, kalau gua bayar loan sebulan RM2000 selama 2 tahun, maknanya gua dah bayar RM48,000 selama 2 tahun. Ditakdirkan gua mati pada tahun ke 3.

Maka nilai hutang RM500,000 - RM48,000 = RM452,000 (baki hutang rumah) akan dilupuskan.


Bunyi macam power, tapi apa cerita pula kalau gua mati lepas 20 tahun bayar hutang?.


Ok kita buat matematik. 20 tahun x 12 bulan x Rm2000 = RM480,000 (jumlah yang telah dibayar). Maka baki hutang yang dilupuskan cuma RM500,000 - RM480,000 = RM20,000.


RM20,000 je ke yang waris gua dapat lupuskan?,


Sekarang gua nak story pasal MLTA/MLTA Pidomat punya...Untuk cover harga rumah RM500,000 ni, kos yang gua kena bayar adalah sebanyak lebih kurang RM250-350 sebulan. Bunyi macam down sebab bayar bulan bulan, tapi rileks dulu...tengok apa dia boleh bagi.


Katakanlah gua mati pada tahun ke 3, MLTA/MLTT akan bagi pada waris gua solid RM500,000. Jadi apa waris gua akan buat?, Dia akan bayar hutang rumah sebanyak RM452,000 seperti contoh di atas. Bukan setakat setelkan hutang rumah, waris gua juga siap boleh simpan balance RM48,000 lagi.


Itu kalau gua mati dalam tahun ke 3, kalau gua mati tahun ke 20 pun sama juga kesnya. Waris gua akan dapat solid RM500,000. Jadi apa waris gua akan buat?, Dia akan bayar hutang rumah sebanyak RM20,000 seperti contoh di atas. Dan cuba brader bank kira sendiri dengan akal fikiran yang waras, RM500,000 - RM20,000, berapa banyak ratus ribu cash yang waris gua ada dalam tangan sekarang?, boleh beli sebijik BMW 3 series cash dan buka restoran KFC sekali. Dan ada lagi brader bank..gua belum habis sekolahkan lu lagi...ingat keyword gua awal awal tadi?, MLTA/MLTT ni investment link...jadi maknanya, RM250 gua bayar bulan setiap bulan tu akan dilaburkan...makanya, selepas pelaburan selama 20 tahun, kurang lebih nilai investment gua ada dalam lingkungan RM40,000 - RM60,000!. Pehhhhh!.


Jadi sekarang brader bank, apa gilanya gua nak beli rumah ni pakai lu punya MRTA/MRTT?,

rugi tahu tak, rugi!.


Ya..Ya..lu orang selama ni tak tahu ada skim MLTA/MLTT yang power, sebab tu sekarang ni gua beritahu. Supaya lu orang sedar dan menjadi sedikit pandai dalam hal ehwal insuran/takaful dari aspek pemilikan property.


Kahkahkahkah.


Sebab tu lepas ni jangan sombong, jangan kata semua benda hal takaful ni lu orang dah tahu. Jangan fikir Takaful ni menipu nak kelepet duit lu orang, jangan fikir Takaful ni tak berfaedah sebab lu orang dah ada medikel kad kompeni (bab medikel kad ni lain hari gua bagi pengajaran). Bila orang nak bercakap sikit pasal takaful lu orang blahh, lepas tu rugi sendiri.


Sebelum gua mengakhiri entry pendidikan ni, gua nak bagi satu real life example.

Kawan gua beli sebijik condo di area Jalan Ampang, harganya RM1,040,000. Sekiranya dia ikut cakap bank, dia kena bayar MRTA/MRTT sebanyak RM34,000, cash!.


Namun kawan gua ialah seorang yang bijak dan hatinya tidak benak, maka dia memilih MLTA/MLTT dengan bayaran RM540/sebulan.

Selepas 20 tahun, nilai pelaburannya (cash value) boleh mencecah RM102,000. Lagi penting, ditakdirkan pada tahun bila pun kawan gua ni mati, waris beliau tetap akan mendapat pampasan MLTA/MLTT sebanyak Rm1,040,000.


Perbadingan:


MRTA/MRTT

1. Unrecoverable

2. Takde cash value

3. Coverage value berkurang dari tahun ke tahun (Reduced Term)

4. Tidak boleh ditukar dari satu harta ke harta yang lain.


MLTA/MLTT

1. Recoverable

2. Ada cash value

3. Coverage value TAK berkurang dari tahun ke tahun (Level term)

4. Boleh ditukar dari satu harta ke harta yang lain.


*Kalau tak faham lagi pasal MLTA/MLTT ni, boleh emel gua di;


fird_ahmad@yahoo.com


Mohon share kan juga maklumat ini pada semua kawan kawan dan saudara mara.

Wednesday, 2 August 2017

Ingatan

Copy & paste tapi sangat terkesan di hatiku;

Seorang warga emas ditanya, apakah yg beliau pelajarinya dr usianya yg lalu?

Beliau menjawab:

Sy belajar...
Bahawa dunia ini adalah pinjaman yg akan dipulangkan..

Sy belajar...
Bahawa org yg dizalimi lambat laun akan mendapat haknya..

Sy belajar...
Bahawa anak panah malam (doa & munajat) x pernah tersasar..

Sy belajar..
Bahawa kehidupan ini akan tamat pd bila2 masa walaupun ketika leka..

Sy belajar..
Bahawa kata2 yg baik, wajah yg ceria & sifat pemurah adalah punca akhlak yg mulia..

Sy belajar..
Bahawa org yg paling kaya di dunia adalah yg memiliki kesihatan & keamanan..

Sy belajar..
Bahawa usia akan habis tetapi urusan dunia tidaka kan habis..

Sy belajar..
Siapa yg mahu kata2nya didengari, perlu bersedia mendengar dr org lain..

Sy belajar..
Bahawa bemusafir dgn org lain adalah pengukur paling tepat keaslian manusia..

Sy belajar..
Org yg sering berkata : (akulah, akulah) sebenarnya kosong dr dalam..

Sy belajar..
Bahawa emas akan kekal emas, manakala besi akan berubah & berkarat..

Sy belajar..
Bahawa semua manusia yg telah mati, mempunyai agenda n perancangan yg tidak sempat dilaksanakan..

Sy belajar..
Kita sering mengemas katil & menyejukkan ruang bilik utk menikmati 'mati kecil'..

Sudahkah kita mengemas amalan kita & menyejukkan kubur kita dgn ketaatan utk kita menikmati 'mati besar'?

Berkata seorang soleh:
"Aku hairan drpd manusia yg sering mengingatkan tntg makanan yg boleh mendatangkan penyakit, tetapi tidak mengingatkan tntg dosa yg boleh menghumban ke dalam api neraka"