Tuesday, 31 March 2015

lawan GST

Assalammualaikum.
Sama ada kita faham atau tidak  apa itu GST dan perlaksanaannya..
Kita akan menjadi mangsa utk membayar harga setiap barangan yg naik atas alasan GST.
Dipendekkan cerita..utk menyelamatkn diri sebagai pengguna..hanya kita yg boleh menurunkn harga barangan dengan cara BERHENTI SEKEJAP utk beli barang yg hanya mengikut kehendak dn bukan keperluan.
Kita stop 6 bulan agar tak beli barangan yang tak perlu dn mendesak..

1. Jgn tukar kereta atau motor atau aksesorinya.
2. Jgn beli pakaian atau beg..kasut..beg tgn jika yg lama boleh gunakan.
3. Jgn beli perkakasan elektrik..perabut dn lainnya dlm tempuh dinyatakan kecuali perlu sangat.
4. Jgn beli apa yg kita rasa kita bole hidup tanpa barangan tersebut kecuali keperluan harian seperti beras dn bahan asas lainnya.

Insyaallah kita akn lihat kesannya. Kita tak perlu berbahas bagus atau tidak dn siapa salah siapa betul..guna formula kita sebagai pengguna utk kawal harga barang dn bukan mengharap org lain atau agensi yg mungkin tak mampu buat kerja kawalan harga..
-BERHENTI SEKEJAP beli barang kecuali BARANGAN PERLU..

Sila viralkan dn hebahkan utk lihat kesannya. Anda akn lihat peniaga termenung sbb barangan tak laku..

tahajjud

Kekadang kita bercadang nak bangun pukul 5.00 pagi untuk bertahajud. Namun Allah kejutkan kita pada pukul 2.00 pagi.
Kita tengok jam masa tu baru pukul 2.00 pagi dan terdetik didalam hati kita, "Masih awal ni.. baik tidur dulu. Pukul 5.00 pagi nanti, baru bangun.."

Namun bila pukul 5.00 pagi, kita liat juga.. Nak tahu sebab apa?
Sebabnya kita merasakan perancangan kita lebih baik, walhal jika kita bersangka baik dengan Allah, walaupun Allah kejutkan kita pukul 2.00 pagi, mungkin masa itulah sebenarnya waktu yang paling mustajab dan doa kita dimakbulkanNya..

Sebaik-baiknya, sebelum tidur.. Berdoalah..

"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau kejutkanlah diriku dikala do'a yang mustajab untukku.."

jadi jam berapa pun kita 'dikejutkan' maka bangkitlah dari tidur itu.

Sesungguhnya tahajjud itu mengangkat darjat hamba disisi Penciptanya.. 

ALLAH is the best planner.

ganti solat tertinggal

Segerakan GST  !!!!

Sahabat2..Teman2..                       Sempena kedatangan GST ini jangan lah ada kiranya perasaan marah,dendam,sakithati dan tidak puas hati. Bukan kah kita di ajar dgn sifat2 sabar dan berlapang dada kerana sabar itu separuh dari iman.    

Saya ada bertanya kpd seorang syeikh yg sangat menyokong GST dn menyuruh kami menyegerakan perlaksanaan GST sebab ianya menentukan keimanan kita kpd Allah dan Rasullullah saw.

Tanpa GST, mana mungkin kita boleh memasuki syurga. Telah berpesan para ulamak supaya kita berpesan2 kpd jalan kebaikan!  
Alangkah benarnya GST disisi Islam.  itulah ujian Allah untuk menilai kita hamba yang patuh atau engkar.

GST adalah yg terbaik untuk setiap individu muslim yang telah cuai melaksanakan perintah wajib iaitu

GANTI SOLAT TERTINGGAL (GST).                
Terima kasih kerana redha dlm melaksanakan GST. Moga Allah masukkan kita kedalam kumpulan hambaNya yang diredhai.

Sekian.
Wallahuaalam.
😊☺😉😄😃😀😄😃😜
Pesanan dari GST
Group Solat Terbaik

Monday, 30 March 2015

dialog

Dialog TUHAN dan manusia
.
Tuhan: "hamba Ku, bangunlah! Lakukan solat malam 11 rakaat!"
.
Hamba: "Ilahi, aku lelah, tidak sanggup rasanya."
.
Tuhan: "hamba Ku, lakukan 2 rakaat syafa' dan 1 rakaat witir saja!"
.
Hamba: "Ilahi, aku lelah dan rasanya sukar bagiku untuk bangun di tengah malam."
.
Tuhan: "hambu Ku solat witir saja.."
.
Hamba: "Ilahi, hari letih sekali, apa tidak ada cara lain?"
.
Tuhan: "hamba Ku, wudhuklah sebelum tidur lalu menatap ke langit katakan YA ALLAH..."
.
Hamba: "Ilahi, aku sudah mengantuk kalau aku bangun nanti mengantuknya hilang."
.
Tuhan: "hamba Ku, tayammum saja di tempat tidur mu dan katakan YA ALLAH.."
.
Hamba: "Ilahi, udara terasa sejuk sekali, aku tak sanggup mengeluarkan tanganku dari dalam selimut."
.
Tuhan: "hamba Ku, kalau begitu sebut saja dari dalam hati YA ALLAH, dan akan kami hitung itu sebagai solat malammu."
.
Sampai disini si hamba sudah tidak peduli kerana tertidur lena.
.
Tuhan: "lihatlah wahai malaikat Ku, bagaimana telah Aku mudahkan semua baginya, akan tetapi dia pergi dari Ku dan tidur tanpa meninggalkan apapun..
Bila datang waktu subuh bangunkan dia agar dia bermunajat pada Ku, Kerana Aku merindukan suaranya."
.
Malakat: "Ya Ilahi, telah kami bangunkan dia tapi dia kembali tidur."
.
Tuhan: "bisikkan di telinganya bahawa Aku menantinya."
.
Malaikat: "Ilahi, dia tetap tidur."
.
Tuhan: "katakan, sudah azan...sebentar lagi matahari terbit. Bangunlah sebelum habis waktu subuh kerana aku ingin memberkati sepanjang harinya."
.
Malaikat: "Ilahi, apa Engkau tidak ingin marah padanya?"
.
Tuhan: "Hamba ku tidak memiliki siapapun selain Aku, Aku menangguh marah Ku menunggu dia bertaubat. Hamba Ku, ketika engkau solat Aku memandangmu, seakan Aku tidak memiliki hamba selainmu... Namun engkau lalai seakan kau memiliki ratusan Tuhan....??!.
.
Betapa PENYAYANG ENGKAU YA ILAHI..
Betapa PENGAMPUN ENGKAU YA ILAHI..
Betapa AGUNG ENGKAU YA ILAHI... Ampuni kami hambaMu yang lemah ini"
.
P/s Sila repost kepada sahabat2 lain semoga mampu mengejutkan hati yang sedang tidur, jiwa yang sakit. Semoga kita istiqammah. In Shaa Allah.
[\Up]Santapan untuk hati kita . Iman kita. [\Glowing]

harta haram

Hindari Harta Haram
Allah yang menciptakan iblis dan keturunannya.
Iblis akan menipu kita dari depan, belakang, kiri dan kanan.
Menipu kita dari depan, membuat kita tidak yakin akan kehidupan akhirat, seakan-akan akhirat tidak ada.
padahal orang akan mudah berubah kehidupannya bila yakin dengan akhirat. tapi bila tidak yakin, orang tersebut tidak takut kepada Allah.
Mau licik / maksiat dia merasa aman karena tidak dilihat orang. padalah pasti ada perhitungannya dari sisi Allah.
Menipu kita dari belakang, yaitu membuat duniawi ini mengesankan, sehingga sangat ingin barang-barang mahal. seperti mobil mahal, handphone mahal, padahal fungsinya tidak terlalu diperlukan.
Bila ingin berbuat baik selalu tertunda, bila berbuat jelek seakan-akan kejelekan itu menyenangkan dan memuaskan.
syaitan selalu menipu agar maksiat nampak indah, seperti pacaran nampak indah. padahal orang pacaran ujungnya zina. kalau tidak ditolong Allah pasti akan terus hanyut. hati-hati.
Untuk suami yang telah berumah tangga jangan sekali-kali mengambil sesuatu yang tidak halal, suami yang paling jahat adalah suami yang memberikan nafkah untuk anak dan istrinya dengan uang yang tidak halal, dia meracuni istri dan anaknya. dan pasti akan ada buahnya yaitu PETAKA.
Memang tidak ada yang melihat, tapi pada waktunya Allah membuka, maka pasti akan terbuka. tidak ada yang tersembunyi dari pandangan Allah.
Kalau mengambil yang bukan hak nya berarti memang sedang membinasakan, mencelakakan, menganiaya keluarganya sendiri.
Kita akan mendapatkan rezeki yang cukup bila dekat dengan Allah. pasti ada jalan yang halal.
Tapi bila tidak mau dijalan Allah, maka tidak akan pernah cukup, dan pasti akan berbuah perilaku hina.
Mudah-mudahan kita bisa menjaga diri karena bila kita menjaga diri, maka Allah akan menjaga kita.
Tidak ada yang tidak halal yang boleh menyentuh kita. harta, makanan, minuman, pakaian ataupun perbuatan.
InsyaAllah orng yang waro, akan tidak mempan ditipu syaitan.
Mudah-mudahan kita sangat serius menjaga diri kita.

Sunday, 29 March 2015

oil

From Shell Oil Co.
Do not Delete, Important Info

"Treasure today--Tomorrow might be too late"

WARNING FROM SHELL OIL COMPANY DO NOT DELETE, PLEASE READ

Please send this information to ALL your family &
friends, especially those who have kids in the car with them while pumping gas. If this were to happen, they may not be able to get the children out in time

MUST READ, EVEN IF YOU DON'T OWN A CAR.

Shell Oil Comments - A MUST READ!
Safety Alert!

Here are some reasons why we don't
allow cell phones in operating areas, propylene oxide handling and storage area, propane, gas
and diesel refueling areas..

The Shell Oil Company recently issued a warning after three incidents in which mobile phones (cell
phones) ignited fumes during fueling operations

In the first case, the phone was placed on the car's trunk lid during fueling; it rang and the ensuing fire destroyed the car and the gasoline pump..

In the second, an individual suffered
severe burns to the face when fumes ignited as they answered a call while refueling their car!

And in the third, an individual suffered burns to the thigh and groin as fumes ignited when the phone, which was in their pocket, rang while they were fueling their car.

You should know that: Mobile Phones can ignite fuel or fumes

Mobile phones that light up when switched on or when they ring release enough energy to provide a spark for ignition

Mobile phones should not be used in filling stations, or when fueling lawn mowers, boat, etc.

Mobile phones should not be used, or should be turned off, around
other materials that generate flammable or explosive fumes or dust, (i.e., solvents, chemicals, gases, grain dust, etc...)

To sum it up, here are the Four Rules for Safe Refueling:

1) Turn off engine
2) Don't smoke
3) Don't use your cell phone - leave it inside the vehicle or turn it off
4) Don't re-enter your vehicle during fueling.

Bob Renkes of Petroleum Equipment Institute is working on a campaign to try and make people aware of fires as a result of 'static electricity' at gas pumps. His company has
researched 150 cases of these fires.

His results were very surprising:

1) Out of 150 cases, almost all of them were women.

2) Almost all cases involved the person
getting back in their vehicle while the nozzle was still pumping gas. When finished, they went
back to pull the nozzle out and the fire started, as a result of static.

3) Most had on rubber-soled shoes.

4) Most men never get back in their vehicle until completely
finished. This is why they are seldom involved in these types of fires.

5) Don't ever use cell phones when pumping gas

6) It is the vapors that come out of the gas that cause the fire, when connected with static charges.

7) There were 29 fires where the vehicle was re-entered and the nozzle was touched during refueling from a variety of makes and models. Some resulted in extensive damage to the vehicle, to the station, and to the customer.

8) Seventeen fires occurred before, during or immediately after the gas cap was removed and before fueling began.

Mr.. Renkes stresses to NEVER get back into your vehicle while filling it with gas. If you absolutely HAVE to get in your vehicle while the gas is pumping, make sure you get out, close the
door TOUCHING THE METAL, before you ever pull the nozzle out. This way the static from your body will be discharged before you ever remove the nozzle.

As I mentioned earlier, The Petroleum Equipment Institute, along with several other companies now, are really trying to make the public aware of this danger.

I ask you to please send this information to ALL your family and friends, especially those who have kids in the car with them while pumping gas. If this were to happen to them, they may not be able to get the children out in time.

hati nikah

Soalan: Kenapa manusia yang bercinta sering patah hati ?

Jawapan: Ya, kerana fokus cintanya hanya ingin memiliki. Bukan untuk dinikahi.

Soalan: "Hm...nak tanya skit...bukankah dengan niat ingin memiliki secara halal itu yang akan membawa kepada perasaan nak menikahi seseorang itu...?"

Jawapan: Konsep asal manusia ni milik tuhan. Tak selayaknya di dunia ini kita miliki apa-apa. Semua di dunia ini sekadar pinjaman . Untuk mendapatkan yang halal itu tak termasuk dalam konsep 'milik'. Tapi lebih kepada apa yg Allah perintahkan . Tanggungjawab manusia mematuhi perintah Tuhan samaada untuk dapatkan secara halal atau haram.. 

Wallahualam..

hudud : kes rogol

Prbedaan undang undang sivil yg digunapakai skrg dgan hudud .

contoh KES ROGOL .

Kat Malaysia kita ikut undang2 sivil seksyen 376 yg kenekan hukuman minimum 5tahun penjara , maksimum 20tahun penjara , disusuli dengan hukuman sebatan 5kali, 6kali, 10kali, etc ..
Selain tu ap lagi hukuman yg boleh mahkamah kenakan ke atas perogol?

Selain penjara dgn rotan . Apa lagi yg mahkamah boleh buat untuk jaga kebajikan mangsa rogol yg dh gelap masa depan dia sebab dirogol ?
-Takde . Lagi parah kalau mangsa rogol tadi pregnant then, melahirkan anak . Siapa yg akan take care anak yg terhasil dari jenayah rogol ?
Apa yang seksyen 375/376 dan sebagainya . Kanun keseksaan? Criminal procedure code? Apa yg boleh dibuat untuk jaga kebajikan mangsa? Tak ada !!!

Next , apa pulak HUDUD boleh buat ?

Sebahagian ulama' nyatakan jenayah rogol jatuh bawah hudud n ada bawah ta'zir . Means , kalau pemerintah nak jatuhkan hukuman rejam sampai mati , boleh . Sebat 100 kali , boleh . Penjara , boleh . Ikut pada kebijaksanaan pemerintah .

Tapi , on top of that . Ada tambahan yang takde dalam undang undang sivil TAPI ada dalam hudud . APA DIA ??

1. perogol hendaklah bayar mas kahwin dan mahar kepada mangsa rogol . Dia kena bayar . Berapa kena bayar? Ikut keadaan setempat . Macam Malaysia ni , ada mas kahwin , ada hantaran . Berapa? RM10k , RM15k , RM20k? Perogol tadi kena bayar pada mangsa rogol !

2. kalau mangsa rogol tadi pregnant sampai melahirkan anak , anak tu hendaklah di 'bin' kan kepada penjenayah tu . Penjenayah tu bertanggungjawab ke atas anak tu macam bapa bapa lain . Sekolah dia , makan minum dia , pakaian dia , segala kebajikan anak tu hendaklah diambil dari harta pernjenayah tu . Sampailah anak tu habis belajar . Dah keluar universiti . Dah kerja . Barulah selesai tanggungjawab penjenayah tu .

Apa lagi? Kalau perogol tu menyebabkan kecederaan pada alat sulit mangsa , penjenayah kena bayar diyat / gantirugi / compensation . Dia kena BAYAR . WAJIB bayar ! Berapa kena bayar? Satu diyat penuh . Satu diyat bersamaan dengan 100 ekor unta atau 1000 dinar . 1000 dinar diukur ikut harga emad semasa . 4.25gram , 22karat , emas916 . Let say , harga emas sekarang 1gram=RM140.00 . 4.25x1000x140 . Akan dapat lebih kurang RM595,000.00 . Tu lah diyat yang wajib di bayar oleh penjenayah kepada mangsa rogol .

NAK TANYA , agak agak kalau semua orang termasuk bukan Islam faham pasal hudud , diorang nak pilih mana? Hudud ke sivil?

Sekadar berkongsi apa yang sya dapat . Kalau ada salah , mohon betulkan . Kalau boleh , share . Biar ramai yang lagi faham pasal undang undang Islam ni . Islam tu indah . Hudud mencegah bukan menghukum .

mee kuning

SILA BACA

KETAHUI PERBEZAAN MEE KUNING YANG GUNA MINYAK SAWIT @ MINYAK BABI

بِــــــــــسْمِ الَّلهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ..


Alhamdulillah.. pagi ini dapat bersarapan mee goreng yang enak.

Sedang tangan menyuap-yuap mee ke dalam mulut, tiba-tiba hati saya terdetik & teringat pesanan sifu saya sewaktu menghadiri kursus membuat mee kuning secara berbayar 2 tahun dulu..

Ohh.. saya masih belum sempat menyampaikan apa yang saya tahu, astagfirullahalazim!

Oleh itu sebelum terlambat saya ingin berkongsikan pesanan beliau..

Sebagai orang Islam kita perlu berjaga-jaga kerana kebanyakkan produk mee diluar sana yang mana diproses oleh orang bukan islam.. ada yang menggunakan minyak babi untuk mengelakkan ia dari menjadi lekit.


Nak tahu caranya mudah saja.

Apabila kita beli sebungkus mee kuning dikedai & disimpan didalam peti ais semalaman keesokan pagi jika kita nampak bentuk mee kuning itu masih jelas & cantik, maka maknanya.. hampir pasti ia munggunakan minyak babi.

Ini adalah kerana molekul-molekul dalam minyak babi sahaja yang boleh memberi ketahanan kepada struktur mee.

Tetapi mee kuning yang diproses oleh bumiputra apabila keluar dari peti sejuk biasanya dari luar plastik lagi kita dah nampak 'blur' dan tidak jelas.

Ini kerana molekul-molekul minyak sawit tidak dapat memberi ketahanan kepada bentuk mee ini sebagai mana minyak babi.

Oleh itu belilah mee kuning buatan bumiputra. Insyaallah kebersihannya lebih terjamin.

Selain selamat, kandungan asid borik jugak kurang. Fungsi asid borik ini adalah untuk menjadikan jangka hayat mee kuning tahan lebih lama.

Jika kita simpan mee kuning berhari-hari dan ia masih elok lagi.. itu tandanya kandungan asid boriknya adalah tinggi.

Maka janganlah kita suka sangat ya,

Sampai-sampaikan mesej ini, supaya kita terlepas soal jawab disana nanti.

Saya dapat ilmu ini selepas saya perlu membayar beratus ringgit, tapi apalah salahnya jika kalian pula berkongsi secara percuma dengan hanya menekan butang " share " atau forward kan saja..

Takkan la itu pun nak berkira!!

Niatkan saja untuk kesejahteraan ummah.

Semoga Allah memberi keberkatan rezki dan umur kepada kita..

Jazakallahu khairan kathira..

pura2 kuat

kuat dan berpura2 kuat adalah dua perkara yg berbeza...plg parah kita x penah cuba jadi kuat...
ada ketika kita dah rasa give up dgn dunia,hidup...penattt..
cuba tgk blkg balik,dah sejauh ni kita melangkah,x kan nak sia2 kan semua yg ada selama ni...
klise kalo dgr org ckp,susah ni mungkin untuk kita tempuh fasa baru,yap,itu lah hakikatnya,persoalannya,lepas x kita,utk move to next level?
Tak!!!aq dah x larat...
Tapi Allah bg sebab kau larat,igt tau,diri ni bkn milik kita,tp milik
Allah,dia lebih tau,kalo dia kasi,mananya dia tau lah kita larat,pasakkan kat minda seharusnya,tiada apa yg akan halang aku,demi Allah,aku keep on moving..apa2 balik pada ad-deen..
tp x salah kita break a while,yg salah kita berhenti dan biarlah waktu break kita tu bkn break yg sekadar goyang kaki,make sure bila nak move on balik,kita lebih power😊☺⭐✌

Saturday, 28 March 2015

Panduan beli rumah



1. Beli rumah dahulu drpd sewa. Walaupun rumah kecil. Bila ekonomi dh stabil, baru fikir nak beli rumah besar sikit.

2. Harga rumah yg ideal dan affordable utk kita beli adalah rumah yg berharga 56 kali ganda drpd pendapatan bulanan kita. Kena tgk kemampuan kita, jgn main beli sahaja. 
( gaji rm 2500 x 56 = rm 140 000 )

3. Bayaran bulanan rumah kita tak lebih dari 26% drpd pendapatan bulanan kita. Kalau lebih, pancit taktahu nak pusing duit mcmana. Jadi pastikan potongan bulanan dari gaji kita adalah semampu kita.
( 26% x gaji rm 2500 = rm 650 )

4. Kalau tak mampu lagi nak beli rumah, beli lah tanah dahulu. Bila ada rezeki, buat rumah dekat situ

Friday, 27 March 2015

bila resah

Bismilla..

Punca keresahan dan kebimbangan kehidupan apabila jiwa tiada benar dalam penyerahan diri kepada Allah. Punca tiada penyerahan kerana ragu pada sifat Kasih Sayang dan Pemeliharaan Allah. Punca keraguan kerana bisikan iblis. Punca bisikan kerana kekotoran jiwa dan punca kekotoran jiwa kerana sifat mazmumah.

Hanya dengan Cahaya Allah yang berkekalan dalam jiwa akan menanggalkan kekotoran jiwa sedikit demi sedikit. Bisikan ibils akan menjadi lemah. Maka akan memancarlah Tauhid Hakiki dalam jiwa memadamkan keresahan, kehidupan akan mencapai ketenangan yang hakiki...


Jika engkau ingin kebahagiaan...

Carilah dalam diri sendiri

Hapuskan segala belukar pada jiwamu

Hulurkan tanganmu untuk sebuah Cinta

Luaskan jiwamu dengan Lautan Kemaafan

Tanamkan sedalamnya nafsu kesombongan di Bumi Kerendahan

Telanlah kepahitan dengan Kesabaran

Hilangkan kebimbangan dengan Tawakal

Pecahkan dengkimu dengan Syukur

Padamkan kekecewaan dengan KeRahmatan

Tutuplah sejarah hitam, melangkahlah ke arah ar-Rahman

Ubatilah kegagalan dengan Hikmah

Ketakutan hendaklah dihapuskan dengan Keberanian

Cinta mu serahkan pada Allah dan Rasul

Hidupkan keikhlasan dalam jiwamu

Pasti mengalir dalam jiwa, air kebahagiaan dari Tuhanmu!

~Mengecapi Air Kebahagiaan Hakiki


Kekayaan dan pangkat bukan membawa ketenangan abadi, malah keresahan yang membimbangkan.

Kekayaan jiwa dan maqam yang mulia disisi Allah saja yang akan membawa kebahgiaan dan ketenangan. Sedangkan harta hanya sebagai perlengkap sahaja bukan asas utama..

Semuga di permudahkan segala urusan dunia akhirat.
Waallahuaklam.

Sangku Riang♥

Tuesday, 24 March 2015

hudud

PU Rahmat telah menjelaskan dan membetulkan kesilapan dan penghinaan yang ada di dalam kenyataan Aisyah melalui penerangan yang jelas dan penggunaan analogi yang mudah difahami dalam video berdurasi 5 minit 45 saat di laman Youtube semalam.

1) Tudung

Aisyah: “Eh sejak bila ini? Eh! Oh Kelantan.. Eh lupa pula mak…”

PU Rahmat: “Oh Kelantan! Cik Aisyah pemilik nama isteri Rasulullah SAW. Kita ini pakai tudung bukan setakat di bumi Kelantan. Sebab apa, ALLAH pemilik langit dan bumi serta seisinya. Bererti apa? Selagi saya dan cik Aisyah duduk di muka bumi ini, bergantung pada nikmat-nikmat ALLAH, kita kena patuh perintah ALLAH, OK”

2) Mimpi

Aisyah: “Finally mimpi Pas untuk melaksanakan hudud di Kelantan datang menjelma…”

PU Rahmat: “Aisyah, itu bukan mimpi. Itu cita-cita. Pemisah antara mimpi dan cita-cita adalah usaha. Hudud adalah cita-cita bagi setiap orang beriman. Saya orang beriman, Aisyah pun orang beriman.”

3) Kepala tajuk berita

Aisyah: “Banyak pindaan dia. Lepas itu boleh pula MB Kelantan panggil orang yang kritik hudud ini orang tak beriman.”

PU Rahmat: “Kritik hudud tidak beriman? Saya pun tidak setuju kenyataan ini sebab apa, kritik mengkritik menambah pembaikan. Sayidina Umar, Sayidina Abu Bakar…Rasulullah SAW dikritik. Cuma barangkali Aishah hanya baca kepala akhbar…kepala tajuk sahaja berkaitan dengan menteri besar gelar orang yang tidak beriman kritik hudud… Cuba tengok perincian ayat Menteri Besar Kelantan. Dalam ucapan beliau di Dun Kelantan, menteri besar merujuk kepada pihak yang mendakwa undang-undang itu zalim dan tidak berperikemanusiaan itulah golongan yang tidak beriman.”

Bagi memberi lebih kefahaman, PU Rahmat telah menjelaskannya melalui sebuah analogi seperti ini:

“Macam ini Aishah, saya buat analogi. Saya ajak seseorang pergi sembahyang. ‘Eh jom pergi sembahyang’. Dia kata, ‘tak apa. Tak nak’. Di sini, orang itu berdosa sebab dia tak nak sembahyang. Cuma ada satu lagi situasi, saya ajak seseorang sembahyang dan dia kata ‘tak naklah sembahyang. Buat apa pergi sembahyang, muka letak di tanah, punggung di langit, benda sia-sia, habis masa.’

“Nampak perbezaan pertama dan yang kedua? Yang pertama tadi dia tolak tanpa menghina. Orang yang kedua, sudahlah menolak, dia hina, kutuk, caci syariat ALLAH. Di sini, orang kedua menambah dosa serta menunjukkan ciri-ciri orang yang tidak beriman,” jelas PU Rahmat.

4) Mangsa banjir

Aisyah: “Apa jadi dengan nasib mangsa banjir rakyat Kelantan? 3 bulan dah. Mereka masih tiada rumah.”

PU Rahmat: “Aisyah, hudud is hudud, banjir is banjir. Hudud ada jawatankuasanya sendiri. Banjir ada jawatankuasanya sendiri. Bukan bererti apabila kita buat hudud, banjir diketepikan. Sebab apa hudud ini pun bukan berlaku selepas banjir. Dah mula sejak 22 tahun yang lepas pada tahun 1993.”

5) Kes jenayah

Aisyah: “Bukan itu ajer tau. Penggunaan dadah, kes cerai makin tinggi, 3gp bersepah.”

PU Rahmat: “Dadah, rogol, rompak, samun, 3GP meningkat, ia membuktikan bahawa undang-undang yang sedia ada tidak mampu mendidik manusia menjadi baik. Kerana itu Aisyah, kita kena ubah dengan sistem ALLAH…hukuman ALLAH.”

6) Periuk nasi

Aisyah: “Bila dah sampai masanya tak tahulah kalau hudud itu boleh isi periuk nasi kita.”

PU Rahmat: “Aisyah, hudud ini bukan makanan, hudud ini satu hukuman bersifat pendidikan. Kalau Aisyah dah lapar, BR1M kan ada, PTPTN kan ada.”

7) Selera VS Iman

Aisyah: “Tepuk dada, tanya selera”

PU Rahmat: “Selain tepuk dada dan tanya selera, tepuk dada tanya iman. Buka al-Quran, buat kajian. Saya tidak ada masalah untuk kita saling kritik-mengkritik. Tapi cuba contohi mereka-mereka yang mengkritik pelaksana hudud supaya bertambah baik seperti Ustaz Fauwaz.”

arab

JOM BELAJAR BAHASA ARAB !!!
1. Salam ukhwah fillah - salam persahabatan kerana Allah.
2. Ukhti - kakak atau saudara perempuan.
3. Akhi - abang atau saudara lelaki.
4. Zauj - suami.
5. Zaujah - isteri.
6. Assif jiiddan - i'm really sorry.
7. syukran-afwan - terima kasih - sama-sama.
8. Ukhuwwah Fillah Abadan Abada - persaudaraan kerana Allah selama-lamanya.
9. fa'iza 'azamta fatawakkal'alallah - setelah kamu berazam maka bertawakkal lah.
10. iinni akhafullah - sesungguhnya aku takutkan Allah.
11. mafi qalbi ghairullah - tiada apa di dlam hati selain Allah.
12. Lau samahta - excuse me.
13. Naltaqi ghadan - kita jumpa lagi esok.
14. Ilalliqa' - Moga bertemu lagi.
15. Syafaakallah - Moga Allah menyembuhkan awak – lelaki )
16. Syafaakillah -Moga Allah menyembuhkan awak – perempuan)
17. taffadhol - silakan.
18. la aadri - saya tak tahu.
19. ma fi musykilah - tiada masalah.
20. Bitaufiq wannajah - semoga mencapai kejayaan.
21. Jazakallahu khairan kathira - Semoga Allah memberi/menambah kebaikan yang banyak kepadamu.
22. Wa iyyaka - dan ke atas kamu juga (jawapan utk jazakallahu khairan kathira)@Allahukhairujaza' - Allah adalah sebaik-baik pemberi.
23. fahimtum - adakah anda faham.?
24. fahimna - kami telah faham.
25. sobahalkhair - selamat pagi.
26. ijtahid wala taksal - bersunggguh-sungguh dan janganlah kamu malas.
27. La Tahzan Innallaha Maana - Janganlah bersedih , sesungguhnya Allah bersamamu.
28. Kafaa bilmauti waa-'izhan - cukuplah kematian itu menjadi peringatan.
29. Bi idznillah , Inshaallah kull khayr ! Ameen , Barakallahu fiek - dengan izin Allah , InsyaAllah semuanya baik.! Aamiin , semoga Allah merahmati kamu.
30. masa ul khair - selamat petang.
31. Tushibu 'alal khair - selamat malam.
32. Na'am - Ya.
33. yallah yallah bisura'h - mari-mari cepat (lekas2).
34. ismahli ya ustaz/ustazah,uridu an azhaba ilal dauratul miah ?-tumpang tanya wahai ustaz/ustazah , bolehkah saya ingin ke bilik air.?
35. sannah helwah - happy birthday.
36. ana aidon - saya juga.
37. Maas salamah - Selamat tinggal.
38. alaa khoirin wa afiyyah - dalam keadaan baik dan sihat.
39. nin sain ? - kamu ada dimana.?
40. ayyuhidma alaik - apa yang boleh saya bantu.
41. Barakallahu fik - Semoga Allah memberkati kamu.
42. Dai'e - pendakwah.
43. Allah ghoyatuna - Allah tujuan kami.
44. Ar-Rasul qudwatuna - Rasul teladan kami.
45. Al-Quran dusturna - Al-Quran panduan kami.
46. Al-Jihad sabiiluna - Jihad jalan kami.
47. Al-Mautu fi sabilillah asma amanina - syahid cita tertinggi kami.
48. Innallaha ma’ana - sesungguhnya Allah bersama
#Sekadar Perkongsian...
#Copy Paste

Monday, 23 March 2015

solat

 Tengok Pertandingan 90 minit
 Tengok Drama bersiri 60 minit
  Tengok Movie 130 minit
 Tunaikan Solat hanya 5 minit saja
 Di dalam api neraka jahannam sepanjang hayat
  Untuk Akal yang maju !!
.. Renungkan!
  Di Whatsapp 300 Kawan
  Di blackberry 500 kawan
 Di contact phone 80 Kawan
.. di Kampung 50 Kawan
  Dalam Keadaan susah hanya ada 1 kawan.
  Dalam Jenazah mu, Hanya keluargamu saja yang menguruskannya.
  Dalam Kubur hanya kau sendirian.
Jangan anggap Aneh kenyataan ini.. ..
Sebab memang seperti ini lah kenyataan Hidup..
  Pada Hakikat nya :
"Tidak ada yang dapat memberikan kemanfaatan bagi mu kecuali Solatmu"
 Duduk setelah salam dari solat yang telah di wajibkan adalah waktu yang paling mulia sebab Pada waktu itu Turun Rahmat Allah Azza wajalla.
 Jangan tergesa-gesa berdiri, Bacalah Istighfar,bertasbih lah, Baca ayat Al-kursi, dan jangan Lupa bahwa sesungguhnya engkau berada dalam jamuan dzat yang maha Rahman Azza wa jalla.
فإذا فرغت فانصب والى ربك فارغب
  Apabila kamu telah selesai, kerjakanlah dengan bersungguh-sungguh dan hanya kepada Allah swt hendaknya kamu berharap.
..LANGKAH MENUJU SYURGA..
Langkah ini membuat aku kagum hingga aku pilih untuk aku bagikan kepada orang yang aku cintai.
.. Ada Lima perkara, kita semua pasti inginkan serta berusaha untuk mendapatkan nya.
1. Wajah yang cantik
2. duit berjuta-juta
3. sihat dan kuat
4. anak-anak yang patuh serta berjaya.
5. Tidur nyenyak tanpa ubat penenang.
  Hal itu Mudah kita peroleh.. hanya perlukan waktu 15 minit saja.
Bagaimana caranya... ..
قال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم
من ترك صلاة الفجر فليس في وجهه نور
✔ 1. Nabi bersabda : Barangsiapa yang tinggalkan solat Subuh maka wajah nya tak akan ada cahaya
ومن ترك صلاة الظهر فليس في رزقه برگة
✔ 2. Barangsiapa yang Tinggalkan solat zohor nescaya Tak ada keberkatan dalam rezekinya.
ومن ترك صلاة العصر فليس في جسمه قوة
✔ 3. Barangsiapa yang tinggalkan solat asar nescaya  tak ada kekuatan dalam jasad nya.
ومن ترك صلاة المغرب فليس في أولاده ثمرة
✔ 4. Barangsiapa yang tinggalkan solat Maghrib nescaya tak ada buah atau hasil yang boleh di petik dari anak-anak nya.
ومن ترك صلاة العشاء فليس في نومه راحة’’’’
✔ 5. Barangsiapa yang tinggalkan solat Isya' tak ada kenyamanan dalam tidur nya.
.. Tahu kenapa Kalimah La ilaha Illallah tidak sampai menggerakkan bibir jika di ucapkan
  Sebab ini adalah Rahmat Dari Allah ke atas orang islam, supaya jika maut menghampiri dengan mudah ia menyebutkan kalimah itu.
  Mudah-mudahan tangan yang mengirim dan menyebarkan ini kelak tidak susah untuk melafazkan kalimah La ilaha Illallah.
  Bila ini bermanfaat bagi mu , sila kongsikan dengan orang2 yang kita sayangi , berbahagi perkara yang bermanfaat adalah bahagian dari amal-amal soleh.
Sahabatmu dlm perkongsian...

rencam cuti :)






















222 Giant mind map









Kuala krai


https://www.youtube.com/watch?v=J-Grn0f7Trk&list=UU8jt91aCWw1x7Wt3vPZIkyQ&index=1