Saturday, 20 August 2016

Hormat ilmu

Assalam. Terima kasih kalau confession aku ni sudi disiarkan. To be honest, aku bukan student iium. Tapi aku rasa iium confession ni satu platform yg baik utk aku share kisah utk iktibar kita semua.

Aku ada sorg roommate. Asalnya dia course lain tapi dia mintak tukar sbb dia lagi minat dgn course yg skrg ni. Sejak tu lah mula rapat sbb slalu pgi kelas skali. Kira aku mmg rapat dgn dia ni Mmg member aku pun lebih2 lagi aku dia je lah satu2nya member lelaki aku yg paling dekat, ye lah duduk pun sebumbung. Member lelaki aku yg lain semua duduk kolej lain lah, rumah sewa lah, duduk rumah sendiri lah ulang alik ke kelas hari2.

Bdasarkan pemerhatian aku, dia ni mmg rajin. Kalau study mmg dia start awal dari aku. Aku mmg mlm before exam lah baru aku terhegeh2 cari nota, tu pun sempat layan movie dgn video2 youtube dulu. By the time aku nak start study, dia dah siap study 4 ke 5 kali ulang dah. Setiap kali lecture pun, pen mmg sentiasa di tgn dia utk catit nota. Aku mmg dtg lecture bawak badan je lah, nak sign attendance pun rembat pen dia. Kelas pun dia pernah ponteng, lewat mcmana pun tetap akan pergi jugak. Aku pulak kalau dah lewat bangun mmg sambung tido je lah. Hubungan dgn mak bapak dia pun mmg dia jaga. Slalu aku dgr dia call mak ayah dia. Muka ganas tapi dlm hati ada taman gak ah dia ni. Aku mmg jarang call mak ayah aku sbb aku mmg aktif dlm group whatsapp family aku je.

Nak dijadikan crita, setiap kali exam aku mesti score lagi tinggi dari dia. Jauh pulak tu beza dia. Aku punya pointer sikit lagi nak dpt dekan, tapi dia tak cecah pointer 3 langsung. Aku tau dia upset, sbb tu aku pun slalu bagi smangat kat dia sbb aku nmpak effort dia yg bsungguh2 tu. Even aku lebih percaya yg dia mampu utk score lebih baik dari aku. Aku sentiasa tunggu bila dia nak defeat aku.

Tapi apa yg aku prasan, dia x berapa menjaga hubungan dia dgn manusia. Dia mmg suka bgurau kasar smpai ada member2 prempuan aku smpai menangis2 sbb gurauan dia. Slalu xbertempat. Jujur aku ckp kdg2 aku terasa hati jugak dgn apa yg dia ckp dgn aku tapi aku xpeduli sbb aku mmg dah faham dgn cara dia yg gurau kasar x bertempat tu. Kitorg slalu study group dgn member2 prempuan skali. Dlm study group tu yg byk mengajar kitorg yg prempuan lah. Yg prempuan ni lah yg memainkan peranan sbg ‘pensyarah’ dlm study group kitorg. Maklumlah, prempuan kan lebih rajin. Tapi tu lah, kdg2 time member prempuan tu tgh mngajar pun dia boleh dtg nakal dia tu. Dia bgurau bukan agak2, smpai ke hal2 fizikal, rupa paras, private life org pun dia sentuh. Tau je lah hal2 mcmni kan sensitif bagi prempuan. Dah tu susah pulak nak minta maaf walaupun dah mmg salah dia. Ego di sbg lelaki terhadap permpuan mmg tinggi

Aku pernah tegur dia, aku ckp la xbaik dia buat mcmtu. Lebih2 lagi org tu dah kongsi ilmu dgn kita. Aku percaya yg kalau seseorg tu dah kongsi ilmu dgn kita walaupun sikit, dia dah dikira sbg guru. Kita org islam kan ada adab kalau nak berguru. Mungkin tu lah jugak salah satu faktor knp dia susah nak score. Sbb dia xjaga hati org yg dah menjadi ‘guru’ dia. Kita x tau kalau2 member yg dah ajar kita tu tiba2 bniat utk x halalkan apa yg dia ajar kat kita disebabkan lidah kita yg lancang. Eventhough dia xde pun x halalkan ilmu tu, tapi keberkatan dlm menuntut ilmu tu tetap dah berkurang. Bila kita dah sakitkan hati org, walaupun balasan dari org tu xde tapi balasan dari Allah tetap ada. Dan balasan dari Allah bukan semestinya dtg dlm bentuk sakit atau musibah. Boleh jadi Allah tarik sikit rezeki kita, tarik sikit nikmat, tarik sikit kefahaman dlm ilmu, tarik sikit keberkatan. Tu lah pasal semua benda xjadi mcm yg kita rancang.

Walaupun dah panjang lebar aku terangkan benda alah tu waktu aku tgh menegur dia, dia tetap nafikan. Dia kata “eh xdelah, aku xrasa xmungkin pun sebab mcm tu…”. Dari reaksi dia tu, dah terserlah ego dia, kesombongan dia terhadap manusia secara xlangsung kpd kekuasaan Allah. Aku cuma berharap yg dia berubah. Aku xpernah lupa doa utk dia n kwn2 aku yg lain. Aku berdoa supaya Allah lembutkan hati dia.

So guys, sbb tu lah hubungan dgn manusia pun sama penting utk dijaga sbgai mana kita jaga hubungan kita dgn Allah. ‘Habluminallah Habluminannas’ kena seiiring. Apa guna kita berhempas pulas solat dan ibadah utk jaga hubungan kita dgn Tuhan kalau hubungan kita sesama manusia masih goyah. Kita xpernah tau di antara manusia2 di sekeliling kita tu, mana yg pernah berjasa pada kita, mana yg secara xsedar kita dah aniaya dia, mana yg makbul dan diterima doa2 nya. Jgn sombong kpd makhluk ciptaanNya. Kalau kita sombong, secara xlangsung kita dah sombong pada Sang Pencipta. Ada yg siap kata ‘alah, kubur masing2 jugak’. Yup mmg betul, tapi boleh kau urus jenazah kau sendiri nanti? Dlm kubur nanti, kau yakin yg kau dah dpt taman2 syurga smpai xperlu doa2 dari manusia lain yg masih hidup?

Apa2pun, kita manusia ni mmg saling memerlukan. Sekian perkongsian saya dan doakan kami utk exam kami yg bakal kami tempuhi, semoga kami dpt ijazah tanpa repeat insyaAllah dlm 3 tahun lagi. Doakan jugak kejayaan kami di dunia dan akhirat. Semoga yg membaca confession ini juga berjaya dunia dan akhirat, insyaAllah. Amiin

– Student U lain


No comments:

Post a Comment