Sunday, 30 December 2012

Beza U dan Sekolah

Masa sekolah...walaupun banyak kena belajar..kena baca, kena paham smpai 10 subjek 1 tahun..n berpuluh2 bab setiap subjek cmpur tg4&5 or tg1,2&3..tapi tetap masih mampu buat..xkisah pon..bab sama jer keluar...redha n baca jer...mampu pulak bawak...masuk u nie...dahla belajar paling banyak 5/6 subjek..n bukan banyak sgt pon bab...ada tuh mana yang dah masuk test awal2 xkeluar pon final..siap Dr. clarify siap2 dah apa nak kuar..apa y awak perlu baca..ada tuh siap higlight2 lagi...lebih untung siap ada study week tuh..konon2 nak bagi student rest tenangkan hati b4 exam.


tp tetap rasa beban sgt2..final tuh mcm membunuh terus..depress xyah ckplah..sebab apa? ^__^ sebab level yang kite belajar lain..masa sekolah walau banyak manapun..kite masih mampu bawak sebab tuh taraf kite...masuk u..kadg2 tuh smpai level Prof pon xleh jwab..kite kena jawab.. =)..sebab persaingan..kalu sekolah..ada subjek fail pon masih boleh enjoy dgn y sama fail..siap gelak2...siap boleh banding lagi mana tinggi sikit..kalu dapat no last pon siap leh senyum nampak gusi.. kalu kat U..ko fail?? 

masuk longkang jawabnyer..xleh hidup..kat U matlamat at least nak graduate dgn pointer ok..layak mohon kerja..smbung belajar..pointer rendah skit..depress tahap boleh masuk spital sakit jiwa... n mestilah kekuatan kita, sikap dan sifat kite..dekat sekolah,ada cikgu nak nsihat..xmasuk kelas 1 bangunan sekolah dikejarnya..mak ayah dok dekat,.,boleh pantau sikit2...sikap kite pon lagi terjaga..kat U..ko nak berjaya? na cemerlang?

ko kena kontrol diri sendiri..xda lecterur nak kejar xmasuk kelas..x da lecterur nak rotan2..kalu lect nasihat skit, masuk telinga kanan kuar tinge kiri..sebab kite xrapat dgn lect mcm dgn cikgu..kite x whole day dgn lect xmcm dgn cikgu..xngajar dalam kelas jmpa di tangga,bilik guru,koridor...dgn lect..lau xngajar..xjumplah..kdg2 smpai 1minggu xnampak.. =) U memang seksa sebab nie langkah kanan kite untuk corak masa depan...

Sekolah pulak seksa sebab tuh langkah kanan kite untuk masuk dunia mana..dunia yang cerah ker gelap gelita..tapi 2lah kehidupan...2 la beza U n Sekolah.. apa2pun..mana2 pon kite..sapa pon kite...pegang pada satu..ALLAH...insha allah...susah mana pon, seksa mana pon, kalu kite ingat ALLAH..pasti DIA tolong kita..bile kite xda orang nak jaga kite secara zahir, ingat..ALLAH ada jaga kita..cuma kita jer..kalu nak rasa..dekatkan diri dengan DIA.. =) 

Peace yo! 

No comments:

Post a Comment