Ahad, 10 Julai 2022

Simpan daging

 *_Aidiladha: Cara betul simpan daging korban dalam peti sejuk_*


1️⃣ *Jangan Basuh*


Sebelum disimpan, daging tidak perlu dibasuh kerana jika dibasuh guna air paip, kuman boleh masuk dan tinggal dalam pori-pori daging.

Basuh daging bila kita mahu masak daging tersebut.


2️⃣ *Simpan Dalam Ukuran Kecil*


Potong daging berukuran lebih kecil dan simpan di dalam plastik lebih kurang 1/2 kg atau 1 kg se plastik.


Jika mahu masak, ambil satu plastik atau jumlah kilogram yang hendak dimasak saja.


3️⃣ *Jangan Terus Dibekukan*


Sebelum simpan di freezer, simpan daging dalam peti sejuk selama 4-5 jam. Setelah sejuk baru masuk ke dalam freezer.


4️⃣ *Cara Menyah Beku*


Jangan cairkan daging beku menggunakan air panas.

Cara yang betul adalah meletakkan daging beku di dalam air biasa. 

Buka plastik, basuh daging hingga bersih dan potong lalu siap dimasak.

  

5️⃣ *Tip Tambahan*


Jangan guna plastik hitam kerana ia adalah hasil kitar semula iaitu mengandungi cadmium yang merangsang kepada sel kanser.


Artikel asal : Nona.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan