Friday, 10 July 2015

PAS


Penerangan yg byk menafaat utk di kongsi kpd yg bukan Islam maupun ahli yg masih kelabu asap

✨ Dari FB Fais Al-Hajari : ✨

Beberapa hari lepas, aku didatangi seorg cust tionghua utk berbekam. Sesambik bekam tu ada gak la kami borak2 skit.
Tiba2 dia bukak citer, "i rasa kecewa la dgn PAS.."
Aku tanya balik, "kenapa?"
Dia balas, "ya lor..kita sudah hampir capai kemenangan di Putrajaya. Alih2 PAS sudah buat hal. Sudah x ngam sama DAP n PKR. And then mereka sudah buang professional dr dalam PAS... So i am really2 disappointed la.."

Aku senyum. "The thing is bro, it is not us who brought the end of pakatan rakyat".
Cust aku tu pelik. "Ya meh?"
"Ye la. Skang sy nak tanya you, u kawan dgn sorg muslim. Tiba satu masa korg nak pergi satu tempat sama2 dan u mcm nak cepat walhal kalau lambat sikit pun, it is still okey actually. Alih2 member u tu nak solat dulu sbb dah masuk waktu solat. Adakah u akan marah dia atau halau dia whatsoever?"
"No la..he can pray what. Time can wait meh.." jawab cust aku tu.

"Sebab apa u boleh benarkan dia sembahyang?"
"Ya la..dia punya agama meh. Xkan la i x kasi dia sembahyang. X kacau i pun. Mmg la i mau cepat tp no rushing ma..."

Aku senyum lg. "Mcm tu gak dgn PAS. Kami cuma nak laksanakan apa yg agama kami wajibkan iaitu hukum hudud. Itu pun cuma kat kelantan. DAP xde wakil kat kelantan. And kami x kata pun kami nak tinggalkan perjuangan dgn Pakatan Rakyat bila kami nak laksana hudud. Even dah ada treaty pun antara PAS n DAP yg kata each individual party dalam PR berhak stick to their root of cause. But in the end, DAP yg tuduh PAS khianat padahal DAP sendiri khianat dgn treaty tu.

Can u scold ppl for sticking wt their purpose of living as long as it is not proven to be unbeneficial? No, right?"
Dia tanya lg, "then how about kajang move?"

Aku jawab, "do u know that PAS is actually the saviour of kerajaan pakatan rakyat kat selangor? Kalau la PAS ikut plan DAP n PKR letak nama kak wan je, the sultan will never agree dan benda ni boleh mewujudkan masalah perlembagaan kat Selangor mcm yg jd kat Perak dulu. Worst still, we will create a rucus between us n sultan as a result. Mcm mana sultan ni relevan atau x relevan pun, sultan still satu benda yg besar dalam masyarakat melayu. Kita mess dgn sultan, melayu akan rejek kita habis! So bila TGHH letak nama Azmin, sultan ada choice utk pilih org yg dia suka utk jd MB dan kita terselamat dr terjebak dlm pergaduhan dgn sultan."

Aku jawab lg, "remember when DAP is almost ceased to exist by ROS? Siapa yg offer pimpinan DAP utk guna emblem parti mereka supaya pimpinan Dap dpt masuk PRU kalau2 DAP diharamkan? Ya..

PAS yg hulur tangan nak tolong.
Siapa yg bagi?
- Mujahid?
- Khalid?
- Nooo..
TGHH yg benarkan.

"Pasal professional disingkirkan tu x betul pun. No such thing as professional lawan ulama. Dalam ajk PAS Pusat pun ada beberapa org professional. Political sec TGHH pun seorg professional. Aviation expert lg. Dalam muslimat kami skang ni 5 je ustazah. The rest are pros. So lebih tepat masa muktamar tu ialah pertembungan antara ahli PAS yg setia pada PAS dan presiden serta MSU melawan ahli PAS yg lebih DAP dr DAP atau lebih PKR dr PKR."

Aku sambung balik, "so jangan kecewa dgn PAS. Patutnya u hats off pada mereka kerana mereka cuba kekalkan essence mereka. Essence PAS ialah Islam. An entity if lose their essence, that entity is better off dead. Am i right?"

Cust aku tu terdiam. "Betul la u cakap sir..very good la u. Thank you for those input. So those media are just a bunch of crap la to say at least.."

Dalam hati aku kata, "haaa...tau xpeee..."
Kesimpulan citer ni ialah sebenarnya jika kita mahu, sebagai ahli atau pimpinan kita boleh je bg penerangan jika ada pihak yg pertikai PAS. Xde la bila ada org cina dok pulangkan kipas PAS, dok pakat post dalam FB belaka sambil buat muka jengkel "kita yg nak semua ni kannn..." atau lebih teruk, kita lak yg jd tukang tambah perisa.
Jadilah ahli PAS sejati yg faham perjuangan, bukannya jd b..... yg hanya tahu bergayut di dahanan sambil menjerit2 kepada unggas di tanah.

#Istiqamah_Hingga_Kemenangan

No comments:

Post a Comment