Saturday, 15 February 2014

Barai


SISTEM PENDIDIKAN NEGARA KITA SEMAKIN BANGANG

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

1) Jepun yangg tewas dlm perang dunia kedua, bangkit menjadi negara maju dalam masa yg singkat. Begitu juga Korea yang musnah kerana perang saudara juga bangun dan telah mengalahkan Jepun dalam beberapa aspek! Negara kita Malaysia...masih terkial-kial mencari identiti dan solusi khasnya terhadap bidang pendidikan.

2) Pemerintah Negara kita masih terkial-kial mencari formula untuk memajukan system pendidikan. Selepas merdeka ada sekolah aliran Inggeris, sekolah tersebut dihapuskan dan dijadikan sekolah aliran Bahasa Kebangsaan, kerana konon nak mertabatkan bahasa Melayu. Kemudian ditukar pulak Matematik Sains dlm Bahasa Inggeris (PPSMI) dengan alasan istilah Sains banyak dlm bahasa Inggeris

3) Setelah diprotes ahli akademik, PPSMI dihentikan...ditukar pulak MBMMBI....import guru dari India ajar bahasa Inggeris. Sebelum tu panggil peacecorps dari USA ajar BI.

4) Apa yg berlaku dalam masa dua bulan, bukan murid kita yg mahir BI, tetapi mamat dari USA itu yg pandai cakap melayu!

5) Apabila menteri bertukar, maka bertukarlah polisi! Nama kementerian pun telah bertukar beberapa kali. Mula2 Kementerian Pelajaran, lepas tu tukar Kementerian Pendidikan, lepas tu tukar Kementerian Pelajaran semula! Yg terkini tukar balik kpd Kementerian Pendidikan! Banyaknya ringgit yg dibelanjakan utk menukar2 tu tak dapatlah nak dihitung!

6) Dulu diperkenal 6 anjakan pendidikan, bagai nak rak guru2 diarah menghafal setiap ayat. Kemudian tukar menteri baru, kena hafal pulak 5 polisi baru. Sekarang ada pulak PPPM, diarah hafal pulak 3 gelombang, 5 aspirasi perubahan, 6 aspirasi murid, 11 anjakan....dan macam2 lagi...

7) Ironinya bidang pendidikan negara semakin merudum! Sistem pentaksiran pula ditukar konon tidak mahu fokus kpd akademik semata2. Ditambah 3 lagi aspek pentaksiran. Sistem komputer pulak yg sepatutnya mempercepatkan proses menjadi lambat hingga guru2 terpaksa berjaga ke 3 pagi. Kisah guru bangun jam 3 pagi ini telah menjadi bahan ketawa rakan2 guru dari negara jiran.

8 ) Yang menyentuh hati ialah, hingga kini...kita masih terkial2 mencari identiti dan solusi! Sedang negara jiran yg dulunya mundur, kini telah jauh di hadapan. Vietnam umpamanya, ibarat pelari yg berjaya memintas laju tanpa menoleh lagi ke belakang!

9) Produk pendidikan kita juga terkial2 tidak menjadi.Murid2 semakin tidak beradab, ajaran agama makin terpinggir drp hidup mereka. Di sekolah, masalah2 disiplin tidak berubah, bahkan semakin bertambah kronik! Peraturan2 disiplin sekolah masih menggunapakai pekeliling tahun 50-an. Kalau diubahpun, ia diubah kpd yg lebih teruk dan tidak membantu membuat penambahbaikan.

10) Agaknya sistem pendidikan kita terlalu di "politik" kan serta di"business" kan. Apabila politik dan business mencampuri sebarang urusan maka akan punah-ranahlah urusan itu! Ini kerana politik dan business lebih menjurus kpd kepentingan diri, parti, kroni dan kompeni! Perlantikan org2 yg diamanahkan memegang kuasa akhirnya dipilih lebih berdasar kpd kroni berbanding kompetensi! Maka kuasa diguna semahunya utk menjaga kepentingan politik dan business tadi mengakibatkan berlaku kesan yang memudaratkan!

11) Hari ini guru-guru dibebankan dengan PBS. Guru-guru akan terpaksa melayan karenah PBS melebihi urusan mendidik anak-anak muridnya. Masa berkualiti guru dengan muridnya diganggu. Masa guru dengan keluarganya juga terbarai.

12) Terkini PBS ditangguh hingga April ini atas desakan pelbagai pihak. Apakah kesudahan system pendidikan Negara apabila dikawal selia oleh orang-orang yang rakus berpolitik dan berniaga dengan rakyatnya? Guru dan murid dijadikan bahan ujikaji semahu-mahunya. Apakah consultant luar Negara yang diupah untuk memajukan system pendidikan kita mahu bereksperimen?
Tepuk dada Tanya Najib, Tanya Muhyiddin!

Sekian

No comments:

Post a Comment