Thursday, 15 May 2014

pasak bumi

"Oleh Hishamuddin Rais
Obama baru selesai melawat Asia. Dia melawat Jepun, Korea Selatan, Pilipina dan singgah di Kuala Lumpur. Apa tujuan Barack Hussein Obama ini datang kesini? Apa yang Obama mahu? Presiden Amerika bukan 'loh leh ' datang bershopping di Tokyo. Justeru pasti ada perancangan dalaman yang sedang diatur ketika melawat Asia. 

Apa yang jelas - lawatan ini adalah sebahagian dari rancangan mewar-warkan dasar pertahanan baru kuasa imperialis Amerika terhadap Asia. Dasar ini dipangil 'Pivot Asia' atau dalam Bahasa Melayu - Pasak Asia.

Hakikatnya kuasa imperialis Amerika bukan lagi kuasa ekonomi dunia. Ketika tulisan ini digarap kuasa utama ekonomi dunia telah beralih dan kini dimiliki oleh China. Amerika bukan lagi negara pengeluar, bukan lagi negara pemula. Semuanya telah beralih ke Asia. China, Jepun dan Korea Selatan kini menjadi pemangkin ekonomi dunia. Justeru kuasa imperialis Amerika sedang membuat strateji baru untuk mempertahankan hegemoni kuasa imperialis Amerika.

Maka muncul Pivot Asia. Inilah latar Pasak Asia. Inilah laungan 'azan' yang memanggil Obama ke Masjid Negara. Imperialisma kini ditahap akhirnya. Obama Budak Itam – budak suruhan kaum pemodal antarbangsa telah diarahkan membawa beliong untuk mempasak Asia.

Pembaca wajib mengetahui apakah itu imperialisma? Imperialisma ialah tahap tertinggi dan tahap terakhir dalam sistem ekonomi kapitalis. Tuhan yang disembah oleh sistem kapitalis ialah keuntungan maksima. Sistem ekonomi kapitalis TIDAKmembawa kesejahteraan umat. Justeru ekonomi kapitalis wajib terus berkembang mencari bahan mentah dan mencari pasaran untuk mendapat keuntungan maksima.

Awalnya ekonomi kapitalis berkembang dalam negara sendiri. Akhirnya untuk terus berkembang sistem ekonomi kapitalis menjangkau keluar ke negara orang lain. Sepanyol, Portugal, Belanda, British dan Itali – semua keluar dari Eropah untuk mencari bahan mentah, menaklok tanah jajahan untuk menyediakan pasaran. Keluar dari negara sendiri dan menjajah negara asing dipanggil imperialis.

Sistem ekonomi kapitalis ini TIDAK ada agama. Di Saudi Arabia sistem kapitalis memakai jubah hijau- menjadi Islam. Di negara China sistem kapitalis memakai jubah merah – menjadi Sosialis. Agama, bangsa, budaya atau bahasa TIDAK penting untuk sistem kapitalis. Tulisan Rumi atau Jawi tidak penting. Memulakan perniagaan dengan Bismillah atau tidak - juga tidak penting. Yang penting hanya keuntungan maksima.

Pembaca wajib diberitahu bahawa kuasa imperialis Amerika pada hari ini hanya mengekspot 3 benda. Pertama: filem buatan Hollywood, kedua: senjata dan ketiga: dolar. Tiga benda ini ikat mengikat untuk membantu mempertahankan kepentingan kuasa hegemoni imperialis Amerika.

Filem Hollywood menanamkan propaganda tentang kekuatan kuasa imperialis Amerika kepada mata penduduk dunia. Kuasa Amerika adalah kuasa multak dunia. Tidak cukup dengan Mat Rambo , Amerika digambarkan memiliki Mat Superman dan Mat Spideman yang akan menyelamatkan dunia. Propaganda bentuk ini amat penting. Propaganda halus ini telah berjaya mengolah pandangan warga dunia untuk berkiblat ke Amerika.

Lihat bagaimana filem-filem dibuat terlebih dahulu untuk menggambarkan Arab dan Islam jahat dan ganas. Ini sebelum Iraq dan Afghanistan dibom.

Di Amerika Latin imperialis Amerika melancarkan dasar 'war on drug ' atau Perang Melawan Dadah. Ini adalah strateji Amerika untuk memaksa pemimpin Amerika Latin membeli senjata buatan Amerika. Pembaca wajib diberitahu bahawa pengimpot dan pengedar dadah terbesar ke dalam pasaran Amerika ialah CIA sendiri. CIA menjadi tokan dadah untuk mendapatkan dana diluar apa yang telah diluluskan bujet. Duit dadah ini membolehkan CIA melakukan kerja-kerja jahat membeli maklumat atau mengupah barua untuk melakukan rusuhan saperti yang berlaku di Ukraine atau di Venuzeula sekarang.

Ekspot ketiga ialah dolar Amerika. Ekspot ini amat penting. Amerika berjaya memaksa warga dunia membeli dolar Amerika. Kong kalikong ini berjaya dijalankan kerana Amerika ada membuat perjanjian dengan keluarga Saud. Amerika berjanji akan mempertahankan keluarga Saud untuk terus berkuasa di Saudi Arabia; dengan satu sayarat. Syarat ini ialah semua jual beli minyak petrol wajib dijalankan dengan menggunakan dolar. Justeru Saudi dan negara OPEC hingga ke hari ini menjalankan dasar jual beli minyak dengan dolar.

Ini bermakna negara mana pun yang ingin membeli minyak petrol dipasaran dunia wajib ada dolar. Dimana hendak dapat dolar? Jawabnya cukup senang. Bank Amerika yang dipanggil Federal Reserve – sedia mencetak dan menjualkan kertas hijau yang dipanggil dolar. Inilah kong kalikong yang sedang berjalan.

China pembeli minyak-  manakala Rusia dan Iran pengeluar minyak. Tiga negara ini sedang merancang untuk meninggalkan dolar sebagai mata wang dalam jual beli minyak. Negara ini sedang membuat pejanjian untuk menggunkan mata wang mereka sendiri. Bye bye dollar!

Sabar dahulu. Bukan sacepat itu untuk bye byekan dolar Amerika. Saddam dan Gadafy telah meninggalkan dolar dalam jual beli minyak. Lihat dimana mereka sekarang. Justeru Pivot Asia ini adalah perancangan licik Amerika untuk memastikan China, Rusia dan Iran TIDAK akan meninggalkan dolar.

Pasak Asia bertujuan untuk membawa bala tentera Amerika ke wilayah Asia. Singapura telah lama menjadi perlabuhan tempat kapal laut Amerika mendapat rawatan. Di Korea Selatan ada 28,500 soldadu Amerika. Di Jepun ada 50,000 soldadu Amerika. Di Pilipina sesudah kejatuhan Marcos pengkanlan tentera laut America di Subic Bay telah ditutup.

Pada April 2014 – budak Itam yang bernama Obama – budak suruhan kaum pemodal - telah berjaya mendapatkan kembali pengkalan Subic Bay. Sayugia diingatkan pengekalan tentera laut di Subic Bay ini adalah yang kedua terbesar sesudah Clark Air Base di Los Angles.

Jelas Pivot Asia ialah strateji untuk membesarkan bala tentera Amerika di Asia. Tujuan asas ialah menyediakan bala tertera laut dan darat untuk mengepong China. Dalam masa yang sama Amerika sedang memasang bala tentera diseluruh dunia. Amerika memiliki 900 pengkalan tentera di 130 buah negara dalam dunia

Justeru Selat Melaka – pengairan yang paling sibuk dalam dunia ini sedang menjadi idaman dan Mimpi Basah Amerika. Selat Melaka menjadi saluran darah China. China mengimpot minyak dari Iran, Timur Tengah dan Afrika. Semua kapal minyak wajib melintasi Selat Melaka. Jika Selat Melaka ditutup maka ekonomi China akan tercekik. Amerika mengetahui hal ini dan China sendiri sedar tentang fakta ini.

Ketika Obama di Kuala Lumpur orang ramai hanya sedar tentang TTPA. Agenda TTPA ini adalah agenda luaran dimana Mak Cik Felda dan Pak Cik Warong dapat membacanya. Apa yang tidak kita ketahui ialah 'rancangan gelap' Amerika yang telah diajukan kepada Najib Rzak.

Umum mengetahui penglibatan Najib dalam kes pembunuhan Altantuya. Mustahil Pak Duta dan CIA TIDAK memberi fakta ini kepada Obama. Mustahil Obama tidak tahu bahawa Najib bukanlah PM yang mendapat mandat rakyat. Mustahil Obama tidak diberitahu bahawa PRU13 telah dimenangi oleh Pakatan Rakyat. Mustahil Obama tidak diberitahu sebelum sampai ke Kuala Lumpur bahwa Najib ditolak oleh 52% rakyat Malaysia.

Semua ini dibuktikan apabila Obama secara sedar telah menyindir Najib dengan membuat pertemuan resmi dengan Bersih. Ini bermakna Obama tahu bahawa United Malays National Organisation menipu dalam pilihan raya. Obama juga bertemu dengan beberapa NGO. Semua ini adalah tekanan untuk Najib agar bersedia untuk menanda tangani TPPA.

Apakah TPPA sahaja yang dimahukan oleh Amerika? Jawabnya TIDAK. Pasak Asia lebih dari TTPA. Menanda tangani TTPA ini hanya gula-gula untuk mengabui mata rakyat Malaysia. Obama mahu meletakan bala tentera Amerika di Malaysia? Apakah ini betul? Atau hanya andaian?

Untuk memahami pekara ini sila lihat kembali apa yang berlaku sehari sebelum Obama sampai. Tup tup pecah cerita ada lanunmerompak kapal minyak di Selatan Melaka. Dikatakan lima lanunbersenjata parang telah menahan sebuah kapal minyak dan berjaya memindahkan minyak ini ke kapal lanun. Lanun membuat kerja selama 8 jam.

Sebenarnya ini ' operasi salah bendera' yang sengaja dipentaskan untuk Obama. Tujuan pementasan ini ialah untuk memastikan agenda Selat Melaka akan muncul dalam perbincangan Obama dengan Najib.

Hairan bin Takjub , berita lanun ini hilang bagitu sahaja. Media milik parti Ketuanan Melayu tidak memainkan berita ini. Selalunya Utusan akan menuduh 'kerja jahat' ini dijalankan oleh 'orang' yang bersimpati dengan Pakatan atau yang cenderong kepada gerakan militan Islam. Kali ini media United Malaya National Organisation senyap menikus. Malah kita tidak tahu kemana hilangnya lanun-lanun ini. Apakah mereka sedang berehat di Bukit Aman atau sedang berehat di Jalan Ampang.

Bukti paling jelas tentang keinginan Amerika untuk membuka pengkalan di Malaysia ialah dengan menonton rapi klip sidang akhbar Obama dan Najib. Lupakan babak dimana Najib gagal menyebut –pro-li-fe-ation. Ini memang memalukan tapi demi Malaysia kita lupakan babak ini dan perhatikan dengan teliti apa isi kata Najib.

Najib telah mengakui bahawa setiap 'permintaan' Amerika telah dipenuhi oleh Malaysia. Malah Malaysia kini bersetuju untuk meresmikan perhubungan ini. Apakah pemintaan itu?

Pemintaan ini ialah untuk bersama dalam apa yang dipanggil 'war on terror' – perang menentang keganasan. Betul ke permintaan ini? Betul dan tepat. Belum pun sempat Obama memelok Michelle – Najib telah membuat tangkapan keatas apa warga yang dituduh ' pengganas'. Yang ditangkap disamakan sebagai suku sakat Osama Bin Laden. Ini cara Najib membodek Amerika.

Ada lagi yang diminta oleh Obama? Pasti ada. (TT)

tukartiub.blogspot.com"

No comments:

Post a Comment