Tuesday, 5 February 2013

pencerahan

Sedang aku syok2 makan kat kedai mamak kat area kedai aku ni, meja sebelah aku diduduki oleh sekumpulan 3 lelaki berpakaian tshirt sayangi selangor yakini BN. Salah sorgnya aku cam - insan yg kalah dgn hasan ali utk kerusi dun Gombak Setia masa PRU12 yg lepas. Cukup la aku namakan dia sebagai "datuk Y".

Suara depa berborak mmg kuat. Habis dikutuknya Pas dan PR. Seolah2 itu strategi depa - cakap kuat2 tarik perhatian ramai. Aku lak sambil menyadak megi goreng, jd pendengar je la.

Datuk Y : kadang2 tu saya x faham pembangkang ni. Habis kemudahan yg kerajaan sediakan diorg guna. Tapi lawan kerajaan. Tak reti bersyukur langsung!

Aku dah panas hati. Lalu aku pun menyampuk.

Aku : maaf datuk, rumah datuk kat changkat tu, kena bil air x?

Datuk Y terdiam.

Aku : saya yakin bil air datuk free je. So agak x molek la datuk makan kemudahan yg disediakan oleh kerajaan negeri tp datuk lawan kerajaan negeri, kan?

Datuk Y : apa pulak? Diorg dah janji, maka kena tunaikan la! Saya sebagai rakyat selangor pegang janji diorg.

Aku : mcm tu gak kerajaan pusat. Depa dah janji macam2 sejak 56 tahun yg lepas jd depa kena tunaikan la. Rakyat malaysia just gunakan apa yg menjadi hak depa jel . Lagipun, kemudahan mcm hospital la masjid la jalanraya la mmg TANGGUNJAWAB kerajaan pusat. Suka x suka, mmg kerajaan mana2 pun dalam dunia ni wajib buat. Air free pulak bukan kewajiban kerajaan negeri utk bagi tp depa bagi jugak sbb bagi kerajaan negeri, air tu kemudahan asas dan bukan barang niaga.

Datuk Y : setakat air percuma tu, apalah sangat. Awak x baca ke kerajaan pembangkang ni kalah saman pasal x tunai janji?

Aku : maaf lagi sekali datuk. Datuk cuba baca btul2 - kerajaan negeri gagal ketepikan saman je, bukan kalah saman. Saman tu belum dibicarakan pun. Beza besar kat situ datuk.

Datuk Y : pokoknya kerajaan pembangkang ni gagal menunaikan tanggungjawab diorg. Ada je ibu tunggal x dapat bantuan yg diorg janji, ada je org yg x dapat air..

Aku : pasal org x dapat air tu, kalau datuk kaji semuanya adalah penghuni apartment atau flat atau kondo yg menggunakan sistem central billing hasil perjanjian depa dgn syabas sejak zaman BN perintah. Kita x leh ketepikan agreement tu sesenang. Tp berapa kerat sgt yg x dapat air free tu berbanding yg dapat? Datuk sendiri dapat apa :)

Saya nak tanya datuk - mak saya layak dapat BR1M tapi dia x dapat. Kenapa?

Datuk Y : mungkin dia x mendaftar. Siapa suruh? Bukankah kita dah bagitau kaedah dan cara utk pohon BR1M?

Aku : mcm tu gak skim ibu tunggal dgn skim anak2 masuk U tu. Sapa suh depa x mendaftar dgn kerajaan negeri? Pi pejabat daerah masing2, daftar je la. Ini daftar pun xnak, bodoh sombong, pastu bila x dpt mula la nak saman sana sini.

Pasal khairat kematian tu pun sama - kerajaan negeri amanahkan kpd semua khairat kematian masjid surau di seluruh selangor utk sentiasa update kpd kerajaan negeri tp banyak je masjid surau terutamanya yg dikuasai puak Ummo x buat mcm tu. Bila penduduk tanya, mula la fitnah kerajaan negeri x bagi la apa la tapi hakikatnya depa yg dok mendajalkan penduduk qariah sendiri.

Geng BN terdiam. Org ramai makin perhatikan kami aku tgk.

Aku : alhamdulillah, x sampai 5 tahun kerajaan PR memerintah selangor, satu demi satu kebaikan kami dapat. Bukan sekadar bentuk fizikal tp bentuk spiritual jugak. Kalau dulu, setiap kali tahun baru balik2 konsert je yg dihidang pada kami tapi sejak PR memerintah, majlis ilmu yg dianjurkan. Anak muda makin lama makin cakna agama. No disrespect, datuk - tp jika rakyat undi balik Umno BN memegang selangor, depa ambik langkah yg amat2 terkebelakang.

Datuk Y : err..okey la. Saya ada mesyuarat ni. Assalamualaikum (lalu dia dan geng BN dia bangun)

Kesimpulannya - dgn pengundi saluran 1 boleh la korg kencing ;)

No comments:

Post a Comment