Tuesday, 1 April 2014

uplod FB


#2 Gegirl buat senyum control ayu
Kucing konfem masuk Syurga walaupun kurap. Kemudian gegirl berfikir…
Gulppp
Pak Hustad kata dia Ahli Neraka!
Gegirl sentap bertingkat-tingkat T^T
Gegirl frust pastu sembahyang taubat dan deactivate Facebook beliau.
Dan sekarang gegirl dah jadi Pendakwah Islamiah Sepenuh Masa.
The End.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uhukk uhukk.
Sungguh cerita merapu kat atas tu takde kaitan Antara hidup dan mati 
Ada satu je point yang aku nak cakap. Apa hukum upload gambar kat Facebook?
Hukum upload gambar kat Facebook bukanlah jadi ahli neraka seperti yang dinyatakan Pak Hustad itu.
Mengarut je Pak Hustad tuh. Sekeh kepala kang -.-
Hukum upload gambar kat Alam Maya hukumnya HARUS.
I repeat, HARUS.
Tapi dengan 3 syarat.

Tutup Aurat
Tidak menaikkan Syahwat
Tidak timbul fitnah
Orite. Let me explain more bagi setiap satu syarat aplod gambar
Tutup Aurat
Aurat haruslah dilindung. Jangan menampakkan Aurat.
Baju ketat dan apa-apa sahaja yang menampakkan bentuk tubuh badan bukanlah dikategorikan sebagai tutup aurat.
Tidak menaikkan Syahwat
Tidak melakukan aksi yang mengghairahkan seperti Selfie yang over-over.
Aksi yang comel-comel sehingga boleh menaikkan Syahwat manusia yang melihatnya.
Aksi yang boleh menyebabkan Zina Hati.
Tidak timbul fitnah
Jangan ambil gambar antara lelaki dan perempuan yang boleh menimbulkan fitnah.
Contohnya seperti ambil gambar dengan berdua-duaan Antara lelaki & perempuan
Amat mudah untuk timbul fitnah.
Molek lagi untuk untuk ambil gambar yang fitnah-free macam air teh bunga yang sugar-free
Sebagai langkah berjaga-jaga, jangan letak gambar muka besar-besar. Takut orang edit, orang super-impose.

Dan kemudian orang letak muka korang jadi bahan lucah.
Haaaa, kan fitnah timbul :’)
So, kalau semua syarat-syarat kat atas tuh dah lepas imegresen, maka uploadlah gambar tanpa rasa bersalah 
Ehemm ehemm,
tapi ada satu nasihat untuk perempuan yang cantik.
Perempuan yang diiktiraf kecantikannya.
Ramai orang puji korang cantik.
Aku sarankan korang janganlah letak gambar korang kat Alam Maya.
Serious talk, muka yang cantik itu sudah automatically sudah menjadi fitnah kepada lelaki.
You guys perlu tahu, 2 things
#1 Lelaki ada 1 nafsu dan 9 Akal.

#2 Perempuan ada 9 Nafsu dan 1 Akal.
Nahhhh, you can see right?
Nafsu lelaki ni tertumpu kat perempuan je 
Lagi-lagi yang cantik-cantik ni.
Bukan apa, fitrah manusia Cinta dan Sukakan kecantikan dan keindahan.
So, kalau boleh korang tak payah lah ye nak upload gambar.
Korang tolonglah jaga hati-hati lelaki yang nak jadi soleh.
Bantu mereka, khuatir mereka tersungkur melihat wajah korang :’)
Nanti jadi macam situasi gegirl dalam cerita merapu tadi, kang tetiba seorang Jejaka Macho comment:
‘Comeinya awak. Sudah berpunya?’

Tapi apa-apa pun, kalau korang still nak letak tidaklah menjadi satu kesalahan.
‘Saya dah buat dah 3 Syarat tuh. Tapi macam mana kalau ada lelaki yang masih naik syahwat?’
Itulah aku kata, lebih molek tak payah letak gambar kata alam maya.
Tapi kalau korang dah buat 3 syarat tuh, korang dah terlepas daripada Dosa.
Yang lelaki nak naik Syahwat tu masalah diorang laa.
Itu Antara mereka dengan Allah.

Beginilah, apabila berbicara pasal lelaki ni bermacam ragam…
Walaupun perempuan bertudung labuh pun mereka boleh nak naik Syahwat
Walaupun perempuan berpurdah pun mereka boleh nak naik Syahwat
Lebih parah, walaupun perempuan dah tutup badan mereka dengan guni beras, buat dua lubang untuk mata pun lelaki boleh naik Syahwat.
So sekarang ni, korang buat dahulu apa yang korang patut buat.
Buat dahulu 3 Syarat itu, kalau dah lepas imegresen, korang uploadlah gambar korang.
Cuma kalau korang sayang Ummat Nabi Muhammad ni, tak payahlah upload gambar.
Sebab korang nak bantu JAGA HATI para lelaki-lelaki yang merangkak jadi Soleh ini.
Itu pun kalau korang sayang laa Ummah kita ni :’)
Sayang ke tak ni?

Nangis kang T-T *mata berair*
Bagi yang sudah terlajak upload gambar sudah beribu-ribu, berjuta-juta, berzillion-zillion gambar kat Facebook, Instagram, Twitter dan sebagainya…
Aku tak harapkan korang delete gambar tu semuanya terus. Tinggallah beberapa gambar.
Yang rasa sayang nak delete kehilangan gambar comei-comei tu save laa dulu dalam pendrive.
Kalau ada 1000 gambar, tinggalkanlah 500 gambar.
Kalau rasa dah ada kekuatan, jadikanlah 250 gambar.
Kalau tetiba rasa dapat extra life, jadikan lah 125 gambar.
Sehinggalah tinggal beberapa gambar yang tersadai kat Alam Maya.
Untuk rasa lebih manis :))

korang set dalam hati korang…
#1 Wajah aku special edition untuk Suamiku. Bukannya macam pelastik pembalut Choclairs yang ada kat merata tempat.
#2 Wajahku bukannya free-free untuk public view. Bukan untuk free-show
#3 Wajahku punya harga, harganya hanya kesolehan bakal Suamiku.
Wanita Cantik Beautiful Pretty Gorgeous sekalian…
Nabi kata korang ni perhiasan. Perhiasan dunia.

Yaa benar, wanita yang solehah ialah seperti batu berlian yang dikorek khas dari petala ke-7 bumi.
Sungguh, aku tak pernah lagi tengok batu berlian yang dikorek khas dari petala ke-7 bumi dilempar sembarangan. Bertaburan kat jalanan.
Bagi aku, tiada perempuan yang tak cantik.
Semua cantik.
Tapi yang dilihat bukannya cantik paras rupa, tapi cantik akhlak lebih utama :))
Bagi aku, tiada muslimat yang tak solehah.
Semua solehah,

Tapi yang aku lihat tidak ramai yang super solehah. Solehah yang Superb.
Wahai batu berlian yang dari petala ke-7 bumi,
Jagalah apa yang patut dijaga.
Tutuplah apa yang patut ditutup.
Labuhlah apa yang patut dilabuh.
Sesungguhnya koranglah yang akan kasi padat Syurga nanti dengan gelaran Bidadari Syurga.
Yaa benar, bukan setakat Bidadari Syurga, tetapi Big Boss Bidadari Syurga.
Jadilah Super Solehah.

Moga Allah tambah Cinta.
Moga Allah Redha.
Moga Syurga Allah untuk korang.
Orite. Di sini sahaja Kalam Inche Kopiah dalam post bertajuk “Aplod Gambar Gegirl”
Assalamu’alaikum *lambai tangan*Share 
‪#‎cp‬ from encikkopiah's blog

No comments:

Post a Comment