Monday, 13 August 2012

RM1


Pada pengamatan dari beberapa buah negara yang pernah kami pergi serta yang pernah kami sentuh dan lihat rupa duit mereka, design dan kualiti duit kertas Malaysia sangatlah baik dan boleh dibanggakan. Masih belum terlambat jika nak ucapkan tahniah kepada siapa sahaja yang buat rekaan pada duit terbaru Malaysia yang sememangnya hebat tetapi kami tak pasti ada atau tidak yang tahu siapa yang design.

 Apapun, ada yang lebih menarik bila gambar-gambar yang digunakan untuk design wang kertas ini kita dapat tahu dari mana puncanya.
Sebenarnya, semua orang tahu itu Gunung Kinabalu. Apa yang menarik, gambar yang diambil merupakan shoot atau angle yang benar-benar tepat seperti apa yang kita nampak di dalam duit.


Tengoklah gambar gunung di atas duit kertas RM1 ni puas-puas kerana dalam duit RM1 yang baru, gunung ni dah pun tiada lagi. Sekadar tinggal beberapa wau yang berterbangan di tepi pantai di bawa angin.


Note RM1 baharu;

Dari respon seorang pembaca Oh! Tidak yang mengatakan gunung tersebut telah di bawa kepada note RM100 yang baru, baru kami perasan gunung tersebut telah dibawa ke duit RM100. Wah, naik pangkat!


Di bawah ini pula post kami baru-baru ini di Oh! Media. Lihat gambar sahaja tentu anda rasa familiar kan?

Familiar dengaan insan di dalam gambar ini? Percaya atau tidak, tak semua rakyat Malaysia tahu (kerana tak mahu ambil tahu) siapakah gerangan yang terpampang di dalam semua duit kertas Ringgit Malaysia. Ini link untuk anda baca.

Dikatakan, ini gambar Tuanku Abdul Rahman yang sebenar di mana digunakan di dalam design note Ringgit Malaysia pelbagai nilai yang masih dikekalkan hingga ke hari ini.
Setakat ini, dua ini sahaja maklumat yang kami ada. Duit lain tu mungkin tidak perlu kita cari kerana ada pokok kelapa sawit, LRT, bus dan sebagainya yang amat mudah untuk kita jumpa. Apapun jika anda ada maklumat lain, hubungi kami untuk dikongsikan bersama di Oh! Tidak ya?

No comments:

Post a Comment