Thursday, 27 June 2013

Saham akhirat

Sesetengah manusia Muslim kelihatan tidak kisah jika angka ibadah atau pahala mereka yg menjadi saham akhirat berada pada tahap statik selama 20 tahun. ikuti kisah ini:

Pada suatu hari Ustaz Zulkifli menegur jemaah suraunya agar cuba membaca al-Quran setiap hari sehingga khatam. Hal ini kerana sebahagian besar jemaah hanya memfokuskan bacaan Yasin sahaja pada malam tertentu.

Zamri menjawab: "Apalah Ustaz! Yasin pun al-Quran juga, sekurang-kurangnya kami baca juga Yasin walau sekali seminggu!" 

Ustaz Zulkifli: "Saya kenal awak sejak tahun 1993 lagi. Sudah 20 tahun, sejak dari dulu itulah juga alasan awak. Bagaimana kalau awak kerja selama 20 tahun tapi gaji tak pernah naik? Mesti awak tak berpuas hati!"

Zamri lalu tersenyum tawar. 

Utamakan gaji akhirat! Firman Allah yang bermaksud:

“Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan.” (Surah al-Qasas : ayat 77)
Juga firman Allah, yang bermaksud:

“Sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, Kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakinya dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikan di dunia semata-mata, Kami beri kepadanya daripada kebaikan dunia itu (sekadar yang Kami tentukan) dan dia tidak akan beroleh sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.” (Surah Asyura : ayat 20).

No comments:

Post a Comment