Wednesday, 3 July 2013

fotografi

'Fotografi', berasal dari orang-orang Yunani (Greek), 'fos' dan 'grapho', yang bermaksud 'cahaya' dan 'menulis'.

Fotografi adalah hasil daripada menggabungkan beberapa penemuan teknikal. Lama sebelum gambar-gambar yang pertama telah dibuat, ahli-ahli falsafah Cina dan Yunani telah menggambarkan kamera Pinhole.

Tetapi ia adalah sehingga Abu Ali Al-Hasan Ibn al-Haitham (Ibn al-Haitham) (965 - 1040 M) seorang ahli sains Islam dari Basrah (sekarang Iraq) membuat sumbangan besar kepada prinsip-prinsip optik dan mencipta kamera obscura yang merupakan prototaip kamera moden hari ini.

Walaupun prototaip awal ini mungkin mempunyai penggunaan yang sederhana pada masa itu, ia adalah satu langkah yang penting dalam evolusi ciptaan.


1 - Fotograf pertama pernah diambil "Lihat dari tingkap di Le Gras" [Circa, 1826]


Gambar kekal pertama (kemudian sengaja dimusnahkan) adalah imej yang dihasilkan pada tahun 1822 oleh pencipta Perancis Joseph Nicéphore Niepce. Gambar-gambar beliau telah dihasilkan pada plat pewter yang digilap ditutup dengan derivatif petroleum dipanggil bitumen Yudea.

Akibat daripada pendedahan selama 8 jam, cahaya matahari menerangi bangunan-bangunan di kedua-dua belah bahagian.


2 - Fotograf pertama yang ada manusia "Boulevard Du Temple" [Paris, 1838]


'Boulevard Du Temple', yang diambil oleh Louis Daguerre pada akhir 1838, adalah gambar pertama kali yang ada manusia di dalamnya.


3 - Gambar cahaya dan potret manusia pertama pernah diambil [Oct, Nov 1839]


Robert Cornelius, potret diri sendiri, Oktober atau November 1839, plat anggaran suku Daguerreotype yang merupakan satu prosedur yang dicipta pada tahun 1839 menggunakan perak pada plat tembaga. Belakang berbunyi, "Gambar cahaya pertama yang pernah diambil." Potret diri sendiri ini adalah imej potret fotografi pertama manusia yang pernah dihasilkan.


4 - Foto Studio Fotografi pertama [1893]


Jurugambar nampaknya mengambil gambar dirinya dalam studio fotografi abad ke-19.


5 - Fotograf warna pertama [1861]


Walaupun fotografi warna telah diterokai di seluruh abad ke-19, percubaan awal dalam warna menghasilkan imej sementara unjuran, dan bukannya imej warna kekal. Tambahan pula sehingga tahun 1870-an, emulsi didapati tidak sensitif kepada cahaya merah atau hijau. Gambar warna pertama, imej tambahan unjuran riben tartan, telah diambil pada tahun 1861 oleh ahli fizik Scotland James Clerk Maxwell.


6 - Fotograf kelajuan tinggi (High Speed) ​​yang pertama [1878]


Pada tahun 1887, dengan menggunakan satu siri wayar perjalanan, Eadweard Muybridge mencipta siri foto kelajuan tinggi pertama yang boleh dijalankan bersama-sama untuk memberi kesan gambar bergerak. Fotografi kelajuan tinggi ialah satu sains mengambil gambar fenomena yang sangat cepat.


7 - Filem gambar bergerak (motion picture) yang pertama [1888]


Filem ini adalah filem seluloid pertama dicipta dan ia memberikan kita pandangan sebenar bagaimana orang melihat dan, yang lebih penting, yang dibawa sendiri.

Filem ini hanya berlangsung selama dua saat tetapi ia adalah masa yang cukup untuk melihat watak-watak  berjalan  Ia telah direkodkan pada 12 fps oleh pencipta Perancis iaitu Louis Le Prince.

Ia telah difilemkan di rumah Joseph dan Sarah Whitley, dalam Roundhay, Leeds, West Yorkshire, England pada 14 Oktober dan orang-orang yang muncul adalah Adophe Le Prince (anak Louis), Sarah Whitley, Joseph Whitley, dan Harriet Hartley.


8 - Autochrome Lumière yang pertama [1907]


Ia adalah satu proses fotografi warna awal. Dipatenkan pada tahun 1903 oleh saudara-saudara Lumière di Perancis dan mula dipasarkan pada tahun 1907. Ia mengekalkan proses fotografi warna utama yang ada sehingga ia digantikan dengan kemunculan filem warna subtraktif ketika pertengahan tahun 1930-an.


9 - Fotograf imbasan (scan) digital pertama [1957]


Pengimbas (scanner) imej pertama yang dibangunkan adalah pengimbas drum. Ia dibina pada tahun 1957 di National Bureau of Standards Amerika Syarikat oleh pasukan yang diketuai oleh Russell Kirsch. Imej pertama diimbas pada mesin ini adalah gambar 5 cm persegi anak Kirsch, iaitu Walden.

No comments:

Post a Comment