Tuesday, 21 April 2015

marah kwsp

👇Marah Betul sedara ni..😆

MAKIAN 8 PETALA BUMI DUIT KWSP
Sukacita disini saya hendak maklumkan, DUIT PENCARUM didalam KWSP bukanlah duit bapak anda yang bukan billionaire mahupun trillionaire itu (kalau billionaire in hutang, please berambus and don't brag), Duit Pencarum KWSP juga, bukanlah duit kakitangan kerajaan mahupun duit menteri menteri yang tidak ada pencaruman. DUIT KWSP adalah DUIT PEKERJA PEKERJA SYARIKAT SWASTA yang TIADA PENCEN !!!
Kerajaan hendak lanjutkan had umur persaraan kepada 100 tahun pun, itu hak mereka dan masalah mereka. TETAPI... kenapa pekerja pekerja swasta yang tiada pencen hendak menanggung biawak biawak hidup negara yang hidup makan tanggung berak cangkung ?
Bukan semua syarikat swasta, terutama multinational companies ataupun foreign companies yang mahu melanjutkan had umur persaraan. Majority syarikat seperti ini percaya kepada "Fresh dan New Talents", malah mereka juga mempunyai skim persaraan awal. Dan kebanyakkan mereka juga mempunyai program "succession planning" (persediaan melatih new talents untuk mengambil alih kepimpinan tertinggi syarikat). Mereka tidak ambil yang dah tua nak mampus atau tua brainless seperti didalam Kabinet negara, KECUALI anda owner atau tauke syarikat.
Secara purata umur persaraan di syarikat swasta, ialah 50-55 sahaja.
DUIT PENCARUM, sukahati pencarumlah nak buat apa, nak joli sampai habis ke, nak shopping ke, sukaaaaaaaaaaaaaa hati mereka !!! HAK MEREKA MUTLAK !!! Bukan duit kau orang yang brainless lagi miskin, kau orang hendak sekat duit KWSP dan memanjangkan tempoh pengeluarannya sebab kau orang sudah tidak ada duit. SETAHU AKU, belum ada orang UMNO atau BN yang kaya raya tanpa politik (KECUALI Tun Daim Zainuddin, sebelum dipaksa masuk politik pun, beliau dah selfmade multi-millionaire).
Sebab aku kata kau orang ni bodoh, ialah aku berpegang kepada simple principle, iaitu ORANG PANDAI MENYENANGKAN, ORANG BODOH MENYUSAHKAN. Sebab kau orang bodoh lah, kau orang menyusahkan rakyat. Sampai hak mereka habis kau orang sekat dan halang. Dengan kuasa, duit dan segalanya kau orang ada, dengan lagak angkuh konon genius konon belajar kat oxford lah havard lah cambrige lah notthingham lah, punnnnnnnnnnnnnnnnnnn tak boleh nak generate income kepada negara tanpa menyusahkan rakyat dan tanpa mengambil hak rakyat.
Alasan brainless brainless kaki ampu ni, takut kalau pencarum KWSP ni boleh buat pengeluaran awal, nanti mereka joli... takde duit nak makan. Macam ini, aku pun nak cakap, menteri menteri dan Perdana Menteri tak boleh tadbir perbendaharaan negara, Nanti habis duit rakyat kau orang bodoh piang ni enjoy dan joli. Nanti negara takde duit nak makan ? Amacam ? sama tak konsep ?
Ehhh kenapa tak boleh macam tu ? kau anggap rakyat bodoh tak boleh manage duit mereka sendiri, rakyat juga anggap kau orang bodoh tak boleh manage duit negara. BARU ADIL !!! Tapi memang kau orang bodoh pun, TERBUKTI !!! Negara sampai sengkek... bukti paling simple, gaji kakitangan kerajaan pun tak mampu naikkan untuk seiring dgn zaman dan masa serta harga kos sara hidup sekarang. Hanya mampu untuk naikkan gaji menteri, gaji ahli perlimen yang dah terlebih mampu untuk menyara hidup mereka berbanding rakyat.
Oiii BODOH PIANG... kau dgr sini baik baik, rakyat yang berkerja swasta ni lagi cerdik dan efisen dari kau pekerja kerajaan yang lembab dan tak efisen ini, yang diibarat paku, sekali ketuk baru nak jalan. Rakyat boleh menage duit mereka sendiri, lagi lagi pekerja swasta yang bergaji besar, duit KWSP mereka banyak, mereka buat pengeluaran, mereka boleh melabur didalam pelbagai sector, antaranya Perniagaan, Hartanah, Saham dan sebagainya.
Contohnya :
Jika had minimum pengeluaran pada umur 50, si A mempunyai simpanan KWSP sebanyak RM 300,000. pada tahun 2010. A mampu membeli sebuah rumah teres.
TETAPI jika had pengeluaran dinaikkan pada umur 60 tahun, dengan simpanan sebanyak RM 300,000 + dicampur interest dividen celah tahi gigi tak rasa pun, selepas 10 tahun dari tahun 2010 kepada 2020. Maka A akan mempunyai simpanan KWSP sekurang kurangnnya RM 400,000. Akan tetapi harga rumah teres yang
sepatutnya beliau mampu beli pada harga RM 300,000 10 tahun lalu kini telah menjadi RM 900,000.
Nak beli pakai apa ??? Beza RM 500,000... siapa nak tanggung ? bapak kau orang atau kau orang yang brainless tu ke ? Cakap lain kali pakai otak, bukan kepala lutut kurap kau orang tu.
Perlu diingatkan, nilai matawang ini mempunyai susut nilai setiap tahun disebabkan faktor inflasi dan ekonomi serta greedy !!!
-
TOLONG jangan ingat semua rakyat lebih bodoh dari kau orang yang sememang nya bodoh tidak terbukti apa apa, kau orang hanya nampak hebat sebab politik. Cuba campak kau orang kat luar negara, tgk boleh berjaya atau tidak dengan sifat dan sikap brainless kau orang tu ??? AKU CABAR ?
Kau orang ingat rakyat malaysia ni orang tahun 1950an ke ? yang mana bila pemimpin bercakap semua orang kampung tepuk tangan... horeyyyy !!! zaman 50an tu ramai orang bodoh boleh lah, zaman sekarang ramai yang berpelajaran tinggi... jauh lagi genius dari pemimpin brainless pun ada.
Kalau rakyat tak pandai takpa... aku sanggup jadi "can opener" untuk membuka minda mereka, dan supaya mereka melihat dari perspective aku dan perspective menyeluruh. YES, i am known to be a "Can Opener", and i know ramai berterima kasih serta terhutang budi didalam diam. ini yang Tun M gagal untuk lakukan pada orang melayu sebelum beliau bersara, tetapi aku berjaya !!! Susah pada dia, mudah pada aku. Ada yang mudah pada dia, mungkin susah pada aku. Masing masing ada kelebihan masing masing - so we patch up each other. Aku suka bangsa aku pandai, supaya kau orang yang rasa diri terlebih pandai, tak boleh menindas dan membuli sesukahati.
Kepada mereka board of director dan pengerusi KWSP, ingatlah... anda semua adalah pemegang amanah pencarum pencarum KWSP. Amanah yang anda semua akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Anda aniaya orang, anda patut tahu didalam islam aniaya itu adalah hutang. Mmg takkan cium syurga nanti... !!!
C&P

No comments:

Post a Comment