Friday, 4 October 2013

rasis

cina kata Melayu tak layak  Dr Michael Lim Mah Hui selaku Fellow Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI) telah menyanggah kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri. Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata orang Melayu sebenarnya tidak diberi peluang dalam sektor swasta, ramai syarikat swasta yang mendiskriminasikan anak Melayu yang jika sijil yang mereka tunjukkan adalah dari univerisiti awam, lebih lebih lagi dari UiTM. 
Wartawan cina dari syarikat media cina The Malaysian Insider telah menghubungi penganalisis ekonomi cina iaitu Dr Michael Lim Mah Hui tentang kenyataan yang diberikan oleh Datuk Seri Abdul Wahid Omar. Dr Michael Lim Mah Hui menyanggah dakwaan itu dengan berkata: "Kamu boleh lihat sendiri bagaimana orang Melayu bekerja, adakah ia berkualiti? Orang Melayu sewajarnya menumpukan kepada aspek meningkatkan kualiti Melayu dan membuang sikap kebergantungan kepada bantuan kerajaan semata-mata. Contohnya dalam perkhidmatan awam yang majoritinya Melayu, di manakah hasilnya?" "Kami orang cina bukan tidak mahu memberi peluang kepada orang Melayu di sektor swasta, tetapi apabila kami lihat muka orang Melayu yang mahu apply pekerjaan itu, kami orang cina sudah tahu faktor seperti kemampuan pekerja dan kualiti orang Melayu memang tidak setaraf dan dapat memenuhi kehendak orang cina. 

Lihat muka sahaja selalunya sudah dapat tahu" "Saya lihat orang Melayu yang banyak mengganggur ini, salah satu sebabnya adalah mereka tidak boleh dan tidak mempunyai kualiti, kebanyakkan orang cina lihat muka orang Melayu kami sudah tahu adakah orang itu berkualiti atau tidak" kata Dr Michael Lim Mah Hui. Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings, Dr Yeah Kim Leng, berkata sektor swasta mementingkan meritokrasi bukan menutup peluang kepada Bumiputera seperti yang dikatakan oleh menteri tersebut. Yeah berkata, Putrajaya perlu mengambil langkah yang lebih proaktif terutama dengan memastikan keseimbangan kaum dalam sektor perkhidmatan terlebih dahulu sebelum menyalahkan sektor swasta sebagai punca Bumiputera masih ketinggalan sejak Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan. "Kerajaan perlu lebih prihatin dalam menawarkan peluang bagi sektor perkhidmatan supaya ia lebih menarik. Perlu wujudkan kepelbagaian etnik dalam tenaga kerjanya, apabila ia wujud barulah ia dapat memberi hasil terbaik kepada negara, bukan hanya kepada Bumiputera" katanya yang memberi maksud bahawa Dasar Ekonomi Baru (DEB) perlu dihapuskan sama sekali. Sumber: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bumiputera-tiada-kualiti-bukan-sektor-swasta-tutup-peluang-kata-penganalisi

No comments:

Post a Comment