Sabtu, 19 Oktober 2013

sawit

Ramai pula yang tanya tentang minyak masak. Saya syurkan minyak kelapa sawit. Ada dua jenis, yang biasa dan yang merah. Yang merah ada lebih banyak khasiat tapi yang biasa pun adalah minyak yang paling baik sebab stabil pada suhu tinggi dan juga tidak akan hasilkan transfat. Minyak kelapa sawit telah diburuk-burukkan oleh media barat sebab kepentingan ekonomi mereka dan yang terakhir mereka suruh boycott sebab kononnya ladang sawit menyebabkan orang utan hilang tempat tinggal..mana ada..kita jaga orang utan kita siap ada sanctuary lagi. Ada yang tanya minyak sunflower .tak se stabil ..Canola oil jangan beli sebab ini minyak GMO yang asal dari rapeseed yang memwng racun...corn oil.. tak stabil bila goreng. .cotton seed oil..siapa pernah guna tahu habis melekat kat periuk belanga..minyak zaitun ya bagus tapi jangan guna utk goreng..minyak kacang ..senang perat , minyak perat jangan guna. Minyak sawit pun jangan guna berkali kali sampai hitam.. minyak rosak bahaya. Itulah sebabnya saya tak galakkan hari hari makan goreng pisang beli di warung. Saya pernsh rawat penjual goreng pisang. .dia baru mula menjual dalam 2 bulan dan bila tak habis dia makan. Liver dia bengkak. Kalau nak baca lebih tentang palm oil silakan ke link ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan