Saturday, 10 August 2013

TPM

PD SAPE2 YG NK MOHON TPM NI..BACA NI DULU..BG SY INI ADALAH SATU PESANAN YG AMAT BERGUNA SEKALI KPD BAKAL2 TPM.PIKIR DULU HABIS HABISAN..JGN SMPAI MENYESAL KEMUDIAN HARI.SEKALI ANDA TERIMA TPM..ANDA PERLU BERKHIDMAT SELAMA 7 TAHUN..KL BERHENTI SEPARUH JALAN KENA BAYAR RM100,000.DIULAS SECARA DETAIL OLEH SAUDARI WARDATI HASHIM.TERIMA KASIH BYK2..

Salam.. TPM ni nanti akan bond dgn UiTM selama 7 thn so the job is secured but somehow have to be fully prepared to be sent to branches campus (mengikut field masing2)..Those are general matters..What matters the most is..Bekeje di UiTM x sama dgn U lain dan itu yg ramai tak tahu.. Menjadi pensyarah UiTM, you cannot expect to be as same or simple as other local Us (try compare dgn kwn2 yg jadi pensyarah di U lain or tgk lecturer2 kita bg yg bkn bljr di UiTM)..Bekeje di UiTM, mental dan fizikal kene kuat dan ye org akan ckp keje di mana2 pun begitu but I'm making comparison with other local U, not industries..

Keje di U lain, teaching hours x lebih 12jam semggu..Di UiTM, you cannot expect to be less than 18hrs.. Average 18-22hrs..Yup, lebih krg cikgu sekolah tapi cikgu sekolah pukul 3ptg boleh blk rmh dah..Lecturer UiTM secara umum pukul 6 tu br boleh pikir nak blk, itupun kalau xde kls mlm kena ajar part time student ke post grad ke..Kelas mlm smpai pukul 10mlm..Bagi yg ajar kampus yg kurususnya ada pljr dip dan degree serentak, jgn hrp boleh ambil cuti pnjg nak sama cuti sekoalh dgn anak2 ke apa sbb semester berjln berterusan..Dip cuti, degree bljr..Degree cuti, dip bljr..Kenapa ini berlaku.. Sbb berblk kpd aspirasi UiTM membantu pembangunan bumiputra, jadi pengambilan pljr adalah ramai..Kita bg peluang kpd semua pelajar cemerlang dan krg cemerlang utk smbg bljr..UiTM ade 25 fakulti, terbyk rasanya..Bygkan kalau 1 fak, ade 5 kursus..So UiTM ade 125 kursus..So can u imagine the number of students..

Being a lecturer nowadays is not the same as before..Pnsyrh skrg bkn mengajar je..Teaching, administration and research..All in 1 time..10thn pertama kerja adalah mencabar dan 5 thn pertama adalah sgt2 mencabar mental dan fizikal..Especially when you are juniors..To do teaching and researching at the same time bkn satu keje yg mudah..And remember..Teaching is not only about going into classes and talk for 2 hours while not bothering whether your students get it or not.. Teaching is about coaching, supervising, marking exam papers, dealing with students and the list goes on..Keje2 admin termsk la filing, auditing here and there..Itu belum dicampur dgn masalah2 hasad dengki, politik tempat kerja dan sebagainya.. And yes, it does happen in the academic world..Lagi2 bila kita bekerja di tempat yg didominasi oleh 1 bangsa saja..

And to be truth..Boleh rujuk pd jadual gaji di JPA..Gaji pensyarah U mengikut gred2 jika dibandingkan dgn cikgu sekolah dan politeknik, hakikatnya pensyarah U masih rendah. Gred 51/52 di U ialah RM5168 sdngkan di politeknik pd gred yg sama ialah RM5600++ sdgkan utk gred 51/52 U kene ade PHD tp di politeknik dan sekolah mungkin setakat masters sahaja..And yes you ought to know about the salary scheme by now if you are intending to be a lecturer..

I'm not trying to portray much cons than pros..Ini adalah kenyataan..Sy cuma hendak menyatakan fakta dan situasi sebenar menjadi pensyarah U umumnya, di UiTM khususnya.. I'm a lecturer myself here in UiTM..I've been through and in fact is still going through the tough process working here..My intention is, for those who are interested to apply for the TPM, pikir betul2 dan perhalusi dalam jiwa kenapa nak minta dan betul ke niat nak minta tu..Sy bukan graduan TPM..Sy memohon keje lecturer melalui iklan jwtn kosong..Sy mmg nak msk UiTM sbb ade nawaitu tersendiri..Sy dah dinyatakan secara berkias ketika diinterview tentang tough bekeje di UiTM tapi sy x fhm masa tu..Skrg sy dah fhm tp ini jln sy pilih n there's no turning back krn nawaitu sy adalah tetap..All the best to everyone..a

No comments:

Post a Comment