Saturday, 6 September 2014

Bank

Aku > Bos, saya nak withdraw duit saya RMxx hari ini.
Kaunter > Owh, encik kena call duit awal 3-4 hari untuk ambik cash.
Aku > What ? Why I must wait for 3 fucking days !
Where is my money ?

#SembangMuhongChannelNetwork.

Skim Ponzi, Pyramid Scheme and so whatever they call it.

HQ > A > B > 2C > 4D

HQ menawarkan skim skim yang menjanjikan
untung yang sekian sekian.

Maka A pun masuk dengan bayar yuran pendaftaran pada HQ.
Untuk menbayar komisien si A,
maka HQ perlu mencari si B,

dan untuk mempercepatkan proses,
HQ menawarkan pairing bonus
kepada si A untuk mencari si B
untuk joint program yang sama.

Untuk membayar A dan B,
Kita perlu cari yuran penyertaan dari 2 orang Si C.

C pula kena cari 4 orang si D.
Sistem akan collapse apabila D tidak mampu mencari 8 orang E.

Setakat itu faham flow skim Ponzi/Piramid ?

===================================

FACTS : Bank adalah institusi yang buat duit atas duit.

1- Mengapa perlu call 3 4 hari untuk minta
keluarkan sum amount of cash at bank ?

Let say kita nak keluarkan RM500k ,
tetapi bank suruh collect pada the next 3 days.

Why ?

Dalam masa 3 hari, bank akan reserve transaction
cash yang dideposit oleh orang ramai
untuk dikeluarkan semula bagi kita.

- mudahkan urusan pentadbiran bank ,
tak perlu contact branch lain untuk ambik stok duit.

Dah cukup 3 hari,
datanglah ambik duit encik . Tq 

2- Buat duit atas buat duit.

Kalau minta RM500k cash by today,
Let say bank Singa terpaksa pinjam cash kat Bank Merah.

Bank Singa kena bayar OPR 0.25% atas duit
RM500k yang dipinjam dari bank Merah.

RM500k x 0.25% = RM1250

Value Bank Singa rugi = -RM1250
Value Bank Merah untung = +RM1250

Hanya disebabkan oleh OPR ( Overnigh Purchase Rate)
iaitu pinjman semalaman antara institusi kewangan.

Diterangkan kat link ini :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=828300753854610&l=e0b235b9ba

Back to the question,
Why I must wait for 3 days to withdraw my money !?

- untuk bank prepare cash sendiri
yang dideposit oleh pelanggan dalam
jangka masa 3 hari - supaya tak ambik OPR dengan bank lain.

Skim Ponzi kelolaan Bank :

Si A nak withdraw duit kat Bank ( HQ ), tapi HQ takdak duit.
So, HQ collect duit dari B, C dan D selama 3 hari.
Kemudian baru kasi kat si A.

p/s- bank tak simpan duit yang banyak,
untuk mengurangkan issue keselamatan seperti dirompak.
terbakaq and such thing.

===================================

Remember : Bank adalah institusi buat duit atas duit.

3- Fixed Deposit.

FD lazimnya sekitar 4% per year.
Let say 1 syarikat letak FD sebanyak RM10j kepada Bank Merah.
Bank Merah cuma bagi dividen 4% sahaja.

Kemana perginya FD RM10juta tu ?

A- bagi pinjaman perniagaan kepada syarikat lain.
11% interest per year.
Bank Merah makan dividen 7% per year.

FD = Bank Merah kasi 4%
Business Loan = Bank Merah caj 11%
Spread = 7% x RM10juta
= RM700k setahun buta karre ja bank makan.

Fixed Deposit tu bukan untuk mengkayakan si pemberi FD,
tetapi untuk mengkayakan BANK !!

Itu baru contoh bank ambik spread atas niagakan
duit FD customer digunakan untuk kasi Business Loan.

Kalau Bank Merah bagi OPR kepada bank lain ?
OPR = 0.25% x RM10juta = RM25,000 per overnight !

Setahun ada berapa hari ? 365
Overnight = 182 hari.
182 hari x RM25k = RM4.55j

Semua pusing duit client sahaja 
thats why nak withdraw duit sendiri kena tunggu 3 hari !

===================================

This is the best part.

4- Berapa banyak mesin ATM kat Malaysia ni ?
Dalam setahun, berapa kali anda pergi cucuk duit,
Duit dalam mesin ATM tu dah habis ?

Amat jarang sekali kan. 

SOP > semua mesin ATM mesti berisi dengan duit.
Kalau duit habih, Third Party Security Company kena pi bubuh.
* tak sure berapa tempoh masa, tapi mesti ada timeframe.

Bank Rimau ada 2000 ATM Machine di seluruh Malaysia.
Setiap ATM Machine kena ada RM200k dalam tu.

2000 x RM200k = RM400juta.

Setiap bank akan ada department yang menguruskan
pentadbiran ATM mesin nih.
Mereka mesti merangka dan plan cash reserve untuk ATM.

Bank Rimau perlu penuhkan ATM Mesin mereka RM400j,
maka berapa cash reserve mereka perlu ada ?

At least 30% simpanan cash reserve must be
sustain to maintain ATM Mesin.

Semua duit cash dari Branch akan dicollect,
untuk topup masuk ke ATM machine.

Sebab tu Bank takdak duit.
Dia pusing duit sahaja.

Ops jangan lupa, kalau cucuk ATM tak sama kad,
kena caj berapa ringgit ?
RM singgiiiittt !

ATM Machine = untuk mempercepatkan money circulation.
Kalau IBG Transfer = kena caj RM1
Ditarik RM1 tu dari dalam akaun hangpa.
Padan mua.

5- Cash Reserve Bank Rimau menurut
sumber berita : RM567billion

banyak kan duit bank ?
banyak atas kertas sahaja.
but the money circulate around us.

Kita tak tengok lagi bank buat duit atas FOREX.
Spread jualan RM0.04 untuk 1 matawang.

Dagangan matawang = RM10juta everyday.
How much the profit ?
RM0.04 x RM10juta = RM400k per day.

6- Siapakah yang paling banyak menyumbang
kepada Cash Reserve Bank ?

Means, Third Party yang collect cash
dari awam , then sumbat masuk ke bank.
Macam biasa, dana tu bank akan niagakan.

Banyak der.
i.e :
- Pengurup Wang Asing
- Syarikat Penerbangan
- Syarikat LebuhRaya
- Syarikat Entertainment
- Syarikat Fast Food
- Utility Company

===================================

Kesimpulan untuk bank :

1- Bank takdak duit sebenarnya.
Mereka just pusing duit customer yand dideposit,
dan circulate around us.

2- Di UK, ada akta yang menghalang orang ramai
daripada beramai ramai mengadap Sultan Firaun.
eh..
beramai ramai pergi withdraw duit deposit kat bank.
Bank will collapse if all of us pergi serentak keluarkan cash.

3- Nak memahami siapa Bank Negara sebenarnya ?
telusuri sejarah Rothschild Family.
or lihat money circulation dalam negara ini from Bird Eye View.
Jangan tengok dari bawah tempurung ye.

belanja video satu untuk hangpa :
http://www.youtube.com/watch?v=tGk5ioEXlIM

===================================

- Ada seorang kawan mai PM kita.
betui ka kalau kita JV dalam project tu,
mereka boleh bagi sekian sekian amount ?
George Soros pun mengaku kalah beb !

- Bank yang institusi kewangan besar pun
boleh kasi below than 10% setahun je bro !
Apesal banyak sangat untung ni bro ?

Itulah namanya mangkuk ayun,
Kecik kecik takmau mengaji ekonomi,
besaq besaq menyusahkan cikgu.



Kisah 1 : Mengapa diwujudkan AiEsBi 2 ?

Untuk membantu Bumiputera ? pftttt..
Untuk collect duit orang ramai untuk
diniagakan oleh institusi kewangan.
Itu jawapannya.

Untuk kasi nampak baik sikit,
akan keluarkan iklan yang muluk muluk
nampak produk itu bagus.

Dont believe what they tell you.
Learn from the inside.

Siapa yang buat banyak duit dengan Amanah Saham ?
Institusi kewangan.

Kisah 2 : Siapa yang menguruskan AiEsBi 2 ?

PNB buat untung untuk suku tahun kedua = berbillion ringgit ( ribu juta )
Berapakah jumlah dividen yang diberi
untuk pemegang saham ASB ?
= Ratus juta sahaja.

Still untung lagi, ( Ribu juta ) - ( Ratus juta ) = profit.

Siapa yang boleh kasi saya prospektus
dan laporan kewangan PNB untuk setiap suku tahun ?
Adakah PNB declare berapa keuntungan
yang mereka buat saban tahun ?

Seumur 24 tahun saya hidup,
mereka cuma declare dividen ASB hujung tahun sahaja.

Kalau ada laporan keuntungan PNB,
tunjuk mai kat cek sat aih.
Cek nak baca.

===================================

High Risk, High Return.

Ramai orang sudah tahu benar akan hal ini.

Nak High Return ?
terjunlah dalam bidang perniagaan.
Rugi sudah tentu, untung belum pasti.

Bermodalkan RM5000, boleh untung RM20,000 dalam masa 6 bulan.
400% increment dalam masa 6 bulan !

But the facts is, ada masa kita boleh rugi. 
Hangus terbakar duit semua sekali,
atau cuma hilang duit untung.

Thats why institusi kewangan kasi sekitar 10% sahaja setahun.
Too tiny dividen compare to their profit.

Why ?
Ingat, institusi kewangan ini ada sistem dan perkiraan mereka.
Dapat RM100juta duit awam, mereka akan trade
sekitar 30% sahaja dari nilai tersebut.

Kalau rugi ? Still have 10 months to go.
Kalau rugi ? Stil have balance 70% more.

===================================

Dalam FB haritu, ada aku baca tang mana taktau.
Mamat tu kata lagu ni :

Mamat A : Anda beri RM100k kepada HQ untuk beli barang A,
Kemudian HQ beli semula barang A tu pada harga RM200k,
tetapi bayarannya adalah secara bertangguh.

Let say HQ kasi RM20k x 10 bulan = RM200k.

Ingat modal kita pada HQ adalah RM100k.
Breakeven = pada bulan ke 5.

HQ buat ponzi skim ?
Ada RM100k, kasi RM20k bulan pertama : Balance RM80k
Ada RM80k, kasi RM20k bulan kedua : Balance RM60k.

Maka HQ kena cari New Buyer untuk
topup duit untuk bayar duit yang dijanjikan
kepada kita RM200k 

Apa yang aku nak bawa ke sini adalah :

Hangpa bagi RM100k kepada ASB,
End up ASB kasi 8% every year = RM8000 sahaja.

RM100k - RM8000 = RM92k lagi duit kita ada kat tangan ASB.

Boleh aku katakan di sini,
Bank dan skim ponzi pa bagai tu sama saja.
Ada lesen ? Dikira HALAL dan SAH.

So, apply la lesen. 

Kasi FD RM10juta ke bank,
Bank kasi kita 4% sahaja per year.
Kalau dia rugi ? duit kita still ada 96% lagi kat tangan dia.

Bezanya, BANK adalah institusi yang diberi lesen
untuk memungut duit orang awam dan naigakannya.
Ianya halal wasalan dan sah di sisi undang-undang malaysia.

Orang yang yakin dengan BANK = pergi le tauk duit kat bank.
Orang yang tak yakin = jangan minta macam-macam agreement
black n white pa bagai kat aku ! aku bukan bank !



===================================

Penutup :

Apabila berentap dengan bank,
Keputusan terbaik kita boleh dapat adalah SERI.
Bank always WIN. ( kecuali kes Genneva  )

Tak salah aih nak guna kemudahan yang disediakan oleh bank.
Ambik la business loan dengan bank.
Apedehal bayar 11% setahun kalau kita buat profit 400% 6 bulan.

tak salah aih nak guna LC ka, OD ka, CC , Hire Purchase,
Housing Loan pa bagai kat bank tu.
Gunalah. tak salah aih.

Hangpa ingat hangpa guna duit bank = OPM ?
bank pun guna OPM juga = Duit rakyat awam. 

tak salah nak guna kemudahan bank.
Kat mana lagi nak simpan duit kalau bukan kat bank ?
Yer dop ?

Main point this article here :

Bagaimana bank buat duit atas duit yang anda deposit.
Duit anda masih ada tercatat atas kertas ( buku akaun )
tetapi di belakang tabir, your money has been circulate
to other person/business.

If you want security, just use the bank system.
That's all.
How they making money ?
Do not concern about that, we just want a security on our deposit.
Betul ? 

Ingat nasihat ini :
Sebarang produk yang dikeluarkan oleh bank adalah
untuk mengkayakan BANK.

Pemuhung besar kalau dia buat iklan muluk muluk,
kata produk itu menguntungkan anda, ianya hanya
untuk kasi anda berahi serahkan duit kat depa.

Buka Gold Account Saving Book ?
Bagi duit, dapat buku.
Duit hangpa, aku ambik buat meniaga kat aku.
So, silalah tengok pergerakan chart Aurum.
Sementara dia nak naik melepasi harga belian hangpa,
Aku ( bank ) dah buat duit berganda ganda dah.

Facts :
Bank is a BUSINESS ENTITY.
their modus operandi ?
Use your money ( OPM ) to make more money.

Rujuk gambar :
Penyamun terbesar sekali yang diberikan lesen.

p/s- ada rakan friendlist saya yang kerja bank bahagian ini :
- managing money for ATM Machine.
- Treasury
- Foreign Exchange Dept.

Saya nak berkenalan-kenalan,

kalau cerita di atas tak betui,
ia hanya cerita muhung untuk hiburan saja.
Sudah ditegaskan ianya adalah #SembangMuhungChannelNetwork
poto: Aku > Bos, saya nak withdraw duit saya RMxx hari ini.
Kaunter > Owh, encik kena call duit awal 3-4 hari untuk ambik cash.
Aku > What ? Why I must wait for 3 fucking days  !
Where is my money ?

#SembangMuhongChannelNetwork.

Skim Ponzi, Pyramid Scheme and so whatever they call it.

HQ > A > B > 2C > 4D

HQ menawarkan skim skim yang menjanjikan
untung yang sekian sekian.

Maka A pun masuk dengan bayar yuran pendaftaran pada HQ.
Untuk menbayar komisien si A,
maka HQ perlu mencari si B,

dan untuk mempercepatkan proses,
HQ menawarkan pairing bonus 
kepada si A untuk mencari si B
untuk joint program yang sama.

Untuk membayar A dan B,
Kita perlu cari yuran penyertaan dari 2 orang Si C.

C pula kena cari 4 orang si D.
Sistem akan collapse apabila D tidak mampu mencari 8 orang E.

Setakat itu faham flow skim Ponzi/Piramid ?

===================================

FACTS : Bank adalah institusi yang buat duit atas duit.

1- Mengapa perlu call  3 4 hari untuk minta
keluarkan sum amount of cash at bank ?

Let say kita nak keluarkan RM500k ,
tetapi bank suruh collect pada the next 3 days.

Why ?

Dalam masa 3 hari, bank akan reserve transaction
cash yang dideposit oleh orang ramai
untuk dikeluarkan semula bagi kita.

- mudahkan urusan pentadbiran bank ,
tak perlu contact branch lain untuk ambik stok duit.

Dah cukup 3 hari,
datanglah ambik duit encik . Tq ^_^

2- Buat duit atas buat duit.

Kalau minta RM500k cash by today,
Let say bank Singa  terpaksa pinjam cash kat Bank Merah.

Bank Singa kena bayar OPR 0.25% atas duit
RM500k yang dipinjam dari bank Merah.

RM500k x 0.25% = RM1250

Value Bank Singa rugi = -RM1250
Value Bank Merah untung = +RM1250

Hanya disebabkan oleh OPR ( Overnigh Purchase Rate)
iaitu pinjman semalaman antara institusi kewangan.

Diterangkan kat link ini :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=828300753854610&l=e0b235b9ba

Back to the question,
Why I must wait for 3 days to withdraw my money !?

- untuk bank prepare cash sendiri
yang dideposit oleh pelanggan dalam
jangka masa 3 hari - supaya tak ambik OPR dengan bank lain.

Skim Ponzi kelolaan Bank :

Si A nak withdraw duit kat Bank ( HQ ), tapi HQ takdak duit.
So, HQ collect duit dari B, C dan D selama 3 hari.
Kemudian baru kasi kat si A.

p/s- bank tak simpan duit yang banyak,
untuk mengurangkan issue keselamatan seperti dirompak.
terbakaq and such thing.

===================================

Remember : Bank adalah institusi buat duit atas duit.

3- Fixed Deposit.

FD lazimnya sekitar 4% per year.
Let say  1 syarikat letak FD sebanyak RM10j kepada Bank Merah.
Bank Merah cuma bagi dividen 4% sahaja.

Kemana perginya FD RM10juta tu ?

A- bagi pinjaman perniagaan kepada syarikat lain.
 11% interest per year.
Bank Merah makan dividen 7% per year.

FD = Bank Merah kasi 4%
Business Loan = Bank Merah caj 11%
Spread = 7% x RM10juta 
= RM700k setahun buta karre ja bank makan.

Fixed Deposit tu bukan untuk mengkayakan si pemberi FD,
tetapi untuk mengkayakan BANK !!

Itu baru contoh bank ambik spread atas niagakan
duit FD customer digunakan untuk kasi Business Loan.

Kalau Bank Merah bagi OPR kepada bank lain ?
OPR = 0.25% x RM10juta = RM25,000 per overnight !

Setahun ada berapa hari ? 365
Overnight = 182 hari.
182 hari x RM25k = RM4.55j

Semua pusing duit client sahaja :)
thats why nak withdraw duit sendiri kena tunggu 3 hari !

===================================

This is the best part.

4- Berapa banyak mesin ATM kat Malaysia ni ?
Dalam setahun, berapa kali anda pergi cucuk duit,
Duit dalam mesin ATM tu dah habis ?

Amat jarang sekali kan. :)

SOP > semua mesin ATM mesti berisi dengan duit.
Kalau duit habih, Third Party Security Company kena pi bubuh.
* tak sure berapa tempoh masa, tapi mesti ada timeframe.

Bank Rimau ada 2000 ATM Machine di seluruh Malaysia.
Setiap ATM Machine kena ada RM200k dalam tu.

2000 x RM200k = RM400juta.

Setiap bank akan ada department yang menguruskan
pentadbiran ATM mesin nih.
Mereka mesti merangka dan plan cash reserve untuk ATM.

Bank Rimau perlu penuhkan ATM Mesin mereka RM400j,
maka berapa cash reserve mereka perlu ada ?

At least 30% simpanan cash reserve must be
sustain to maintain ATM Mesin.

Semua duit cash dari Branch akan dicollect,
untuk topup masuk ke ATM machine.

Sebab tu Bank takdak duit.
Dia pusing duit sahaja.

Ops jangan lupa, kalau cucuk ATM tak sama kad,
kena caj berapa ringgit ?
RM singgiiiittt ! 

ATM Machine = untuk mempercepatkan money circulation.
Kalau IBG Transfer = kena caj RM1
Ditarik RM1 tu dari dalam akaun hangpa.
Padan mua.

5- Cash Reserve Bank Rimau menurut
sumber berita  : RM567billion

banyak kan duit bank ?
banyak atas kertas sahaja. 
but the money circulate around us.

Kita tak tengok lagi bank buat duit atas FOREX.
Spread jualan RM0.04 untuk 1 matawang.

Dagangan matawang = RM10juta everyday.
How much the profit ?
RM0.04 x RM10juta = RM400k per day.

6- Siapakah yang paling banyak menyumbang
kepada Cash Reserve Bank ?

Means, Third Party yang collect cash
dari awam , then sumbat masuk ke bank.
Macam biasa, dana tu bank akan niagakan.

Banyak der.
i.e :
- Pengurup Wang Asing
- Syarikat Penerbangan
- Syarikat LebuhRaya
- Syarikat Entertainment
- Syarikat Fast Food
- Utility Company

===================================

Kesimpulan untuk bank :

1- Bank takdak duit sebenarnya.
Mereka just pusing duit customer yand dideposit,
dan circulate around us.

2- Di UK, ada akta yang menghalang orang ramai
daripada beramai ramai mengadap Sultan Firaun.
eh.. 
beramai ramai pergi withdraw duit deposit kat bank.
Bank will collapse if all of us pergi serentak keluarkan cash.

3- Nak memahami siapa Bank Negara sebenarnya ?
telusuri sejarah Rothschild Family.
or lihat money circulation dalam negara ini from Bird Eye View.
Jangan tengok dari bawah tempurung ye.

belanja video satu untuk hangpa :
http://www.youtube.com/watch?v=tGk5ioEXlIM

===================================

- Ada seorang kawan mai PM kita.
betui ka kalau kita JV dalam project tu,
mereka boleh bagi sekian sekian amount ?
George Soros pun mengaku kalah beb !

- Bank yang institusi kewangan besar pun
boleh kasi below than 10% setahun je bro !
Apesal banyak sangat untung ni bro ?

Itulah namanya mangkuk ayun,
Kecik kecik takmau mengaji ekonomi,
besaq besaq menyusahkan cikgu.

:3

Kisah 1 : Mengapa diwujudkan AiEsBi 2 ?

Untuk membantu Bumiputera ? pftttt..
Untuk collect duit orang ramai untuk 
diniagakan oleh institusi kewangan.
Itu jawapannya.

Untuk kasi nampak baik sikit,
akan keluarkan iklan yang muluk muluk
 nampak produk itu bagus.

Dont believe what they tell you.
Learn from the inside.

Siapa yang buat banyak duit dengan Amanah Saham ?
Institusi kewangan.

Kisah 2 : Siapa yang menguruskan AiEsBi 2 ?

PNB buat untung untuk suku tahun kedua = berbillion ringgit ( ribu juta )
Berapakah jumlah dividen yang diberi
untuk pemegang saham ASB ?
= Ratus juta sahaja.

Still untung lagi, ( Ribu juta ) - ( Ratus juta ) = profit.

Siapa yang boleh kasi saya prospektus
dan laporan kewangan PNB untuk setiap suku tahun ?
Adakah PNB declare berapa keuntungan
yang mereka buat saban tahun ?

Seumur 24 tahun saya hidup,
mereka cuma declare dividen ASB hujung tahun sahaja.

Kalau ada laporan keuntungan PNB,
tunjuk mai kat cek sat aih.
Cek nak baca.

===================================

High Risk, High Return.

Ramai orang sudah tahu benar akan hal ini.

Nak High Return ?
terjunlah dalam bidang perniagaan.
Rugi sudah tentu, untung belum pasti.

Bermodalkan RM5000, boleh untung RM20,000 dalam masa 6 bulan.
400% increment dalam masa 6 bulan !

But the facts is, ada masa kita boleh rugi. :)
Hangus terbakar duit semua sekali,
atau cuma hilang duit untung.

Thats why institusi kewangan kasi sekitar 10% sahaja setahun.
Too tiny dividen compare to their profit.

Why ?
Ingat, institusi kewangan ini ada sistem dan perkiraan mereka.
Dapat RM100juta duit awam, mereka akan trade
sekitar 30% sahaja dari nilai tersebut.

Kalau rugi ? Still have 10 months to go.
Kalau rugi ? Stil have balance 70% more.

===================================

Dalam FB haritu, ada aku baca tang mana taktau.
Mamat tu kata lagu ni :

Mamat A : Anda beri RM100k kepada HQ untuk beli barang A,
Kemudian HQ beli semula barang A tu pada harga RM200k,
tetapi bayarannya adalah secara bertangguh.

Let say HQ kasi RM20k x 10 bulan = RM200k.

Ingat modal kita pada HQ adalah RM100k.
Breakeven = pada bulan ke 5.

HQ buat ponzi skim ?
Ada RM100k, kasi RM20k bulan pertama : Balance RM80k
Ada RM80k, kasi RM20k bulan kedua : Balance RM60k.

Maka HQ kena cari New Buyer untuk
topup duit untuk bayar duit yang dijanjikan
kepada kita RM200k :)

Apa yang aku nak bawa ke sini adalah :

Hangpa bagi RM100k kepada ASB,
End up ASB kasi 8% every year = RM8000 sahaja.

RM100k - RM8000 = RM92k lagi duit kita ada kat tangan ASB.

Boleh aku katakan di sini,
Bank dan skim ponzi pa bagai tu sama saja.
Ada lesen ? Dikira HALAL dan SAH.

So, apply la lesen. :3

Kasi FD RM10juta ke bank,
Bank kasi kita 4% sahaja per year.
Kalau dia rugi ? duit kita still ada 96% lagi kat tangan dia.

Bezanya, BANK adalah institusi yang diberi lesen
untuk memungut duit orang awam dan naigakannya.
Ianya halal wasalan dan sah di sisi undang-undang malaysia.

Orang yang yakin dengan BANK = pergi le tauk duit kat bank.
Orang yang tak yakin = jangan minta macam-macam agreement
black n white pa bagai kat aku ! aku bukan bank !

:v

===================================

Penutup :

Apabila berentap dengan bank,
Keputusan terbaik kita boleh dapat adalah SERI.
Bank always WIN. ( kecuali kes Genneva :3 )

Tak salah aih nak guna kemudahan yang disediakan oleh bank.
Ambik la business loan dengan bank.
Apedehal bayar 11% setahun kalau kita buat profit 400% 6 bulan.

tak salah aih nak guna LC ka, OD ka, CC , Hire Purchase,
Housing Loan pa bagai kat bank tu.
Gunalah. tak salah aih.

Hangpa ingat hangpa guna duit bank = OPM ?
bank pun guna OPM juga = Duit rakyat awam. :3

tak salah nak guna kemudahan bank.
Kat mana lagi nak simpan duit kalau bukan kat bank ?
Yer dop ?

Main point this article here :

Bagaimana bank buat duit atas duit yang anda deposit.
Duit anda masih ada tercatat atas kertas ( buku akaun )
tetapi di belakang tabir, your money has been circulate
to other person/business.

If you want security, just use the bank system.
That's all.
How they making money ?
Do not concern about that, we just want a security on our deposit.
Betul ? ;)

Ingat nasihat ini :
Sebarang produk yang dikeluarkan oleh bank adalah
untuk mengkayakan BANK.

Pemuhung besar kalau dia buat iklan muluk muluk,
kata produk itu menguntungkan anda, ianya hanya
untuk kasi anda berahi serahkan duit kat depa.

Buka Gold Account Saving Book ?
Bagi duit, dapat buku.
Duit hangpa, aku ambik buat meniaga kat aku.
So, silalah tengok pergerakan chart Aurum.
Sementara dia nak naik melepasi harga belian hangpa,
Aku ( bank ) dah buat duit berganda ganda dah.

Facts :
Bank is a BUSINESS ENTITY.
their modus operandi ?
Use your money ( OPM ) to make more money.

Rujuk gambar :
Penyamun terbesar sekali yang diberikan lesen.

p/s- ada rakan friendlist saya yang kerja bank bahagian ini :
- managing money for ATM Machine.
- Treasury
- Foreign Exchange Dept.

Saya nak berkenalan-kenalan,

kalau cerita di atas tak betui,
ia hanya cerita muhung untuk hiburan saja.
Sudah ditegaskan ianya adalah #SembangMuhungChannelNetwork

No comments:

Post a Comment